Как влияе стресът на отслабването?

Понякога проблемите с теглото не са свързани само с преяждане. Не е тайна, че стресът влияе негативно на здравето ни, като цялостно афектира нашия начин на живот. 

Може да провокира безсъние, поради което състоянието на кожата и общото благосъстояние се влошават. В допълнение, прекомерният стрес може да доведе както до наднормено тегло, така и до нежелано отслабване. Учените отдавна са доказали защо се случва това и как да се справим.

Какво се случва с тялото по време на стрес? 

Тялото реагира на стресовите фактори с помощта на ендокринната система, увеличавайки производството на някои хормони и намалявайки други. За различните видове и нива на стрес този „хормонален микс“ ще бъде различен. Така че, в отговор на краткосрочна екстремна ситуация, надбъбречните жлези произвеждат цял ​​куп хормони, сред които адреналинът доминира. 

Това „ободряващо“ биологично активно вещество, когато попадне в кръвния поток, предизвиква прилив на сили, повишаване на налягането, учестен пулс и пълна липса на апетит. Такива чувства човек изпитва, например, когато скача с парашут или бяга от опасност. Това състояние се нарича още „борба или бягство“.

Адреналинът ускорява метаболизма за кратко, тъй като е необходима много енергия, за да скочите с парашут или да бягате бързо.

Смята се, че периодичното изпитване на адреналинови приливи е дори полезно, разбира се, ако те са придружени от положителни емоции. Затова казваме „да“ на екстремни епизоди като скок с парашут, рафтинг по реката или вълнуваща първа среща.

Честото и продължително излагане на стрес обаче води до промяна на „хормоналния набор“. Организмът, осъзнавайки, че екстремността е забавена, решава да включи „тежката артилерия“ в борбата срещу нея, където хормонът на стреса кортизол става основното оръжие. Този хормон сам по себе си и в малки дози също не е лош, но продължителното му производство води до отрицателен резултат.

Как влияе стресът на отслабването?

Един от най-неприятните странични ефекти на кортизола е повишаване на апетита и драстично забавяне на метаболизма. Метаболизмът е до голяма степен подчинен на жестоките закони от примитивния период, когато всяка опасност е била свързана с проблеми с храната. 

Ето защо, изпитвайки продължителен стрес на „кортизол“, метаболизмът включва генетичната памет по неподходящ начин и започва да натрупва енергия за бъдеща употреба. А резервите се отлагат под формата на най-енергоемкото вещество – мазнината.

Ето как, напълно неусетно, при продължителен неоправдан стрес, започваме да трупаме килограми. Освен това те се съхраняват на най-неприятните места: в кръста и корема, около вътрешните органи. Ако продължи дълго това, в близко бъдеще може да имате сериозни здравословни проблеми.

Стрес и наднормено тегло 

Стресът е неразделна част от живота. Това са различни видове съпротива, с които се сблъскваме по време на работа, в личните си отношения, при различни други обстоятелства. Хората възприемат събитията в живота по различен начин и се справят със стреса по различен начин. Това възприятие е тясно свързано със загубата на тегло.

Рискът от преяждане се увеличава в моменти на нервно напрежение. Стресът предизвиква повишен синтез на хормона кортизол , който причинява задържане на течности и предизвиква натрупване на висцерални мазнини. Затова диетолозите се съветват да се научат как да намалят нивата на стрес, докато отслабват.

Вече разбрахме, че преяждането често е свързано с нервно напрежение. Стресът може да скрие различни чувства и емоции, като скука или безпокойство. Първата стъпка към решаването на проблема с преяждането е вниманието към нуждите и сигналите, които излъчва тялото ви. И да си създадете правилните навици.

С кортизола нещата са по-сложни. Нивото му се повишава от стресови фактори като финансови затруднения, извънреден труд, конфликти или безкрайни задръствания, както и хронична липса на сън , строги нискокалорични диети , прекомерна заетост с нещо, например хранене. Важно е да започнете диета без стрес и да намалите дразненето.

Как да разберем, че наднорменото тегло не изчезва именно заради стреса ?

На първо място, наднорменото тегло е неправилно хранително поведение. Еднакво вероятно е да бъде причинено както от стрес, така и от лоши хранителни навици.

Ако сте свикнали да надвишавате дневния си прием на калории и сте заседнал, стресът може да не е свързан с него. За да бъдете ясни, използвайте тази формула, за да  изчислите дневния си прием на калории и да оцените разходите за активност през целия ден. Ако консумирате повече, отколкото изразходвате, тогава причината за излишните килограми е в диетата.

Но ако спазвате нормата, но въпреки това имате наднормено тегло или ви е психологически трудно да откажете да консумирате такова количество храна, тогава трябва да помислите колко често се появяват фактори на стрес във вашия живот. Това не означава само насилствени шокове. 

Ето груб списък на такива фактори:

 • Липса на уважение, приемане, нормална комуникация в семейството или работния екип.
 • Постоянен страх или стрес, причинени от работа, семейни кавги и други фактори.
 • Моделите на саморазрушително поведение са постоянен вътрешен дискомфорт, причинен от ниско самочувствие, вина или други нагласи.
 • Постоянна липса на сън, тежък физически труд, емоционално изгаряне.

Ако тези фактори присъстват в живота ви, ще бъде много по-лесно да напълнеете и по-трудно да отслабнете. Как можете да се отървете от стреса и можете ли да го направите, като промените диетата си, а не средата си?

Как да се отървем от стреса ?

Ако консумирате твърде много калории и сте заседнали, първата стъпка е да промените хранителните си навици.  Въпреки това ще бъде изключително трудно да се направи това, без да се елиминират стресови ситуации. 

Освен това рискувате да развиете хранително разстройство. Преяждането ще бъде заменено с фанатично преброяване на калории или такива сериозни проблеми като булимия и анорексия.

Ето защо, на първо място, трябва да се справите със стреса – да промените средата, в която присъстват факторите на стреса. Например работа, която много ви изнервя от крайните срокове.

Как влияе стресът на отслабването?

Ако няма възможност да действате радикално – сменете работата или напуснете семейството – можете да започнете от малко. Например поискайте отдалечена работа или прехвърляне в друг отдел, опитайте се да сте по-малко у дома – запишете се за фитнес или си намерете друго хоби.  

Съществуват и прости и ефективни начини за справяне със стреса: 

 • физическа активност 
 • четене 
 • медитация 
 • комуникация с хора, които харесвате

Запомнете постоянният стрес е проблем, който не само ви пречи да отслабнете, но и провокира появата на заболяване и съкращава живота ви.

Отслабване от стрес

За други пък хора стресът може да окаже пряко влияние върху теглото им. Дали причинява загуба на тегло или увеличаване на теглото, може да варира от човек на човек – и дори от ситуация до ситуация.

В някои случаи стресът може да доведе до пропуснати хранения и лош избор на храна. За други стресът може да ги накара напълно да загубят желанието си да ядат. Често тази промяна е само временна. Теглото ви може да се нормализира, след като причината за стреса премине.

Признаци, че загубата на тегло е свързана със стрес

Как влияе стресът на отслабването?

Стресът може да причини не само неочаквано отслабване, други симптоми на стрес включват:

 • главоболие
 • лошо храносмилане
 • болки
 • напрегнати мускули
 • промени в настроението
 • умора
 • затруднено падане или задържане на сън
 • затруднения с краткосрочната памет
 • повишен пулс
 • намалено сексуално желание

Защо се случва загуба на тегло ?

Как влияе стресът на отслабването?

Когато сте под стрес, може да се включите в поведение, различно от обикновено, като например да работите без почивка за обяд или да оставате до късно в офиса. Тези смущения могат да влошат вътрешната реакция на тялото ви към стрес.

Реакцията на тялото ви „борба или бягство“ може да ускори метаболизма ви

Когато сте под стрес, тялото ви преминава в режим „борба или бягство“. Известен също като „реакция на остър стрес“, този физиологичен механизъм казва на тялото ви, че трябва да реагира на възприемана заплаха.

Вашето тяло се подготвя, като отделя хормони като адреналин и кортизол. Адреналинът подготвя тялото ви за енергична дейност, но също така може да сведе до минимум желанието ви да ядете.

Междувременно кортизолът сигнализира на тялото ви временно да потисне функции, които са несъществени по време на криза. Това включва вашите отговори на храносмилателната, имунната система и репродуктивната система.

Хиперстимулацията може да доведе до стомашно-чревен дистрес

Вашето тяло забавя храносмилането по време на реакцията „борба или бягство“, за да може да се съсредоточи върху това как да реагира на стресора.

Как влияе стресът на отслабването?

Това може да доведе до стомашно-чревен дискомфорт, като например:

 • стомашни болки
 • киселини в стомаха
 • диария
 • запек

Хроничният стрес може да усили тези симптоми и да доведе до други болестни състояния, като синдром на раздразненото черво. Тези промени в храносмилателната ви система могат да ви накарат да ядете по-малко и впоследствие да отслабнете.

Може да не изпитвате желание за ядене

Поглъщащата сила на стреса може да ви остави неспособни да мислите за нещо друго. Това може да повлияе на хранителните ви навици. Може да не се чувствате гладни или да забравите да се храните напълно, когато изпитвате стрес, което води до загуба на тегло.

Стресът може да затрудни заспиването и съня. Това също може да повлияе на качеството на съня, който получавате, което ви кара да се чувствате мудни и уморени. Тези нарушения могат да повлияят на производството на кортизол, което може да повлияе на метаболизма ви. Вашите хранителни навици също могат да бъдат засегнати.

Кога загубата на тегло е причина за безпокойство?

Въпреки че отпадането на килограм или два обикновено не е причина за безпокойство, неочакваната или нежелана загуба на тегло се отразява зле върху тялото ви. Посетете лекар или друг здравен специалист, ако сте загубили пет или повече процента от общото си телесно тегло за период от 6 до 12 месеца.

Трябва също да посетите лекар, ако:

 • губите тегло, без да се опитвате нарочно да го постигнете
 • имате хронично главоболие
 • имате болка в гърдите
 • използвате алкохол или наркотици като начин да се справите със стреса

Вашият лекар може да определи дали симптомите Ви са свързани със стрес или поради друго основно състояние и да предпише лекарства, ако е необходимо.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar