Какво е зумба?

Стотици са държавите по света, в които зумба е танц, който е завладял малки и големи. В последните години ритмичните движения са сред любимите на планетата. А много хора предпочитат да са физически активни и да поддържат форма именно със зумба. 

Какво е зумба?

Как възниква зумба?

Родината на зумба е Колумбия, където тя се появява през 90-те години по време на една тренировка във фитнес залата. Тя е създадена от колумбийския танцьор и хореограф Алберто ’’Бето’’ Перез

Той съчетава елементи от фитнес тренировките, аеробика и танци като салса, меренге, хип-хоп, самба, които да се изпълняват по време на спорт под съпровода на ритмична музика.   

Само за няколко десетилетия танцът става все по-харесван и той покорява света. Една статистика за популярността на зумба сочи, че повече от 14 милиона души посещават подобни курсове на територията на повече от 150 държави.

Малко след раждането си неговият автор го налага като запазена марка за кардио тренировка. Широка популярност зумбата придобива и чрез някои звезди катакира, Риана и други световноизвестни певици, които я показват в своите клипове. От Америка зумбата се разпространява бързо в Европа, Австралия, Азия и намира фенофе в различни краища по света. 

Думата зумба

Етимологията на наименованието на този вид фитнес е пряко свързано с танца румба. В държавата на колумбийския й създател името на този танц означава фиеста или забавление, купон. Напълно отговаряща на името си зумбата е зареждаща с положителни емоции аеробика. 

Предимствата на зумба

Ритмичната музика в залата няма как да не повиши настроението на играещите. Всъщност едно занимание по зумба преминава като групов танц или хореография от движения, които умело съвместяват разнообразни упражнения. Те помагат за раздвижване на всички мускулни групи и до бързо горене на калории. 

Именно поради тази причина зумбата се избира от мнозина, за да оформят красиви форми на тялото или да намалят телесната си маса. Изчислено е, че при тренировка с продължителност от един час се изгарят средно по 550 ккал. 

Същите калории може да стопите при близо два часа джогинг, но танцуването с други хора на зареждаща мелодия е далеч по-приятно отслабване. 

Какво е зумба?

Зумбата наистина е начин с много настроение да се отървеш от някое и друго килце, но това са фитнес упражнения, които мнозина използват за повече тонус, разтоварване от ежедневния стрес и водене на здравословен живот, изпълнен с достатъчно двигателна активност.

Основни предимства на зумбата:

 • Повишава тонуса.
 • Зарежда с положителни емоции и енергия.
 • Гони стреса.
 • Гори калории.
 • Ускорява метаболизма и подобрява кръвообращението.
 • Повишава двигателната активност.
 • Подобрява гъвкавостта и пластичността.
 • Дава усещане за ритъм.
 • Раздвижва всички мускулни групи.
 • Съчетава различни активности.
 • Оформя тялото.
 • Не изисква предварителна подготовка преди тренировка. 
 • Носи самочувствие.
 • Кардио тренировките са полезни за цялостното състояние на организма.
 • Може да се практикува в зала и на открито.
 • По-скоро не е индивидуално занимание и наред с всичко друго е добър начин за социализация.

Списъкът на предимствата може да бъде продължен, но дали зумбата е за всеки и как го тонизира, зависи от конкретните потребности. Ако още се чудите дали това е вашият тип тренировка има само един начин да се установи и той е като пробвате.

Повечето хора харесват такъв тип физическа активност, а тези които са по-динамични я съчетават с други спортове през седмицата. Това може да са плуване, каране на колело, конна езда или ритане на топка.   

Как преминава една зумба тренировка?

Първо тя продължава около един астрономически час. Като при всяка тренировка отначало има етап на загряване на тялото, за да се подготвят мускулните групи за натоварване. Започва се с общо раздвижване и по-лесни стъпки, за да се влезе в ритъма. 

Следва същинската част от занятието, в което се ускорява интензитета на упражненията. Те са съчетание от аеробика, фитнес, бойни изкуства и смесица от класика и модерен танц. 

Зумба инструкторът определя ритъма на групата и е хореограф на изпълнението, в което вече казахме за наличието на салса, меренге, хип-хоп, латино и др. Към края на серията се намалява темпото. Преминава се релакс упражнения и разтягания, с които се завършва тренировката. 

Ако сте за първи път на зумба, не се плашете от темпото. Оставете се да ви води музиката и се опитайте да следвате стъпките на инструктора, който е застанал пред цялата група. 

Обичате ли танците ще е още по-лесно, защото докато танцувате ще изпълнявате фитнес упражнения. Напълно нормално е в самото начало да не сте достатъчно бързи и да не смогвате да изпълните всички упражнения. Когато научите стъпките, бързината ще си дойде от самосебе си. 

При добра координация максималният ефект от една едночасова тренировка може да е минимум 300 до над 500 изгорени калории. Зависи какви цели сте си поставили – да сваляте килограми, да поддържате добра форма или да гоните стреса. С постоянство и упоритост добрите резултати няма да закъснеят.

Какво е зумба?

Видове зумба 

През годините от възникването си до днес зумбата е претърпяла някои подобрения и са се оформили няколко различни вида, въпреки че основата тренировката е една и съща. Касае се до тип гимнастика, която е с различен интензитет и натоварване. 

Известни са Зумба, Зумба Голд, Зумба Тонизиране, Аква Зумба, Зумба в кръг и други. 

Зумбата във вода, както подсказва и самото й наименование, е може би най-лекия вариант. Изпълняват се упражненията в басейн. Много често се практикува по време на летните ваканции, изключително тонизираща и зареждаща с положителни емоции тренировка. 

Верижната зумба или някъде се е позната като Верижна зумба е с по-забързани движения. При нея динамиката е доста голяма и е препоръчителна за хора, които искат да свалят килограми. 

Целта на съчетанието от различни по тип и трудност упражнения е максимално изгаряне на калории. Подходяща е и за активно трениращи хора, които са свикнали на по-големи натоварвания и комбинация на различни видове спортни активности. 

Тонизиращата зумба е може би за най-напреднали. В хода на тренировката упражненията се усложняват повече и повече. Целта е да се засили издръжливостта на мускулите и да е кардио тренировка с повишаване на  капацитета на сърдечно-съдовата система на тялото. 

При подобни натоварвания някои инструктори включват употреба на допълнителни фитнес уреди. Това може да са гирички, ластици и други подобни. Резултатът е максимално изгаряне на калории и интензивно топене на мазнини. 

Зумба Сентао също е разновидност на обичаната тренировка. Тук особеното е, че всички упражнения се изпълняват на стол. Хореографията на треньора е съобразена с това като поредицата от физически усилия укрепват гърба и действат положително върху балансиране на тежестта в горната част на тялото. 

Зумба Голд е най-вече за по-възрастни участници. Разликата от класическия вариант е по-бавното темпо на песните. 

 • Сред разновидностите на заниманията в зала е и Зумба Саркит. Тренировката е по-краткотрайна, продължава някъде около 30 минути. За сметка на това се комбинират танци с бързи движения и включващи стъпки от различни ритми. Така този вид тренировка също е препоръчителна за онези, които искат да отслабнат. 

Както има зумба за по-възрастните, така е измислена и серия от упражнения за малчуганите. Повечето деца в ранна възраст обичат да танцуват и да учат бързо различни танцови стъпки. Затова подобна тренировка може да е подходяща и за най-малките. Те в пълния смисъл на думата ще се отдадат на емоцията от жизнерадостните ритми. 

Чрез зумбата децата се научават на спорт, на ритмичност, усет към танца. Освен всичко изброено дотук, мъниците стават по-концентрирани и се подобрява тяхната координация. Участвайки в подобна група с други деца, малките съкровища добиват самочувствие и намират добро забавление, за да се откъснат от електронните устройства. 

Понякога пък в маратони по зумба участват заедно родители и техните слънца, с което забавлението става още по-силно, тонизиращо и зареждащо играещите с нови сили и енергия. 

Как може да се повлияе тялото ни от зумба аеробиката? 

Натоварването по време на една тренировка е хармонично и разпределено по цялото тяло. Поради повечето танцувални движения, хората с проблемни зони в областта на корема, ханша и бедрата ще усетят активно напрягане на тези мускули, което пък е добре за намаляване на теглото точно там. 

Какво е зумба?

Ако трябва да се анализират отделните части на тялото и влиянието на зумба упражненията върху тях е следното:

 • Средната част на тялото – натоварва се доста, което означава стягане на коремните мускули и ханша.
 • Седалище също интензивно натоварване, което се комбинира с проблемната зона в горната част на краката, т.е. отслабване и стягане на бедрата.
 • Крайницикраката и ръцете с в непрестанно движение по време на танците, което от друга страна подобрява усещането за баланс и координация. При краката има полено напрежение върху прасците. При ръцете се постига добър ефект относно оформянето на бицепса и трицепса. 

Зумба фестивали  

От години насам събирането на много хора на едно място, за да играят зумба, е нерядко срещано събитие. Феновете на тази комбинация на танц, фитнес и аеробика се включват зарди положителните емоции, обмяната на хореографии, разнообразните  демонстрации. Участниците тренират заедно, а емоцията на подобен фестивал е на макс.

На открито често се организират зумба маратони, в който се включват деца и възрастни. Идеята на подобни събития е да се популяризира физическата активност, ползите от спорта и необходимостта от достатъчно движение за здраво тяло. В подобни мероприятия се присъединяват инструктори от различни страни като по този начин обменят опит със своите колеги. 

Тайната за широката популярност на зумбата е в основата на нейната философия. Това е физическа активност, при която човек има възможност да се забавлява, докато тренира. И да тренира, докато се забавлява. 

Снимки: Pixabay

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar