Най-често допусканите грешки при желание за намаляване на теглото

Независимо дали искаме да свалим 2 или 20 килограма, усилията може да са еднакво големи. Положителният резултат зависи не толкова от процента телесна маса, с която имаме необходимост да се разделим, а от подхода при корекция на теглото. 

Най-често допусканите грешки при желание за намаляване на теглото

Допускани грешки при отслабване

Отслабването е мисия възможна, когато са спазени няколко основни правила, за да може нашият организъм да се освободи от натрупването на излишни килограми. На първо място всеки трябва да подходи с необходимата сериозност към процеса и да си постави реални цели. 

Когато кантарът измерва по-високи стойности, вероятно се касае за затлъстяване. Само по себе си то е болестно състояние, когато  индексът на телесната маса /ИТМ/ надхвърля 30. ИТМ се изчислява най-лесно като разделим своето тегло на височина си на квадрат. 

Световната здравна организация приема, че ИТМ е в норма при стойности между 18 и 25. Разбира се, доколко теглото ни е в общоприетите граници зависи също така от възрастта, пола и личните  характеристики. 

Затова не бива да се драматизира със стойностите, а да се вземе под внимание здравният статус и индивидуалното състояние на човек. 

Вярно е обаче, че свръх килограмите не са полезни за правилното функциониране на тялото и често водят след себе си различни болести. Наднорменото тегло е предпоставка за диабет, високо кръвно налягане, ставни проблеми, дискомфорт в гърба и кръста, жлъчни проблеми и т.н.  

Най-правилно е към диета да се премине след установяване на здравословното състояние към момента, може да се направи също така консултация с диетолог или да се посети клиника за отслабване. =

Много често трупането на килограми се дължи на :

  • болест 
  • хормонален дисбаланс 
  • стрес 
  • проблеми със съня 
  • депресивни състояния или пък човек е предразположен към трупане на мастни депа

Установяване на причините за пълнеенето е  първа крачка към разрешаване на проблема с хармоничната фигура. Ако сме здрави, то борбата с килограмите ще е съсредоточена основно във собствената ни упоритост и воля. Защото явно тяхното натрупване не е свързано с природосъобразен режим на хранене. 

Бързите храни, пържено, преобладаващо тестени продукти, газираните напитки, прекалено честата консумация на захарни изделия са една част от вредните навици, от които трябва да се откажем, ако искаме да отслабнем. 

Топ 10 на най-често срещаните грешки при намаляване на теглото

1. Прекалено къси срокове и нереалистични цели 

Няма как да се отслабне твърде много за няколко дни или седмици. Специалистите по хранене са категорични, че подобни цели нито са здравословни, нито са лесни за постигане. 

Най-важното обаче е, че подобен подход крие сериозни рискове за организма и може да доведе до проблеми със стомаха, сърцето, тонуса и др. Най-оптималното отслабване е до 1-2 кг на седмица. Над тези стойности, ситуацията може да отключи кризисни състояния, а е и предпоставка за т.нар. йо-йо ефект.

2. Гладуване  

В последните години гладът е отречен от всички диетолози в процеса на трайното отслабване. Това не означава, разбира се, че може да се продължа с ядене на всичко и по всяко време. 

Но, категорично означава, че неприемането на храна само ще влоши нещата. Повечето актуални режими залагат на по-малки порции с определени продукти на фиксирани интервали от време. 

3. Намаляване броя на храненията през деня  

Битува твърдението, че ако не се закусва или пък не се вечеря, това би довело до корекция на телесната маса. По въпроса спорят и специалистите по хранене. 

Практиката обаче показва, че здравословното отслабване изисква по-малко калории, но разпределени на достатъчно на брой интервали през светлата част на деня. 

Неоспоримо е, че късната вечеря не е добър вариант за правилната обмяна на веществата, но не и да не присъства изобщо. Оптималният вариант е закуската да е зареждаща и същевременно да ускорява метаболизма, на вечеря да се хапва леко и минимум 4 часа преди лягане. 

4. Липса на двигателна активност

Каквато и диета да се приложи, не е ли съчетана тя със спорт или повече движение, желаният резултат ще бъде труден и незначителен. 

Дори да нямате възможност за седмични посещения във фитнес залата, плуване, каране на колело или бягане, то поне правете гимнастика вкъщи. Добре е да се ходи пеша, изкачването на стълби, даже 15 минути сутрешно раздвижване вкъщи е по-полезно, отколкото никаква активност.

5. Неправилно определяне на необходимите калории  

Най-често се изпада от едната крайност в другата. Понякога в стремежа за бързи резултати, много дами и господа се подлагат на драстични калорични режими, което не води до добър ефект, а по-скоро ги оставя без необходимата енергия, за да са достатъчно динамични.

Другият случай е заблудата, че на организма са му нужни повече калории от необходимото. Тогава всяко количество отгоре е предпоставка за допълнително натрупване на мазнини. Специалист може да изготви най-правилният режим. В помощ са и калорийните калкулатори за храни.

Най-често допусканите грешки при желание за намаляване на теглото

6. Заблуда относно изгорените калории

Често решаваме, че ако просто започнем да изкачваме всеки ден стълбите, това ще е напълно достатъчно да свалим някой и друг килограм. Идеята за повече движение наистина е добра, но съвсем не е достатъчна, ако проблемът ни не са килограм или два. Борбата с наднорменото тегло изисква усилия, постоянство и правилна преценка. 

Добри резултати носи редуването на различни натоварвания като бързо и бавно ходене, кардио тренировки с пилатес и т.н. Оптималният вариант са интензивните физически усилия за кратък период от време, последвани от по-малко натоварващи упражнения, но за по-дълъг период. 

7. Предпочитане на готови храни

Храненето навън по време на отслабване е допустимо, но не е много добра идея. Това не означава, че трябва да приключите с вечерите или обедите навън, както и срещите с приятели в ресторант, но внимавайте какво си поръчвате. 

Понякога дори предястията или салатите могат да съдържат почти цялото количество калории, което ни е необходимо за деня. По-правилно е да си приготвяме смутита, фрешове, салати и друга подходяща храна у дома, за да сме сигурни в калориите и количеството на порциите. 

Най-често допусканите грешки при желание за намаляване на теглото

8. Недостатъчна хидратация

Корекцията на телесната маса върви ръка за ръка с достатъчното количество вода, което да приемаме дневно. Без нея няма как да функционира добре обмяната на веществата, да е ускорен метаболизмът и тялото да успее да изхвърля вредните вещества, които сме натрупали. 

Според медицинските препоръки на ден възрастен човек трябва поне осем водни чаши. Грешно е да се счита, че соковете, фрешовете и други напитки са заместител на водата.   

9.Недостатъчна почивка

Липсата на сън, преумората, недостатъчната почивка са сред причините за трупане на килограми. Под стрес тялото се нуждае от повече калории и тогава идват пристъпите на глад. При невъзможност да получи необходимата енергия, организмът трупа повече мастни депа, а храната се оказва заместител на нужната почивка.

10. Упоритост и вяра в добрия резултат  

Вътрешната мотивация е задължителна част от успеха. Не всеки нов хранителен режим може да бъде лесно наложен на организма, който до този момент е бил привикнал към друг начин на хранене и активност. Така че волята и убедеността в постигане на крайната цел са силно оръжие в борбата с килограмите. 

Какви практики трябва да следваме за отлична физическа форма?

Ако категорично сте убедени от необходимостта за корекция на фигурата си, подгответе своя организъм поне няколко дена предварително за преминаване към нов хранителен режим. Паралелно с това разпределете задълженията си по начин, който да позволява трениране през седмицата и повече ходене пеша. 

На много хора им е трудно сами да се справят с подобно предизвикателство, затова може да присъедините към здравословното си хранене вашата половинка или да тренирате с приятел. Най-бързо и качествено ще преминете към правилните хранителни навици, ако отделите поне седмица, за да посетите клиника за отслабване. 

Под напътствията на специалисти може да приложите научения правилен подход после и у дома. По този начин е гарантирано отслабване по здравословен начин и с дълготраен ефект във времето. 

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar