Какво означава грешно спазван хранителен режим?

Всеки мечтае за красиво, атлетично и добре оформено тяло. Прието е, че то е признак за крепко здраве, стил и добър стандарт на живот. Днес много хора прекарват достатъчно време във фитнеса, потят се ежедневно над уредите или практикуват различни спортове. 

Малко са щастливците, които могат да се похвалят с генетично предопределени изваяни форми. За всеки е ясно, че без физическа активност, няма как да се пази тънка талия. А и движението е здраве, държи болестите надалеч.

За съжаление, колкото и упорито да се следват тренировъчните програми, резултатите не са докрай задоволителни, ако човек не се храни здравословно. Спорът и продуктите на трапезата са важните фактори, които предопределят как ще изглеждаме като се погледнем в огледалото. Именно затова трябва да спазвате хранителен режим. 

Какво означава грешно спазван хранителен режим?

Що е то хранителен режим?

Какво и кога да ядем е може би най-краткото определение за хранителен режим. Съществуват различни варианти, според целите на режима. 

Възможно е да следваме така популярния  кето режим за отслабване или да спазваме режим за трупане на мускулна маса. Както при диетата, има различни възможности, в зависимост от поставената цел.

Най-разпространени са режимите, при които се изчислява дневното количество калории, за да може тялото да влезе в процес на топене на ненужните мазнини. 

Понякога диабет или непоносимост към дадени продукти са причина за избягване на определени храни и спазване на препоръките на диетолози и лекари.    

При кои ситуации може да се счита, че не спазваме режима си правилно?

Стриктното придържане към определени режими е наложително, ако искаме да постигнем поставените си цели. Ако, примерно, сме от месец на диета за намаляване на телесната маса, а няма видим резултат, значи някъде грешим в нейното спазване. 

Другият вариант е да сменим режима, тъй като той просто не е подходящ за нас. 

Универсални правила, за по-лесно придържане към всяка диета 

 1. Какъвто и режим да сте избрали за себе си, добрата хидратация, т.е. прием на достатъчно вода, винаги е полезна. Тялото има нужда от живителната течност, за да функционира правилно. А при физическа активност, чрез изпотяването организмът се чисти от токсините и всички вредни вещества. 
 2. Правилен подбор на храните ще гарантира по-сигурен успех в начинанието. Каквато и да е диетата, всеки препоръчан продукт в нея е желателно да е екологично чист и да не съдържа допълнителни подсладители, овкусители и оцветители. 

Ако не внимавате за подобни “екстри”,  безуспешно ще се надявате на бързи резултати. Например, препоръчано ли е да започнете деня с натурален сок, не посягайте към фабричните напитки в кутии. Най-добре си изцедете сами няколко плода или си пригответе полезно зелено смути. 

Какво означава грешно спазван хранителен режим?

 1. Спазвайте препоръчаните в режима интервали на хранене. Малките изкушения като да изядем една вафла или шоколадче между прецезираните в калориите обяд и вечеря, напълно ще нарушат необходимия баланс. 

В повечето режими за отслабване алкохолът не е препоръчителен, което означава стоп на късните питиета /дори да е само едно/, защото ефектът ще е обратен. 

 1. Ако режимът изисква прием на храна през точно определено време или захранване веднага след усилена тренировка, не подценявайте съветите на специалистите. Създателите на конкретната програма са съобразили ефекта върху метаболизма и кога сме в бързо изгаряне на ненужните калории. 
 2. Привлечете си сподвижници, за да привикнеш по-бързо и сигурно към диетата. Не е лесно на масата вкъщи другите да похапват всички храни, които са ви забранени. Когато човек е заобиколен с последователи, най-добре устоява на изкушенията в хладилника. 
 3. Заредете се с търпение и намерете време да си подготвяте порциите и съотношението на продуктите. Само по този начин ще сте сигурно, че всичко е точно и няма да излезете от режима. Ако разчитате непосредствено преди хранене да си набавите навън нужните количества, ще ви е много по-трудно.
 4. Нямате ли възможност да спазвате режим вкъщи, да приготвяте храни и да изчислявате калории, тогава за вас най-подходяща ще е групова терапия. 

Клиниките за отслабване и детокс са отличен вариант, за да се привикне към природосъобразен начин на живот,  трайно да се ограничи употребата на  някои вредни храни и да се забравят навици, които не помагат за бленувания резултат. Там ще сте под наблюдението на специалист и ще получите силна подкрепа и мотивация. 

 1. Преди да преминете към определен хранителен режим, предварително обсъдете здравословното си състояние със специалист. Едва след медицинска консултация и при необходимост изследвания, може да сте спокойни, че няма в желанието да се променим към по-добро, да си навредите. 

Диетолог може да помогне с ценни съвети как да подготвим организма към нов тип хранене и цялостната промяна, за да не изпитваме силен дискомфорт. 

Кога бихме могли да си позволим да излезем от даден режим?

От всеки режим трябва да излезем тогава, когато установим, че той не действа при нас. Убедете се първо, че стриктно сте спазвали правилата и не сте самите вие причина за липсата на положителен резултат с някои “малки прегрешения”. Ако случаят е такъв, просто си изберете друга диета. 

Консултация със специалист по храненето ще е нужна и ако режимът е бил много драстичен. Много вероятно е тогава тялото да се захрани по подходящ начин, за да се премине безпроблемно към нов ритъм. 

Възможен е и друг сценарий, който може би е по-лошият. Желаната промяна да се случва с отрицателен знак, т.е. режимът да дава  обратен ефект. 

Искате да сваляте килограми, а трупате мазнини. Искате да сте с повече мускулна маса, а напротив слабеете точно в зоните, където не желаете намаляване на обиколката. 

По-ясен знак не ви е необходим, за да предприемете бързо смяна на тактиката. Понякога това се получава, заради грешка в подпора на индивидуална терапия, поради неспазване стриктно указанията на  режима или чисто и просто конкретната диета не е препоръчителна за вас. 

Кога режимът може да стане частично или напълно неефективен и защо? 

Трябва винаги да си поставяме реални цели. Ако една нисковъглехидратна диета има вредно въздействие конкретно върху нашия организъм, няма защо да се подлагаме на риск от развиване на болестно състояние. Подобен хранителен режим ще е неефективен, поради невъзможност за постигане на нужния резултат точно при нас. 

Всъщност, безразборното прескачане от диета на диета не е толкова безобидно. Без необходимата подготовка, може да си наредим и да подложим своето тяло на ненужен стрес. В подобна ситуация е доста рисковано да “затворим” организма си за промяната. 

“Златното правило” е, че трябва да се храните с правилните хранителни вещества в правилните количества. Когато е съчетано и с природосъобразната доза движение, физическа активност и спорт, успехът няма как да не е гарантиран.

Накрая, но не на последно място, вътрешната убеденост, сила на духа и воля са елементите, без които всяко усилие не би успяло. 

Правилните съвети, процедури и терапии за постигане на здраво и изваяно тяло ще получите в клиниката ЛъкиФит в Банско. 

Висококвалифицираните специалисти, модерната апаратура, екологично чистите продукти и дългогодишният опит в сферата на здравословното отслабване и детоксикиране на организма помагат на всеки пожелал ново начало и постигане на хармония със себе си и с околния свят. 

Клиниката предлага разнообразни пакети за коригиране на наднорменото тегло, подмладяване и възстановяване, преодоляване на ежедневния стрес, отказване от вредните привички и пълен релакс. Процедурите се съобразяват с личните изисквания и индивидуални потребности. 

Терапиите са съчетание от :

 • хранителни режими 
 • пречистване 
 • полезна гимнастика 
 • спа процедури 
 • танци 
 • медитация 
 • разходки сред природата 
 • посещение на исторически и културни атракции 
 • зареждане с много позитивизъм и положителни емоции 

ЛъкиФит се намира в красивата планина Пирин, което зарежда гостите в района с неповторимите си природни забележителности, дава възможност за спортуване на открито, за пълно откъсване от ежедневните динамика и грижи.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar