Отслабване въпреки Хашимото - пътят до желаното тегло

Какво е Хашимото?

Хашимото е автоимунно заболяване, което е свързано с функциите на щитовидната жлеза. То се изразява в нарушаване на нивото на хормоните, което води след себе си някои специфични симптоми. 

В масовия случай хората с Хашимото се оплакват най-често от умора, безсъние, нервност, превъзбуда, сърцебиене, повишена чувствителност към студ, наддаване на тегло, депресивни състояния.

Дали се касае за болестно състояние може да установи лекар-специалист с помощта на медицински кръвни изследвания, за да се проследи наличието на хормонален дисбаланс.

Отслабване въпреки Хашимото - пътят до желаното тегло

Болестта е известна от 1912 година и носи името на своя японски откривател. Жените са по-предразположени към Хашимото, сочат статистическите данни.    

Причините за появата на заболяването може да са различни, но често то се дължи на генетична предразположеност. Специалистите смятат, че е възможно да се появи в резултат на инфекция или неправилен начин на живот. 

Направени са доста проучвания и по отношение на по-висок прием на йод, което също се приема за предпоставка. Но причините може да са комплексни или предпоставка на болния към автоимунни заболявания и инсулинова резистентност.

Хашимото и покачването на телесното тегло

Увеличаването на килограмите е един от характерните симптоми при хората, които са диагностицирани със заболяването. Това се дължи на хормоналния дисбаланс и на някои промени в организма, вследствие на Хашимото. 

Понякога въпреки терапията и предписаните медикаменти, пациентите продължават да отчитат по-високи стойности и е необходимо да съобразяват приеманите храни, за да се справят с проблема.   

Отслабване въпреки Хашимото - пътят до желаното тегло

Хранителен режим при Хашимото

Щитовидната жлеза има определяща роля за правилното функционирането на метаболизма. По тази причина храненето е необходимо да бъде подчинено на стимулирането на добрата обмяна на веществата и недопускане на наднормено тегло. 

С подходящите продукти и режим на хранене, резултатите може да са положителни, а човек да се чувства в добро здравословно състояние.

Хората с Хашимото могат да консумират различни меса и рибни продукти, препоръчително е да приемат яйца и свежи плодове и зеленчуци. Не се препоръчват всички т.нар. вредни храни като чипс, полуфабрикати, пържени меса и т.н. Придържането към природосъобразно меню и натурални продукти е възможно най-добрият подход при хранене.

Отслабване въпреки Хашимото - пътят до желаното тегло

Ето как може да изглежда примерно дневно меню  

Закуската може да включва купичка кисело мляко с банан. Към тях приемете чаша билков чай, овкусен с лимон и джинджифил.

Два часа преди обяд е подходящо да се хапват шепа орехови ядки или сезонен плод.

Обядът може да съдържа свежа зеленчукова салата, подправена със зехтин и лимонов сок, плюс омлет.  

Следобедната закуска е подходящо да включва купичка компот, зелено смути или отново да е плод по избор.

На вечеря може да се поглезите с запечена риба или месо на скара, към което прибавите пресен лимонов сок. Подходящата гарнитура е зеленчуци на пара или зелена салата.

Преди сън изпийте чаша билков чай – лайка, липа или от антиоксидантни горски плодове.

Как се поддържа здравословно тегло ?

Диагностицираните с Хашимото трябва да спят достатъчно, което също е от значение, за да не се трупат много килограми. Най-малко осем часа сън са задължителни, за да отпочине организмът и да се преодолее ежедневното напрежение и стрес.  

Забавеният метаболизъм се отразява и на настроението. Често се отчитат депресивни състояния, които могат да се преодолеят освен с пълноценна почивка и с умерена доза физическа активност, йога или пилатес. 

Лечебна гимнастика, плуване са сред най-разпространените начини за седмични тренировки, които се отразяват благоприятно за преодоляване на стреса и ежедневните грижи. Те могат да се редуват със силови упражнения, като клякане, лицеви опори или зумба, за да се ускорява метаболизма и да се стопяват излишните килограми.

Детоксикацията е друг подходящ метод, с който се прочистват всички вредни и ненужни вещества от организма.  Тя може да се прилага ежедневно с приема на детоксикиращи храни, като джинджифил, лимон, зехтин, билкови отвари. 

Или пък поне един ден в седмицата да правим прочистване с плодове като череши или диня, със зелени смутита или чайове. Резултатът е изхвърляне на шлаки, метаболитни отпадъци и токсини, които разболяват тялото.

Отслабване въпреки Хашимото - пътят до желаното тегло

Добра хидратация, т.е. прием на достатъчно количество вода е от изключително значение. Много хора грешат като счита, че соковете, кафетата, алкохолните напитки могат да заменят необходимите ни количества от живителната течност. 

Водата не бива да се подценява и минимум осем чаши дневно са необходими, за да функционира тялото правилно. Това предпазва от храносмилателни проблеми, от главоболие и бърза умора, от болести на отделителната система.

Отслабване въпреки Хашимото - пътят до желаното тегло

Положително настроение и достатъчно време за зареждане сред природата. Това е сред задължителните условия, за е здрав и пълноценен човек. Ако делничната седмица е много напрегната, всеки уикенд или свободен ден може да бъде използван за презареждане и възстановяване на тялото и духа. 

Прекомерното напрежение и невъзможност за релакс, могат да изиграят лоша шега на всеки, като водят след себе си невъзможност за нормална почивка, пълноценен труд и “отключва” болестни състояния. 

Освен това в депресивно състояние човек е по-склонен към преяждане и увеличаване на телесната си маса. Оптималният вариант е поне веднъж седмично да правите походи сред природата или да се зареждаме с продължителни разходки в парка.       

Снимки: ЛЪКИФИТ

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar