Детоксикацията като начин на живот

Рекламите по телевизията и брошурите в аптеката лесно оставят впечатлението, че пречистването на организма от токсини е някаква много специална процедура, за която ви трябват поне две торби чайове, таблетки, добавки и лекарства. 

Разбира се, помощни средства за детоксикация съществуват и те могат наистина да помогнат на тялото. Но основните ви усилия трябва да бъдат концентрирани не в един кратък детокс режим, бил той и периодичен. Точно обратното – време е да поговорим за детоксикацията като начин на живот.

Какво всъщност представляват токсините? Как се натрупват, как влияят на процесите в организма и как можем да редуцираме това влияние в ежедневието си? По-долу ще откриете ценни съвети за това как да се грижите за здравето си не веднъж годишно, а целогодишно. 

Какво са токсините?

Както името им еднозначно подсказва, токсините са вещества с неблагоприятно въздействие върху органите и системите в човешкото тяло. 

Те могат да бъдат разделени на две големи групи:

 • Биологични токсини са тези, които се образуват вътре в тялото или навлизат в него отвън навътре. Вътре в тялото се образуват метаболитни токсини като продукти на разграждане на храната, а отвън навътре можем да се сблъскаме с бактериални инфекции, вирусни заболявания и др.
 • Химични и механични токсини са тези, които нямат биологичен произход. Това са вещества, с които тялото има досег чрез различни механизми – замърсен въздух, некачествена козметика, пестициди и консерванти в храните, алкохол, фармацевтични продукти и др. 

Част от този “коктейл”, който приемаме всеки ден, е неизбежно следствие от съвременния, градски начин на живот. Друга част си сервираме абсолютно доброволно – с лоша диета, лоши навици, неправилна хидратация и генерална незаинтересованост към собственото здраве. 

Детоксикацията като начин на живот

Как тялото се пречиства от токсините?

Срещата на тялото с токсините е абсолютно неизбежна – най-малкото защото част от тях то произвежда самостоятелно. Ето защо, природата създава перфектния вътрешен механизъм за преработка и изхвърляне на тези вредни вещества. 

Естествената детоксикация на организма е сложен и многостъпков процес, който може да се опрости максимално до следното обяснение:

 • Преди всичко, тялото “обработва” токсините с помощта на различни ензими. Това е подготвителен мтаболитен процес, в който токсичните съединения се трансформират в свободни радикали или други вещества. Тези вещества също не са безобидни и трябва да бъдат изхвърлени от тялото възможно най-бързо. Основна роля тук играят черният дроб и стомашно-чревният тракт.
 • Във втората фаза на естествена детоксикация, тялото неутрализира активираните вещества от предходната фаза и ги изхвърля от системата си. Това се случва с помощта на жлъчката, бъбреците и отделителната система, но белите дробове и лимфната система също имат немалка роля. 

Както става ясно, в натуралното пречистване на организма са ангажирани немалко органи и системи. Те работят като част от една голяма машина и влошената фунцкия на който и да е елемент може да се отрази на крайния резултат на целия процес. 

Как токсините се натрупват в организма?

Всяка реклама на поредния детокс продукт започва с “Натрупването на токсини в тялото…” и завършва с обещания за дъги, еднорози и безсмъртие. 

Макар и финалът да е под съмнение, началото е абсолютно коректно. Токсините наистина се натрупват в тялото и това започва в момента, в който собствените пречистващи системи вече нямат капацитета да обработят това, което им “сервирате”.

Порочният кръг на натрупване на токсини може да започне по два начина:

 • Първият начин е да натоварите организма си с повече токсични вещества, отколкото той може да преработи чрез описаните по-горе механизми на детоксикация. Получава се ефектът на претоварената поточна линия, в която постъпващите продукти са повече, отколкото системата може да поеме без възникване на грешка.
 • Вторият рисков фактор е наличието на съпътстващо заболяване на орган или система, участващи в естествения процес по детоксикация на тялото. Дори наглед прозаични състояния като дисбаланс на чревната флора могат да се окажат спънка пред обработката на токсините. 

А ситуацията се усложнява многократно, когато в уравнението са замесени чернодробни заболявания, метаболитни нарушения или влошена бъбречна функция. 

Тези два механизма за натрупване на токсини следва да бъдат адресирани по различен начин. И ако в първия вариант става въпрос за промяна на навиците и начина на живот, то във втория компетентното лекарско мнение е абсолютно задължително. 

Детоксикацията като начин на живот

Каква е връзката между токсините и наднорменото тегло?

Взаимното преплитане между детокс режими и режими за отслабване е факт. Най-очевидната причина е, че планираното пречистване на тялото често се провежда с помощта на разтоварващи или дори рестриктивни режими. В този случай, свалянето на килограми е абсолютно логично съпътстващо обстоятелство.

Причинно-следствената връзка между детокс и отслабване, обаче, е далеч по-интересна. Вие няма да свалите килограми само защото ще се храните с плодове и зеленчуци вместо с пица в рамките на една седмица. Ще свалите килограми, защото ще позволите на тялото си да работи правилно. 

Едно от най-сериозните последствия от токсичните натрупвания е влошаването на метаболизма. В присъствието на твърде много несвойствени елементи, веществата от храната не могат нито да се обработят, нито да се изхвърлят правилно. Това е и причината много диети за отслабване да не работят, дори когато спазвате всички правила на режима. 

Неправилният метаболизъм води до образуване на повече захари в стомашно-чревния тракт, в допълнение с директно омазняване на черния дроб. Променят се също процесът по съхранение на мазнини, хормоналният баланс и дори броя на мастните клетки. А резултатът е логичен – наддаване на килограми, дори без оглед на начина на хранене. 

Симптоми на интоксикация

След всичко казано дотук, вероятно се питате как точно можете да разберете, че тялото ви е натрупало нездравословно количество токсини. 

Понякога отговорът е очевиден. Ако пушите, приемате лекарства и алкохол ежедневно, храните се предимно с преработени храни и живеете в голям град, шансовете тялото ви да не страда са много малки. И вие най-вероятно усещате това страдание. 

Понякога, обаче, симптомите на интоксикацията са комплексни и можете да прекарате много време в лутане, докато установите реалния си проблем. 

Никой не е застрахован срещу токсичните натрупвания, а част от знаците за тях могат да бъдат:

 • Чести стомашни неразположения без установена причина;
 • Трудна концентрация, главоболия и загуба на продуктивност;
 • Влошен сън и чувство на умора веднага след събуждане;
 • Нервно напрежение, безпокойство и чести промени в настроението;
 • Необяснимо и неконтролируемо натрупване на килограми;
 • Лоша телесна миризма и неприятен дъх в устата;
 • Влошено либидо и негативни промени в сексуалната функция;
 • Влошен вид на коса, нокти, кожа и др. 

Ако изпитвате няколко от тези симптоми за продължителни периоди от време, вероятно е редно да помислите не само за специален детокс режим, но и за цялостни промени в начина си на живот. 

Детоксикацията като начин на живот

Как да направите детоксикация по правилния начин: съвети за детоксикация в ежедневието

Започнахме със защитата на детоксикацията като начин на живот, затова и ще завършим по същия начин. Има достатъчно много режими и методи за бърз детокс, които са отлично начало. Но това, което ще последва след режима, е много по-важно. 

Няма значение дали ще направите детокс със сокове и смутита, детокс с плодове и чайове, или детокс със суровоядство. Важното в интензивния етап е да следвате една методика и да подходите към процеса отговорно и информирано. Какъвто и да режимът, той ще приключи. А след това, за вас остава задачата да поддържате резултатите му дългосрочно.

Как да избегнете повторното натрупване на токсини и да практикувате детоксикацията като ежедневно усилие? 

Ето няколко полезни съвета:

 • Променете съотношението на продуктите на масата си. Концепцията за салатата като дребна гарнитура два пъти седмично не работи във ваша полза. Вместо това, суровите зеленчуци трябва да бъдат неизменна и достатъчна като количество част от всяко хранене за деня.
 • Не превръщайте гузните удоволствия в основа на менюто си. Разбира се, че не е реалистично да забравите за пицата завинаги. Оставете, обаче, тежките, пържени, консервирани и доказано нездравословни храни именно в присъщата им роля на гузно удоволствие, което си позволявате рядко.
 • Пийте достатъчно вода. Не приравнявайте “течност” с “вода”, защото тук се има предвид именно вода. Газираните и подсладени напитки не са правилен инструмент за хидратация, а ако имате нужда от “екстри”, можете да си приготвяте различни детокс води с плодове, зеленчуци, билки и подправки.
 • Яжте плодовете сурови и неподсладени. Така ще си осигурите естествен източник на антиоксиданти, фибри и фитонутриенти с ключова роля в процесите по детоксикация и пречистване на организма.
 • Практикувайте “шарената диета”. Всеки плод, зеленчук или зърнен продукт съдържа уникална комбинация от хранителни вещества – а най-лесният начин да видите разликата е с просто око. Различните цветове на храните са своеобразен гарант за прием на различни вещества, спомагащи за пречистването на системата – всяко по собствен начин.
 • Помислете отвъд чинията. Знаете ли, че голяма част от синтетичната козметика съдържа вещества с доказано действие на ендокринни дисруптори? Едва ли е нужно да споменаваме и ролята на цигарите, твърдия алкохол, наркотичните вещества и съмнителните фармацевтични продукти, които не подлежат на регулация. Вземайте информирани решения за тялото си, защото тялото ви – това сте вие.

Не на последно място – грижете се не само за физическия си, но и за емоционалния си комфорт. 

Може би връзката с детоксикацията не е очевидна, но тя не е плод на абстрактни езотерични теории, а на чиста наука. Изследвания сочат, че стресът влияе негативно върху активността на стотици гени, отговорни за ензимите, които разграждат мазнините и детоксикират тялото. 

В комбинация с естественото повишаване на апетита за храни с високо съдържание на мазнини и захар, хроничният стрес е доказана рецепта за интоксикация.

Детоксикацията като начин на живот

Защо детокс диетите са безсмислени и излишни?

Детокс диетите губят смисъла си тогава, когато са еднократно усилие. Да – вие вероятно ще помогнете на тялото да премахне натрупаното… След което ще му помогнете да го натрупа обратно в рамките на няколко дни.

Най-сигурният подход за разтоварване на тялото е този, в който не го натоварвате по правило. А решението за подобна стъпка идва с осъзнаване, че здравето не се постига за седмица или месец. То се извоюва всеки ден – с грижа, мисъл, внимание и любов към себе си. 

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar