Ниско кръвно и диета - какво трябва да знаем?

Какво се случва с тялото при ниско кръвно налягане?

Индикатор за нормалното функциониране на сърдечносъдовата система на човек е неговото кръвно налягане. То е показател за състоянието на сърцето и кръвоносните съдове. Обикновено се счита, че високото кръвно е по-рисков фактор за здравословни проблеми. 

Причината се крие в реалната опасност от инсулт и инфаркт при хронични показатели над нормата. Ниското кръвно налягане също не бива обаче да се подценява, защотото и то може да създаде дискомфорт и притеснения. 

Ниско кръвно и диета - какво трябва да знаем?

За ниско кръвно налягане, наричано още хипотония, се приема състоянието на налягане от 90 на 60 и по-малки стойности.  

Специалистите обясняват, че отчитаната горна граница на кръвното е показател за максималното налягане в кръвоносните съдове по време на съкращението на сърцето. Горната граница се нарича още систолно налягане. Докато долната се определя от минималното съкращаване на съдовете между последователни две съкращения на сърцето. Нарича се диастолично кръвно налягане. 

Симптоми на ниското кръвно

Често се случва хората да не предполагат, че са с ниско кръвно налягане, защото не изпитват определени симптоми или пък не ги отдават на подобен проблем. 

Все пак могат да се изброят някои типични състояния, които са характерни за хипотонията. Това са замайване, усещането за умора, припадъците, пребледняване, световъртеж, слабост, липса на енергия и др. 

В масовия случай ниско кръвно имат по-слабите и анемични хора, младите жени. Случва се обаче при определени ситуация дори човек с нормално кръвно да се почувства с подобни симптоми и да има моменто снишаване на налягането. 

Например, ако е в горещо помещение без достатъчна свеж въздух, ако е обезводнен или дълго време е гладувал. Получава се и обратният ефект, тъй като е възможно след хранене да се усети замайване следствие на ускореното кръвоснабдяване на стомаха. 

Диетата с високо или с ниско кръвно налягане

Масово се вярва, че хората с високо кръвно налягане имат наднормено тегло, а тези с ниско кръвно са слаби. Твърдение не е съвсем коректно, въпреки че има много подобни случаи. 

Хипертониците често страдат от повече килограми и справянето с обиколката на талията е и начин за нормализиране на кръвното. Докато някои от слабите жени получават препоръка да се хранят здравословно и по-често, за да преодолеят анемията, например. 

Какъвто и да е конкретния случай, в пълна сила важи правилото, че природосъобразният начин на живот и поддържането на нормален индекс на телесна маса е начин да се разрепат редица здравословните проблеми. 

Кръвното налягане може да се контролира с постигане на баланс в храненето и в ежедневието. 

Ниско кръвно и диета - какво трябва да знаем?

Как да се храним при хронично ниско кръвно налягане? 

Режимът на хранене в подобно състояние може да окаже положителен ефект върху организма. Достатъчно е да се спазват няколко не толкова сложни правила в ежедневието. Като начало важна е констатацията на специалистите, че броят на храненията не бива да се ограничава. 

Напротив, полезно е да се похапва 4-5 пъти на ден, но порциите да са малки и здравословни. Това означава трите основни хранения – закуска, обяд и вечеря с две междинни закуски между тях. 

Храната трябва да е пълноценна, да преобладават свежите плодове и зеленчуци, млечните продукти, ядките, полезните мазнини и чисти меса. От изключително значение за тялото е също така добрата хидратация. 

Правилото е минимум осем водни чаши дневно и уточнението, че соковете, газираните напитки, алкохола и другите течности, не могат да бъдат заместител на водата.  

Преяждането е крайно противопоказно, поради пораждане на ускорено кръвоснабдяване на стомаха, което пък е предпоставка за поява на хипотония. 

Не прекалявайте нито със солта, нито със захарта. Вярно е, че солта е по-вредна за хипертониците, но като цяло тя води до задържане на течности, което не е добре за никого. 

Сладките изделия дават  енергия, вдигат тонуса и при отпадналост се прибягва към тях, но не бива да се прекалява. Ако имате необходимост от сладост нека да е черен шоколад, мед и други естествени подсладители. 

Кофеиновите напитки са разрешени за хората с ниско кръвно, стига да не се прекалява с тях, за да не се стигне в противоположната крайност. Кафе, черен или зелен чай са питиета, които е полезно да се приемат в началото на деня. 

Ниско кръвно и диета - какво трябва да знаем?

Кога спазването на диета е и не е подходящо с хипотония?

Това е при случаите, когато килограмите не са критично много, за да се подложи човек на строг хранителен режим. Наложително ли е да се свали телесна маса обаче това е възможно при прилагане на диетите, в които се хапва по-често, но се изключват високо калоричните продукти.  

Режимът на хранене при всички положения трябва да бъде преосмислен при наличие на хронично ниско кръвно, независимо от фигурата. Причината, е че храната е начин да се нормализират стойностите. 

При всички положения лекарите съветват да се избягват продуктите с високо съдържание на въглехидрати, а това винаги е начин да се коригира някой килограм в повече. Научното обяснение е, че въглехидратите стимулират инсулиновото прозиводство в организма. 

Кои храни са най-подходящи за отслабване при ниско кръвно?

Казахме вече, че анемията често е пряко зависима от ниското кръвно налягане. Затова дори и в режим на диета на трапезата на хората с хипотония е добре да присъстват продуктите, съдържащи желязо. Такива са червените меса, черния дроб, варивата, спанакът, царевицата.  

Ядките са другата подходяща храна, поради полезните мазнини в тях. Орехи, лешници, фъстъци и др. могат да се приемат до 60 грама на ден. 

Яйцата са неизменна част от менюто на всеки, който иска да коригира теглото си. Подходящ вариант са сварените яйца на закуска или приготвените без мазнина за вечеря. 

Сила и енергия, без да се трупат ненужни калории, осигуряват свежите салати и плодове. При проблеми с кръвното налягане се препоръчва консумация на кайсии, праскови, малини, череши, нар, касис. Кореноплодните също са препоръчителни и най-вече червеното цвекло, което нормализира стойностите на кръвното налягане. 

Изключително полезно при хипотония е консумирането на покълнали зърна пшеница. Приготвя се изключително лесно и всеки може да ги направи вкъщи. 100 грама пшеница се измиват добре, след което се слагат в тенджера с малко вода, колкото да покрие добре зърната.

После се оставят за известно време на топло в стаята, докато те набъбнат. Консумират се покълнали по около една лъжица сутрин, може с кисело мляко или чай. Подходящи са за прибавяне към салата или друга храна. 

Хората с хипотония могат да се подслаждат със сушени плодове. Директно или заедно с купичка кисело мляко сутрин – така са и най-полезни. Те са подходящи за направата на зимен компот или за сладост в междинните закуски през деня. 

Ниско кръвно и диета - какво трябва да знаем?

Подправките също са подходящи при една диета. Те спомагат за бързата обмяна на веществата, доказано ускоряват метаболизма. Спокойно може да се гарнират ястията с черен и лют пипер. Джинджифилът, индийското орехче и кърито е добре да присъстват на трапезата. 

Не на последно място билките имат полезно влияние и при ниското кръвно налягане. Подходящи в това състояние са мащерка, мента, риган. Специалистите препоръчват освен билкови отвари, терапии с етерични масла. Те действат детоксикиращо на организма, което винаги е полезно, за да се изхвърлят ненужните вещества и вредните токсини. 

За да сте здрави и с добра фигура, на трапезата трябва да има разнообразни храни и ястия, приготвени по природосъобразен начин. Умерените количества, добрата хидратация, положителните емоции, спокойният сън са начин за поддържане на нормално кръвно и тънка талия. 

Не бива да се забравя и за физическата активност. Повече движение и спорт поне няколко пъти седмично са задължителни, за да е организмът в кондиция.

Снимки: Pixabay  

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar

Вашият коментар