3 начина за постигане на бърз метаболизъм

 Ускореният метаболизъм е една от предпоставките за постигане на траен резултат при намаляване на наднормено тегло

За да се засили функционирането на метаболизма има различни способи, които са достатъчно безопасни и не крият рискове за здравето. 

Сред най-разпространените начини е консумацията на определени храни, добавки, растителни продукти и подправки. 

Друг прилаган вариант са интензивните тренировки за постигане на калориен баланс, тъй като физическата активност наред с храната са основните фактори за резултати в  процеса на слабеене. 

Не на последно място правилното функциониране на един бърз метаболизъм може да се повлияе от употребата на витамини и минерали.

3 начина за постигане на бърз метаболизъм

Какво е метаболизъм и каква е ролята му в тялото?

Метаболизмът е понятие, което обяснява съвкупността от биохимични процеси, които се случват в човешкото тяло.

Това всъщност е название на обмяна на веществата, която е характерна за всички живи организми. 

Метаболизмът е процес, който пряко се свързва със здравословното състояние, с преработката на храната, с натрупването на килограми, вместо мускулна маса. 

От своя страна метаболитните процеси са два основни вида.

Първите са известни като катаболизъм, което буквално означава разграждане. Така нареченото окисление се характеризира с отделяне на енергия при разграждането на организчната материя. 

Вторият вид метаболитни процеси са анаболизмът. Това е синтезът на основни за организма компоненти като нуклеинови киселини и протеини. 

Напоследък все по-често се говори за забавен и ускорен метаболизъм.

Медицинските специалисти отдават редица здравословни проблеми именно на проблеми с правилното функциониране на метаболизма в човешкия организъм.

Причини за забавен метаболизъм и до какво води той

В последните години редица научни екипи анализират процесите в човешкия организъм и на какво се дължи  забавянето на обмяната на веществата.

Доказани са поне пет причини, на коити се отдава забавеният метаболизъм. 

Една от основните предпоставки е храната, която приемаме. Нездравословните продукти и т. нар. бърза храна са фактор за нарушаване на процесите на обмяната.

Не е за пренебрегване и фактът по кое време и как се храним, хранителните вещества, които приемаме и какво включва междинното хранене.  

3 начина за постигане на бърз метаболизъм

За сметка на вредните храни нашето тяло се нуждае от достатъчно витамини и минерали, които най-лесно се набавя от пресните плодове и зеленчуци.

Добрият метаболизъм се нуждае от пълноценна и здравословна храна за добра енергия на организма. 

Тя е естественият източник на полезни вещества, които са с важно значение за протичането на биохимичните процеси във всеки един жив организъм.   

Все повече се осъзнава и значението на пълноценния сън за доброто здраве.

Липсата на достатъчно сън и спокойствие са осъзнати причини за нарушаване на бързия метаболизъм за отслабване. Ето защо липсата на качествен сън се сочи за основна причина за трупане на излишни килограми и за така опасното наднормено тегло.

3 начина за постигане на бърз метаболизъм

Източник на изображение: freepik

Липсата на достатъчна физическа активност също се нарежда сред основните пет причини за нарушаване на обмяната на веществата и трупането на мастни киселини.

Редовният спорт или активности като плуване, тичане, каране на велосипед са задължителни, за да функционират нормално всички жизненоважни системи в организма.

Не на последно място скоростта на метаболизма се повлиява зле от прекомерната употреба на алкохолни напитки.

Освен че в тях има наличие на високо съдържание на захари, те не оказват благоприятно въздействие върху усвояването на полезните вещества от организма.  

3 начина за постигане на бърз метаболизъм

Начини за ускоряване на метаболизма

Добрата новина е, че има начини за ускоряване на метаболизма. Някои от тях не изискват специална подготовка ли свръх усилия. Достатъчно е да се спазва балансиран начин на живот, казват специалистите. 

Ето някои от най-разпространените 3 варианта за засилване обмяната на веществата.

Хранителен режим

Храната, както стана ясно, е сред основните фактори за функционирането на метаболизма в човешкия организъм.

От значение обаче е не само с какво точно се храним, а и самият хранителен режим, който спазваме. 

Препоръчителните храни за бърз метаболизъм са основно пресни плодове и зеленчуци, които са богати на витамини и минерали. 

Не по-малко полезни за засилване на метаболизма са:

 • ядките;
 • яйцата;
 • млечните продукти;
 • качествените меса;
 • някой болки и зеления чай;
 • храните, богати на фибри и други.

3 начина за постигане на бърз метаболизъм

Източник на изображение: freepik

Казано иначе, всяка основна хранителна група е необходима за правилното функционирането на организма, но от значение е качеството на храната. 

В процес на отслабване диетолозите съветват да не се прибягва към гладуване или тотално изключване на определени групи храни, а към консумиране на леки храни.

Препоръчително е балансираното и природа здравословно хранене. 

От значение за метаболизма е също така достатъчното количество вода, без която се нарушава обмяната на веществата в тялото.

Газираните напитки, подсладените сокове и алкохолът не помагат за извайване на стройна фигура.

Начин на живот и физическа активност

Качественото отслабване изисква добро функциониране на метаболизма, а това е немислимо без двигателна активност. 

Промяната на хранителния режим не е достатъчна, за да се случи желаната промяна с нашата фигура. 

Всеки, който иска да се отърве от излишните килограми, е необходимо да промени начина си на живот за сметка на повече спорт и движение. 

Важно е мускулатурата да се поддържа, за което са достатъчни дори няколко часа поне три пъти в седмицата. 

Не всеки има възможност да е във фитнес залата, но продължителните разходки, плуването или практикуването на друг спорт, също са достатъчно ефективни, за да се случи промяната. 

Ускоряването на метаболизма се постига, когато вредните навици бъдат забравени, а на тяхно място се появят пълноценната активност и поддържане на подходящ хранителен режим, както и със силови тренировки.

Витамини и хранителни добавки за бърз метаболизъм

Научните тестове отдавна са доказали, че трябва да се консумират  витамини за бърз метаболизъм.

Недостигът на някои основни групи в организма се сочи като причина за забавената обмяна на веществата, който пък е основен фактор за увеличаване на телесната маса.

Витамините помагат за качествено преобразуване на храната и преобразуването й в нужната ни енергия. 

Например, витамините от група Б са важни са функционирането на черния дроб, който е органът отговорен за изхвърлянето на вредните токсини. От това зависи как ще бъдат преработени мазнините и да се превърнат въглехидратите в енергия.

Витамин С е полезен за укрепване на имунитета. Установено е, че освен в борбата с вирусите, той помага за справянето с наднорменото тегло, т.е. засилва метаболизма. Причината е, че витамин С е полезен за разграждане на ненужните калории и правилното усвояване на енергия от човешкия организъм.

Напоследък лекарите категорично признават, че не бива да се подценява значението и на витамин D. Той се набавя по естествен начин от слънчевата светлина, но е добре да се приема и допълнително под формата на капки или таблетки. 

Този витамин е отговорен за имунитета, емоционалното състояние и за правилното усвояване на калций. А това е основен фактор за стопяване на мазнините и намаляване на обиколката на талията, което най-често се дължи на нарушения на метаболизма при човека. 

Наред с витамините, минералите са другите основни елементи, без които не може да функционира правилно организма. Те стимулират метаболизма, затова имат значение за процеса на отслабване. 

Основните минерали, от които се нуждаем са следните:

 • Желязо: Този минерал отговаря за насищането на клетките с кислород;
 • Магнезий: Той участва в повече от 100 жизнени процеса, които са свързани с обмяната на веществата. Регулира също така а присъщи функциите да регулира кръвната захар и кръвното налягане.

При недостиг на магнезий страдат мускулните групи, ставите и се влошава общото физическо състояние на човек. Магнезият може да се приема и като хранителна доавка.

 • Калций: калцият е минерал с огромно отношение към добрата фигура и способства за ускоряване на метаболизма е калцият. Когато в организма той е в недостиг, отслабването е почти невъзможно. 

Обяснението е, че тялото трудно се справя в този случай с разграждането на мастните тъкани. Минералът е полезен и за намаляване на т. нар. лош холестерол. Най-много калций има в млечните продукти. Ето защо в много диетични хранения те са основен компонент.  

За под-добри резултати необходимите минерали и витамини може да се приемат като хранителна добавка. 

Добре е тяхната дозировка да се консултира с лекар – специалист, за да се вземат под внимание индивидуалните характеристика на всеки, който иска да сваля наднормено тегло.  

Топ храни и напитки за бърз метаболизъм

В помощ на хората, които искат да усвоят своя метаболизъм, могат да са някои храни. Те са основни за всяка кухня и не представляват трудност да бъдат набавени. 

Сред най-полезните са протеиновите храни са:

 •  яйца;
 •  млечни продукти като кисело мляко;
 •  риби;
 •  ядки;
 • семена и други.

Характерно за тях е, че набавят достатъчно енергия на организма, а същевременно не са толлкова калорични и се усвояват добре.

За разлика от въглехидратите и мазнините, протеиновите храни най-бързо стимулират обмяната на веществата. 

3 начина за постигане на бърз метаболизъм

Пикантните продукти също са известни като ускорител на метаболизма. Това са лютите подправки, чушките и всички пикантни храни. Капсаицинът, който се съдържа в лютите чушлета, помага на тялото по-бързо да изгаря калориите. 

Джинджифилът също е растение, което е с доказани ползи при отслабване. Той успешно намалява нивата на глад и засилва обмяната на веществата. 

Тази подправка или билка за бърз метаболизъм може да се приема под формата на чай за бърз метаболизъм или да се добавя при приготвянето на храна.

Друг продукт с подобен ефект е натуралният ябълков оцет. Препоръчително е да се приема по една супена лъжица сутрин на гладно с достатъчно количество вода, за да се пречисти тялото от вредните токсини. 

Не на последно място водата е от огромно значение за правилното функциониране на всички органи.

Когато организмът се дехидратира, човек усеща умора, забавя се метаболизма му и не може да изхвърли натрупаните вредни вещества. 

Ето защо в процес на отслабване, приемът на достатъчно вода е много важен за постигане на желания ефект.

Води ли бързият метаболизъм за отслабване?

Бързият метаболизъм е категорично условие за трайно и здравословно слабеене на тялото, ако имаме килограми в повече.

Отслабването обаче трябва да е разумно и природосъобразно, за да не си предизвикаме здравословни проблеми. 

Успешен начин за справяне с наднорменото тегло е посещението на специализирана клиника. 

3 начина за постигане на бърз метаболизъм

Когато процесите се случват под наблюдението на специалисти и са съобразени с индивидуалните особености на всеки, то резултатите ще са безопасно постигнати и ще са трайни във времето. 

Голямата цел е човек да се отърве от вредните си навици и да започне да спазва най-подходящия за него режим

А и понякога излишните килограми се дължат на болестно състояние, което трябва да бъде прецизирано от медицинско лице, което да прецени необходимостта от определени промени в начина на живот и хранене. 

У нас една от доказаните клиники е ЛъкиФит, която се намира в курорта Банско. Целогодишно в нея се организират курсове, които гарантират успех в борбата с килограмите и пречистването на организма.

Снимки: ЛъкиФит    

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar