Кога децата трябва да бъдат подложени на диета?

Наднорменото тегло сред децата е една от най-разпространените причини, за да бъдат подложени те на определен хранителен режим. Затлъстяването е болестно състояние, което е еднакво опасно както за възрастните хора, така и за малчуганите. 

Това се дължи най-вече на всички рискове, които  килограмите в повече крият за правилното функциониране на организма. Диабет, сърдечно-съдови оплаквания, свръх натоварване на костите, хормонални смущения са само част от неблагоприятните варианти за здравния статус на човек.

Кога децата трябва да бъдат подложени на диета?

Кога е препоръчително да подложим детето на диета?

Широко разпространено е схващането, че малките палавници се нуждаят от достатъчно количество храна, за да растат здрави. Да, в процеса на своето формиране, на малчуганите са необходими много енергия и полезни хранителни вещества, но още по-важно е как и с какво си ги набавят. 

За съжаление, много от съвременните подрастващи са пристрастени към т.нар. фаст фуд, полуфабрикати, захарни изделия, газирани напитки, тестени закуски, чипсове и други подобни. 

Всички тези продукти лесно се превръщат във вредни храни, когато започнат да преобладават над свежите плодове и зеленчуци, пълнозърнестите култури, млечните продукти,  натуралните сокове, чистите меса, ядките и т.н. А причината за тези нездравословни навици основно се крие в правилния хранителен режим още от най-ранните детски години.

Първоначално мъникът може да е леко закръглен, което е напълно допустимо. С навлизане в ученическа възраст обаче натрупването на мазнини е сигнал, който не бива да се подминава от родителите. При колебания дали има основания за прилагане на диета, най-точният критерий е индексът на телесната маса. 

Той се изчислява на база личните  килограми, които се разделят на настоящия ръст на втора степен. Примерно, ако детето тежи 50 кг и е високо 160 см, то 50 се дели на 1.6 по 1.6. 

При възрастните хора допустимият минимум, за да говорим за нормално тегло е до 30, а оттам нагоре се отчита процес на затлъстяване. При децата индексът е променлива величина според годините и най-правилно е да се обсъдят стойностите с диетолог или ендокринолог.  

Удачно е да наблюдавате детето в определен период от време, примерно в рамките на 3 месеца. Идеята е да прецените дали то качва бързо килограми, установени ли са вредни навици като заместване на отделни хранения с сладкиши, чипсове, подсладени газирани напитки, както и паралелно с това дали физическата активност е намалена.

Още по-добрият съветник е специалистът по хранене или педиатър, който да препоръча индивидуален подход към конкретното момче или момиче спрямо неговия етап на развитие, здравословно състояние, наследственост и други важни критерии. Налице ли са първите признаци на затлъстяването, промяна в хранителните навици и дневния режим са наложителни.

Кога промяната от препоръчителн става задължителна или детето има ли сериозен проблем с теглото?

Индекс на телесната маса над установената норма за конкретната възраст,  неконтролируем глад и приемане на големи количества нездравословна храна, обездвижване и липса на постоянна двигателна активност са признаците, при които е необходима драстична смяна на дневния режим на детето. 

Закономерно с натрупаните килограми ще започнат да се появяват здравословни проблеми, а и подобен начин на живот означава предразположеност към наднормено тегло и в зряла възраст.

Понякога дебелеенето при децата, както и при възрастните, може да се дължи на стрес, хормонални проблеми, наследствена обремененост. При явни признаци на наднормено тегло, разрешаването на проблема задължително преминава през медицински изследвания, консултация със специалист и спазване на указанията какво и кога да се яде. 

Самият процес на корекция на теглото не е особено лек за онези малчуганите, които имат напълно нарушен хранителен режим.

В помощ на децата и техните родители са клиниките за отслабване. Там подходът е съобразен с индивидуалния случай и прилаганите методи са приложими за подрастващи. Друг плюс са екипните терапии, когато децата заедно със свои връстници се обучават към нов начин на хранене и повече физическа активност.

Независимо от сериозността на проблема и колко килограма препоръчват лекарите да свали детето, отслабването трябва да се случва здравословно и щадящо към тялото, което расте и се развива.

Кога децата трябва да бъдат подложени на диета?

Топ 5 на причините за детските проблеми с килограмите:

  1. Вредни хранителни навици
  2. Обездвижване и липса на достатъчно движение
  3. Наследствена обремененост
  4. Болестни състояния
  5. Стрес и психологически състояния, водещи до хранителни разстройства

Диетите и детската психология

Детската възраст е най-подходящия период за изграждане на хранителни вкусове и навици. По-трудно обаче е да се променят възприетите грешни стереотипи и поведение.

Кога децата трябва да бъдат подложени на диета?

Налагането на нов тип хранене и начин на живот е сложен процес за всяко дете, което трябва да се справи със своите килограми в повече. Подходът трябва да е изключително деликатен, за да не бъде допълнително стресиран бъдещият или настоящ тийнейджър. 

Децата, които имат наднормено тегло, често са подложени на подигравки от своите връстници,  потърпевши са от лошо отношение в училище, затова вкъщи трябва да срещнат разбиране и подкрепа. 

Неприятните ситуации допълнително стресират малките и понякога храната става техният заместител на липсващите положителните емоции. В подобни случаи може да се наложи помощта на детски психолог, за да се изчистят страховете, лошите усещания у малчугана, изпитваният от него дискомфорт.  

Наред с преминаването към здравословно хранене, малкото съкровище се нуждае от деликатна морална подкрепа на своите близки. Килограмите не бива да се обсъждат постоянно на масата или в ежедневието, а да се обяснява на детето какви са ползите и вредите от различните храни и навици.

Трябва да знаете, че битката с килограмите при децата е още по-трудна, отколкото при възрастните. Примамливите лакомства, които консумират съучениците, все по-разпространеното стоене пред електронните устройства за сметка на игрите навън, модерните изкушения от близкия магазин в междучасието и още куп препятствия, които малкият палавник трябва да преодолее.

Успехът е свързан и с вътрешната мотивация, но тук е много тънка линията да се премине от едната крайност в другата. Най-често момичетата са податливи на хранителните разстройства, при които пък се стига до критично слаби тела, които крият риск за здравето и живота.

Приучаването да се събира цялото семейство в определен час около масата, да се закусва, обядва и вечеря със приготвени у дома природосъобразни ястия, да се приема достатъчно количество вода вместо подсладени газирани напитки са само в помощ при нов режим на детето. 

И най-важното е, родителят да дава личен пример, а не да изисква от сина или дъщеря си спазването на определени правила, които самият той постоянно нарушава.

С какво да се храни детето, за да е здраво и в добра форма? 

Не е необходимо при най-малкото отклонение от нормата да се драматизира и да се започват тежки диети и хранителни режими. Когато говорим само за няколко килограма отгоре, децата може просто да се лишат от част от вредните лакомства и да се насърчат да спортуват повече. 

С малко дисциплина и отговорно отношение към консумираните продукти, ефектът при тях ще е бърз и видим.

Успешната формула при борбата със затлъстяването, независимо от възраст и пола на човек, е здравословна храна и редовни тренировки. При по-сериозно количество натрупани мазнини по тялото, съществуват различни подходи за отслабване, съобразени с физиологичните нужди на подрастващия организъм. 

Не е изключено наднорменото тегло да е свързано с нарушения на ендокринната система. В подобна ситуация е необходимо медикаментозно лечение в комбинация с хранителен режим, които да са съгласувани с медицинско лице.

Всяка диета е добра, когато е балансирана и съобразена с индивидуалните особености на ползвателя. Диетологът е този, който може да помогне правилно да се разпределят продуктите и съответно нужните калории. 

Класическо правило е сутрин да се консумират по-висококалорични храни като яйца, млека, плодове. Обядът да включва супа, месо със зеленчуци и лек десерт. Следобед децата е препоръчително да закусвам с плод, малко ядки или млечни продукти. Вечерята може да е  съставена от лесносмилаеми зеленчукови ястия.

По време на диета са препоръчителни продукти с по-ниска масленост и по-малко въглехидрати за сметка на белтъчините и протеините. Белият хляб, захарта, сладките лакомства, тестените изделия, картофи, грис, колбаси, пържени храни, мазнини, полуфабрикати, изкуствените подсладители, овкусители и оцветители попадат в забранителния списък. 

Те биват заместени от повече пресни зеленчуци и плодове, мед, риба и морски дарове, зърнени култури, млечни продукти.

Хранителната култура от детството остава трайна следа във вкусовите  предпочитания на човек през целия му живот. Правилните навици по време на хранене, привикването към балансираното меню, консумирането на по-малки порции по няколко пъти на ден, недостатъчният прием на вода дневно са все важни за развитието, както и за недопускане на опасното за здравето затлъстяване. 

Наред с всичко това уважението към храната и приучаване към нейното правилно приготвяне също се изграждат от най-малка възраст. Не на последно място физическата активност е важна част от природосъобразния начин на живот. 

Споруването, игрите на открито, разходките в парка и сред природата, карането на колело, плуването, екипните игри, ритането на топка, бягането са източник на енергия, гарант за правилната обмяна на веществата, за функциониращ добре метаболизъм. Спазването на тези на пръв поглед лесноизпълними правила, създават необходимите условия за хармония със себе си и с другите.

Децата трябва от малка възраст да се научат как да се грижат по най-добрия начин за себе си, за да се радвате дълги години на крепко физическо и психическо здраве. 

Само така ще могат да се чувстват удобно в своята кожа през целия си живот. Самоуважението и грижата към себе си е важно  условие, за да може да бъде полезен и на другите хора.   

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar