Правила за отслабване

Отслабването изисква свалянето на ненужните килограми да е съобразено с индивидуалното състояние и да не е за сметка на здравето. Независимо с колко процента ще намалее телесната маса, само така процесът може да е безопасен и траен във времето.

Кои са най-често допусканите грешки, когато искаме да свалим килограми?

Мисията ни ще е възможна, когато поставените цели са реални спрямо определеното време. Необходими са също така воля и сериозно отношение. В самото начало всеки, който иска да отслабне, трябва да определи степента на своето наднормено тегло. С други думи казано, да прецени дали попада в първа, втора или друга степен на затлъстяване. Това се преценява с помощта на т. нар. индекс на телесната маса /ИТМ/. Когато той надхвърли 30, вече говорим за затлъстяване. ИТМ се изчислява лесно, като е необходимо само да се раздели собственото тегло на нашата височина на квадрат. Според статистиката на Световната здравна организация, за да сме в отлична форма, индексът на телесната ни маса трябва да е в границите между 18 и 25, което е според допълнителните фактори пол и възраст. Над тези показатели се счита, че се касае за фаза преди наднорменото тегло или за някоя от различните степени на затлъстяване.

Правила за отслабване

Килограмите над определените граници не са само естетически проблем, а застрашават сериозно здравето, защото са предпоставка за болести като високо кръвно налягане, диабет, проблеми с опорно-двигателния апарат, кожни раздразнения и други. Ето защо влизането в норма е повече от препоръчително при индекс над 30.

Специалистите по хранене отдавна са на мнение, че процесът на трайното отслабване не бива да е прекалено кратък във времето и да не е свързан с драстично гладуване. Оптималното отслабване предполага между 1 и 3 килограма на седмица, за да няма последващ йо-йо ефект. Така че, ако смятате да премахнете голяма част от храните от менюто си, резултатът няма да е този, който очаквате. Диетолозите са категорични, че най-добре е да се храним балансирано и да съчетаем режима си с достатъчно физическа активност. Специалистът е този, който може да предложи оптимално меню. Дори да си го подготвим сами, не бива да забравяме, че няма как да се консумират т. нар. бързи храни, пържено, прекомерно много тестени изделия, газирани напитки и други нездравословни продукти. Повечето модерни диети включват по-малко калорични порции, които обаче са разпределени във фиксирани интервали от време. Препоръчително е закуската да зарежда организма с енергия и да е ускорител на метаболизма, а вечерята да е поне 4 часа преди лягане.

Правила за отслабване - хранене

Качественото отслабване задължително включва спорт и достатъчно двигателна активност. Това не значи задължително да сте във фитнес залата, но ежедневните разходки и няколко пъти в седмицата по-продължително занимание с гимнастика, плуване, колоездене или друго, трябва да са елемент от седмичната програма.

Корекцията на телесната маса е пряко зависима от добрата хидратация на организма. Без достатъчно вода няма как да функционира обмяната на веществата в нашия организъм, както и да е ускорен метаболизмът ни. Нормата от минимум осем водни чаши вода е задължителна, не само за да ни помогне за отслабването, но и за да сме здрави.

Друга съществена грешка е подценяването на качествената почивка и на емоционалното състояние. При депресия човек постоянно изпитва глад или има периоди, в които не иска да се храни. И в двата случая вреди на тялото си. Сънят пък е задължително условие за правилното функциониране на организма.

Правила за отслабване - движение

Ако сте убедени и сте категорични, че искате да промените своята фигура, то тогава си дайте няколко дена време, за да направите преход към новия си режим. Предизвикателството не е от най-лесните, затова е добра идея да се посети клиника за отслабване. Там ще сте под наблюдение на специалисти и плавно ще привикнете към необходимите ежедневни промени в начина на живот. Една от доказаните програми за отслабване у нас е на клиниката ЛъкиФит в Банско.

LuckyFit

Тя е подходяща за всички, които искат да коригират здравословно и трайно своето тегло. Могат да участват и деца под 18-годишна възраст, които е необходимо да са с придружител.

Снимки: ЛъкиФит

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar