Какво е елиминационна диета?

Какво представлява елиминационната диета и какви са нейните характеристики?

Понятието елиминационна диета се използва за хранителен режим, който включва приемането на определени храни. Както показва и самото наименование, дадени продукти се елиминират. Идеята е, че това са преди всичко храни, към които конкретният човек има непоносимост, алергии, нежелани реакции и други подобни състояния. 

Режимът предполага те да не се консумират в определен  период от време. Най-често това е поне един месец, след което избягваните храни отново се връщат в менюто при строги правила на захранване. 

Важно е по време на ограничителния режим човек да се наблюдава и да установи дали без дадени храни се чувства по-добре или напротив. 

Разбира се, когато се касае за остри алергични реакции или установена непоносимост към продукти и съставки, експерименти е опасно да се правят. 

Например, ако не може да ядете млечни продукти, няма какво ново да си доказваме. Най-вече това се отнася за алергиите, защото може да се стигне до силна реакция, понякога застрашаваща дори живота.

Какво е елиминационна диета?

Снимкa: Pixabay 

Предимства и недостатъци на този тип хранителен режим 

Елиминационната диета е подходяща за хора, които се съмняват в непоносимост към определени храни и искат да експериментират как ще се чувстват, ако спрат техния прием. Тя е добър вариант за опознаване на собственото тяло. 

Например, ако усещате издуване след като сте яли дадени зеленчуци или варива, то е възможно да ги спрете временно. После ще ги върнете постепенно в менюто си, ако нямате крайно неприятни усещания. 

Най-същественият недостатък е, че подобен режим не бива да се прилага при сериозни здравословни проблеми и установени вече от лекар непоносимости. Ако нещо е вредно за вашия организъм, просто трябва да се откажете от него.

 Друг минус на диетата е, че отнема доста време да се проверят определени групи храни как точно влияят на тялото.  

 За кого е предназначена и за кого не диетата?

Този тип диета не е за хора, които желаят да свалят килограми. Тя няма за цел да намали обиколката на талията. Идеята на този режим е съвсем различна, а именно – да се елиминират определени здравословни проблеми, чрез преосмисляне на наличието на някои продукти в менюто.

Елиминационната диета най-вече е за тези мъже и жени, които искат да потвърдят или опровергаят своите съмнения, че някои храни са в основата на техни неприятни състояния. Това може да са болки в  стомаха, подуване, образуване на газове, обриви, затруднено храносмилане, запек и т.н.   

Какво е елиминационна диета?

Снимкa: Pixabay 

Оптималният начин, който е и най-здравословен, предполага подобен режим да се съчетае с консултация при лекар-специалист. Това е вариантът да се избегнат нежелани реакции. Квалифицираният медик може най-точно да анализира реакциите на организма и дали имат отношение към здравето. 

Как се прилага тази диета и за какво е необходимо да се внимава с нея? 

За разлика от повечето познати диети, тук не се изисква смятане на калории, спазване на часове или точно съчетаване на продукти. Изпълнението не е сложно, достатъчно е да се изключат правилните съставки. Все пак, доста хора споделят, че подобен режим е труден за тях. 

Една от причините е навикът. Когато продължително време дадени храни са присъствали в менюто ти, дори само чисто психологически е сложно да се откажеш от тях. 

Диетолозите  съветват да се подхожда към новия режим като към  изследователски експеримент, с желание за повече самонаблюдение и усещане, че е необходим да се познаваме по-добре. Подобна мотивация влияе добре на крайния резултат и на устойчивост в периода на диетата.
Какво е елиминационна диета?
Снимкa: Pixabay  

Този режим на хранене има две основни фази – премахване на съставки от менюто и обратното им включване. Най-добре е това да са продукти от една и съща група.

Например, млечни изделия, соеви съставки, семена, яйца, листни зеленчуци, напитки, вид меса и други подобни. Възможно е също така да се отнася за начин на приготвяне на храната. Много хора споделят, че пържените храни им създават дискомфорт и са предпоставка за храносмилателни проблеми. 

От двете фази по-сложен е етапът на обратното връщане на храните в нашето меню. Тогава е и най-същественият момент от самонаблюдението – как се отразява след дълго отсъствие от масата ни даден продукт върху тялото. 

Една от класическите схеми при елиминационната диета е в последната седмица от определения период да се започне с поетапното въвеждане на дадена храна за ден. После следват  48 часа на анализиране на реакциите на организма. 

Ето реално как може да се случи това, за да се реализира диетата 

След месечно ограничаване на млечните продукти, например, в първия ден от петатата седмица се включват кашкавал, сирене или мляко. 

Вторник и сряда тези продукти не се употребяват, а само се наблюдава как се чувстваме. Ако всичко с нас е ок, в четвъртия ден от седмицата е ред на нова  храна – определени зеленчуци, примерно. Следва същият експеримент. 

Целият период на захранване може да продължи още няколко седмици, според броят на елиминираните храни. В края на набелязания период от време ще сме натрупали полезна информация за храните и тяхното отношение към нашето здраве и храносмилане.     

Какво точно трябва да се наблюдава и как да се правят изводите? 

Ето това е едно от съществените въпроси, където се допускат и най-много грешки поради незнание. Специалистите по хранене съветват да се води дневник, за да няма пропуски в анализа. 

Човек е нужно да направи изводи относно общото си състояние, а в конкретика как спи, променя ли настроенията си, усеща ли прилив на енергия или напротив, нормално ли е храносмилането. 

Накратко, ако без дадени храни се чувствате по-добре, това е силен индикатор, че не се нуждаете от тях. Заключенията са от значение и по време на периода на включване на продуктите. 

Тук трябва да се описват положителните и отрицателните страни. Това може да са нездравословни кожни проблеми, усещане за тежест и явна непоносимост. 

От друга страна, някои храни може да усилват тонуса, да ни карат да сме доволни и свежи. Много хора казват, че такъв е случаят с шоколада. Затова го приемат като източник на енергия и средство за подобряване на настроението.  

Какво е елиминационна диета?

Снимкa: Pixabay 

Какъв е ефектът от нея? 

Хората, които са с лека непоносимост към конкретни продукти или съмнения за хранителни разстройства могат да си помогнат сами, като преценят с кои храни се чувстват по-добре и с кои не.   

За тях елиминационната диета е удачен експеримент, който няма да навреди на тяхното здраве, а по-скоро ще им даде ценни знания за тях самите. 

Режимът обаче не е препоръчителен за онези, които имат сериозни болести, установен диабет, хипертонии или е наложително да приемат медикаменти. 

Тогава те може да подходят към подобно самоизследване само ако го консултират с наблюдаващите ги лекари. Специалистите могат да преценят дали е опасно да се спира и започва консумацията на дадена храна. 

В тяхната компетенция е да преценят също така нужни ли са различни изследвания, които да установят по категоричен начин причината за здравословно състояние. 

Хората с алергии са групата, която е най-сериозно подложена на риск при необмислени тествания на организма. Техните медицински казуси не подлежат на решения без съгласуване с диетолог и медицинско лице. 

Сериозните алергии отключват най-различни  проблематични състояния, които може да се изразяват в обриви, дихателни оплаквания, кашлица, сълзене на очите, зачервяване на кожата, сърцебиене и в още по-критични фази. 

Елиминационната диета е преди всичко за здрави хора с леки неразположения към някои храни. За по-голям ефект и сигурност, преди нейното започване и същинско прилагане, консултът с лекар е само в плюс.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar