Кои са най-ценните храни по време на бременност

Можем ли да сме бременни без да пълнеем много? 

Бременността е един от най-важните етапи от живота на жената. Но много жени се притесняват, че ще загубят добрата си фигура. Бременността и диетата обаче, не са съвместими понятия, без това да означава, че бъдещата майка не бива да внимава с какво се храни. 

Често първите месеци от бременността не са свързани с повишаване на апетита на жената, но това бързо се променя във второто тримесечие. Тогава съвсем естествено, с нарастването на плода, започва да се променя и телесното тегло. Има дами, които са  предразположени към натрупване на повече  килограми, докато при други промяната е едва забележима. 

Кои са най-ценните храни по време на бременност

Все пак няма как до раждането да няма никакви промени по фигурата. Ограничаването на определени храни все пак не е оптимален вариант, защото може да доведе до анемия и липса на полезни вещества за бебето и майката. 

Бъдещата родилка в никакъв случай не бива да гладува, нито пък да преяжда на всяко хранене.  Нужно е да приема пресни продукти, които да са богати на витамини, минерали и полезни вещества.  

Придържането към природосъобразен режим, което е полезно за нея и за растящия плод, е гарант за нормална бременност и за качване на умерено количество килограми. 

Кога е необходимо да се прецизира хранителният режим на бременната жена? 

Бременността условно може да се раздели на няколко основни етапа, пряко свързани с бебето. Те са ориентир и за физиологичните промени с майката, които лекарите характеризират с определени допустими стойности. 

Приема се, че до самото раждането качването до 14-15 килограма е в рамките на допустимото, като тяхното нарастване се следи във всеки етап от деветте месеца. 

Статистическите данни сочат, че в първите три месеца след забременяването, обичайната промяна е от половин до два килограма. До шестия месец жената вече е максимум със седем килограма по-тежка, а в последните месеци бременната е допустимо да качва до половин килограм на седмица. 

Над тези норми може да се наложи корекция в приема на висококалорична храна или при възможност да се препоръчва умерено раздвижване с повече разходки. 

Проблем е и когато бъдещата майка слабее или въобще не променя своите килограми. Тогава има опасност за нейното здраве и това на на бебето, заради което се препоръчва питателна храна на родилката. 

Кои са най-ценните храни по време на бременност

Дали е необходим специален хранителен режим, както и  изключване или включване на определени продукти в дневното меню, е в компетентността на лекаря-специалист, който проследява бременността на жената. 

Друга причина за преминаване към диета е наличието на заболявания, които бременната жена има и те са свързани с противопоказност на  определени продукти и съставки в храните. Например, диабетиците не бива да консумират захар и сладки изделия, за което отново е необходимо да се консултират със специалист. 

При безпроблемно протичане на бременността класическата препоръка на лекарите се свежда до ежедневен прием по около 2000 kcal до четвъртия месец. После е удачно да се увеличи приемат с още около 400 kcal на ден. В последните три месеца преди раждането е допустимо бъдещата майка да приема по 2500 kcal.  

Кои храни са подходящи и кои не за бременните? 

Правилното развитие на плода предполага майката да приема чрез храната достатъчно количество фолиева киселина, желязо, цинк, витамини, калций, протеини, ненаситени мастни киселини. Това е постижимо с разнообразно и балансирано меню, в което преобладават свежите плодове и зеленчуци, ядки, млечни продукти и други полезни натурални съставки.  

Не бива да се изключват рибните продукти, богати на омега 3-мазнини, чистите и необработени с хормони меса. 

Кои са най-ценните храни по време на бременност

Съответно в списъка на т.нар. забранени храни попадат  алкохолните напитки, тежките мазни продукти, прекалено пикантните подправки и някои непрепоръчителни за бременни жени като девисил, например. Чипсове, подсладители, изкуствени оцветители и консерванти също е добре да бъдат избягвани. 

Примерно дневно меню

Препоръчително е закуската да е питателна и зареждаща с енергия. Тя може да включва чай със саджия от пълнозърнест хляб с кашкавал и шунка. В допълнение може да се приемат свежи плодове или зеленчуци с купичка кисело мляко. 

Междинната закуска може да е плод или ядки с фреш.   

Обядът също трябва да е разнообразен, за да насища. Зеленчукова или крем супа е подходящо да се комбинира със свежа зелена салата  към която е прибавена порция риба или месо на скара или приготвено без мазнина.  

Десертът, ако е по-калоричен, може да бъде хапнат следобед. Купичка крем, компот или отново сезонни плодове са подходящи за бременната.  

Добре е вечерята да е по-лека, като салата с месо или гювече, омлет. Ако обядът е бил по-обилен, преди лягане може да изберете кисело мляко с пълнозърнести бисквити. 

Задължително е тялото да е добре хидратирано, което означава достатъчно количество вода. Така се подпомага и храносмилането, което е от особено значение в края на бременността, когато жената е по-малко физически активна. 

Кои са най-ценните храни по време на бременност

Доброто здраве на майката е предпоставка за здраво бебе. За да е спокойна майката, че плодът се развива добре, в помощ са месечните консултации за бъдещите родилки. След раждането на детето, качеството на приеманата храна също е от значение, заради  кърменето на новороденото. 

Снимки: ЛъкиФит

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar