Можем ли да саботираме резултатите си, ако често пропускаме по едно от храненията?

Добрите резултати в борбата с килограмите изискват достатъчно воля, ако искаме трайно да постигнем мечтаната фигура. Всеки, който поне веднъж е спазвал диета, добре знае колко е важно, указанията да се следват точно. Понякога “малките прегрешения” могат да обезсмислят усилията и постоянството, следвано дни наред. 

Можем ли да саботираме резултатите си, ако често пропускаме по едно от храненията?

Хранителен режим – начин на приложение, когато отслабваме

Най-общо казано, под режим на хранене се разбира количествата, вида и периодичността на храненията. Съществуват различни диети, чието разнообразие е свързано с методите и подходите за корекция на телесната маса. При някои е водещо разграждането на мазнините, други са насочени към отделни части на тялото или към натрупване на мускулна маса. 

Основните фактори, по които може да се групират хранителните режими, са продуктите, които се препоръчват или пък периодът, за който диетата ще се прилага. 

Особено актуални са и тези, които се основават на почасовото разделяне на приема на храна. Ефективността на всеки един от вариантите се определя от поставените цели и от индивидуалните особенности на човека. 

В основата на повечето диети е изчисляването на дневния прием на калории. Ето тук идва и една от най-големите заблуди за отслабващите. 

Много често се допуска грешката да се пропуснат някои от храненията през деня с мотива, че така ще се намали общото количеството на приетите калории. Оказва се обаче че тялото разчита подобно послание по съвсем различен начин от нас. 

Когато го лишаване дълго от “гориво”, което в случая е под формата на хранителни продукти, организмът започва да функционира в режим на трупане на мазнини. 

Друга възможност е да свикне с по-малко количество калории, а по този начин се получава нежелано спиране на процеса на отслабване. Казано с други думи – не се храните, но не постигате по-малка телесната маса.

Можем ли да саботираме резултатите си, ако често пропускаме по едно от храненията?

Масово диетолозите са категорично против гладуването като начин за постигане на добра форма. Дори в самото начало да има някакъв резултат, то след определено време се получава т.нар. йо-йо ефект, което означава, че корекцията на килограмите е била нетрайна. 

Пропускането на хранене може да се отрази и по друг начин – да се почувстването много по-гладни на следващото хранене и да имате необходимост от по-голямо количество храна от обичайното. Това далеч не е здравословно, а е и предпоставка за появата на хранителни разстройства, като анорексия и булимия. 

И двете състояния са изключително опасни за здравето. В първия случай се касае за болестно състояние, при което организмът отслабва до критични нива поради отказ от консумация на храни. 

Нехраненето се оказва животозастрашаващо. При булимията пък се приемат неконтролируеми количества храна, последвано от съзнателното й повръщане. И в двата случая се касае за остри хранителни разстройства, които са пряко свързани с депресивни и емоционално нестабилни състояния. 

Каквато и да е по вид диетата, човек се нуждае от няколко основни приема на храна всеки ден. В класическия вариант това е закуска, обяд и вечеря. Много от режимите се основават на по-чести хранения, но в по-малки количества. Това предполага пет мини похапвания през целия ден. 

Понякога водещ критерий за избиране на оптималния режим е индивидуалното здравословно състояние на конкретния човек, неговият начин на живот, физическата му активност и възможността за ежедневно горене на определени калории. Консулт с лекар-специалист, диетолог или треньорът са добър начин, за да се определи най-подходящия подход за всеки. 

Защо е важно стриктното спазване на хранителен режим?

Само придържането към режима може да доведе до постигане на желаните мерки. Дори да се съмнявате в неговата ефективност, необходимо е стриктно да го следвате, за да сте сигурни и да поискате да смените подхода с нов. 

Понякога е възможно една или друга диета да нямат еднакви ползи при различните хора. Но, това може да установите само ако сте били коректни към себе си. 

Можем ли да саботираме резултатите си, ако често пропускаме по едно от храненията?

Как по-лесно да се придържаме към правилата за хранене?

Има универсални препоръки, които са в помощ, когато се спазва нова диета. Те могат да бъдат обобщени в десет основни стъпки, които са приложими от всеки, независимо от възраст, пол и поставени цели.

1. Хидратацията 

Тя е номер едно във всеки здравословен начин за поддържане на добра физическа форма. Водата е жизнено необходима за правилното функциониране на организма и е от първостепенно значение, какъвто й да е спазваният режим. 

Чрез водата клетките и органите се насищат с необходимите вещества, за да работят безпроблемно. Затова лошата хидратация води до главоболие, дискомфорт, появата на болести. А и една чаша вода преди всяко хранене е начин да се преодолее преяждането, в помощ на добро храносмилане.

2. Природосъобразна храна

Това са  продукти без оцветители, консерванти, допълнителни захари, сол и други вредни съставки. Колкото по-естествени са хранителните продукти, които се приемат, толкова по-малък е рискът от болести и лош външен вид.

3. Достатъчно количество свежи плодове и зеленчуци в дневното меню

Те не само са с нисък процент на калории, но са най-достъпният и лесен начин за набавяне на необходимите вещества и съставки, от които се нуждае всяко тяло. Ако т.нар. вредни храни бъдат заменени с екологични продукти от градината, няма как да не се преодолеят проблемите с наднорменото тегло.

4. Никога не саботирайте своя режим с “изключения” 

Те могат да бъдат под формата на само един бонбон, само едно питие или преяждане, последвано от дълго гладуване. Балансът ще е напълно разрушен и не само че няма да се постигнат очакваните резултати, а може да има и обратен ефект.

5. Не прескачайте от диета на диета

По-добре е да се положат усилия за спазване на режима за определен период от време, отколкото бързо да бъде сменен с нов. Нито неефективността на първия ще е сигурна, нито ще сте изградили навик за спазване на следващия. 

6. Добрата подготовка до голяма степен е предопределяща за последващата успеваемост

Преценете дали не е необходимо да направите плавен преход към новия си режим, за да успеете трайно да се откажете от някои вредни ежедневни навици, които биха нарушили режима. 

Най-добре е да преосмислите кой е най-подходящият период за започване на промяната, защото тя изисква пълна мобилизация и отлична мотивация.

Можем ли да саботираме резултатите си, ако често пропускаме по едно от храненията?

7. Някои хора постигат по-добри резултати, ако не са сами в процеса на промяната

Може да се консултирате със специалист или да се запишете на курс за отслабване, за да сте под наблюдение. А и така по-лесно се преодоляват привичките, които понякога ни спъват при спазване на хранителен режим.

8. Поставете си реални цели

Няма как да отслабнете много килограми за отрицателно време, защото това нито ще е трайно, нито ще е здравословно.

9. Драстичните промени 

Промените в начина на хранене е най-добре първо да бъдат консултирани с личния лекар или с друг медицински специалист. При хронични заболявания това даже е задължително. Медицинските изследвания са най-точният ориентир, ако проблемите с килограмите се дължат на здравословен проблем и изискват определен хранителен режим.

10. Спорът, тренировките вкъщи или в залата 

Те са задължителна част от промяната. вителен и сигурен начин, че хранителният режим ще сработи Диетата не е единственото условие за постигане на красиво тяло. Физическата активност също е необходима за атлетичния външен вид. А още по-важно е, че и двата компонента трябва да вървят ръка за ръка, за да е сигурен успехът. 

Можем ли да саботираме резултатите си, ако често пропускаме по едно от храненията?

Клиниките за отслабване – за кого са подходящи? 

Това е вариант, които е препоръчителен за всеки. Там не само режимът е консултиран със специалисти, но всеки е под необходимото наблюдение и анализ, кое е най-добро за него. 

Курсовете за отслабване са начин за по-лесно преодоляване на всички трудности, свързани с промяната на начина на живот, с отказване от вредни хранителни навици и налагане на природосъобразните правила за живот. Много често специализираните места за корекция на теглото са предпочитани и заради възможността да споделиш проблемите си с други хора, които имат същите искания. 

Не са малко случаите, когато човек трудно може да постигне промяна, изправен вкъщи сам пред предизвикателството за спазва нови правила. В клиниката човек може да се отдаде изцяло на своите потребности и необходимостта от пречистване на тялото и духа. 

Специализираните групи са подходящи за всички начинаещи, които искат да усвоят правилата за качествено хранене и как да ги редуват с лечебна гимнастика, например. Една или две седмици в подобна клиника могат да дадат нужните знания, за да може после всеки вкъщи да ги следва по най-добрия за начин. 

Подготовката за диета може да започне също така с пълноценен курс за детокс, след който новото начало ще е по-лесно прието от организма. Диетолозите могат да дадат точните съвети и да съставят пример режим, който да се следва с цел оформяне на красиво и здраво тяло. 

ЛъкиФит е една от най-реномираните клиники за детокс и отслабване в България. Освен с положителните резултати на своите клиенти, тя е предпочитана поради отличните условия, които предлага. 

Разположена в курорта Банско, тя съчетава удобство, лукс, ултрамодерна терапия и неповторими природни дадености. На място работят квалифицираните специалисти, които разполагат с най-съвременна апаратура и екологично чисти продукти. Клиниката предлага разнообразни пакети за коригиране на наднорменото тегло, детокс на организма, възстановяващи терапии и пълен релакс. 

Прилаганият хранителен режим е съобразен с индивидуалните особености, а паралелно с него се практикува лечебна гимнастика, разнообразни физически активности, спа и поредица от лечебни процедури. Местоположението на ЛъкиФит предполага възможност за съчетаване на престоя с пълноценно зареждане сред природата. 

Курсовете включват :

  • походи в планината 
  • възможност за практикуването на различни спортове като конна езда, колоездене, плуване и др. 

А и Банско е идеално място за съчетаване на разходките с посещение на културни и исторически забележителности, със запознаване с някои от най-забележителните природни дадености на страната ни. 

Снимки: Pixabay

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar