Защо танците са толкова ефективни за тялото и ума?

Съществуват всякакви спортове, които ни помагат да сме активни да раздвижваме телата си постоянно. Те поддържат добрата ни фигура, но едновременно с това се грижат и за други неща – за доброто ни психическо състояние и за изграждане на здрав и борбен дух. 

Освен с практикуване на спорт, такъв ефект и още много ползи може да постигнете и извлечете с помощта на танците.  

Защо танците са толкова ефективни за тялото и ума?

Танците – вид изкуство

Танците не са спорт, а по-скоро вид изкуство, което разказва цели истории посредством човешкото тяло и неговите движения. То винаги върви ръка за ръка с музиката и само тогава има цялостен и завършен вид. 

Няма точна дефиниция, а се определя спрямо различни критерии – исторически, културни, морални и естетически традиции в различните общества. Съществуват всякакви видове танци, че е трудно да се съберат и изброят всички наведнъж. 

Популярни видове и стилове са:

 • Салса – испански танц, който е динамичен и се играе по двойки, но не е изключено да се танцува и самостоятелно. Танцува се на салса музика. Тя е весела и зарежда и танцьорите и зрителите с положителна енергия. 

В буквален смисъл салсата е сос, а танците са кръстени така, защото музиката им включва всякакви инструменти и звуци. Салсата е изключително популярна и много хора я харесват.

 • Ча-ча-ча – този латиноамерикански танц е разновидност на мамбото и има кубински произход. В следствие на това съчетава латиноамерикански звуци и мелодии, както и кубински ритми. Отново се танцува по двойки, като е характерно танцьорите да отброяват стъпките си, произнасяйки името на танца. 
 • Меренге – традиционен доминикански танц, който се танцува по двойки. Отличава се с малки стъпки в различни посоки, като изискването е двойката да не пуска за миг ръцете си. Получават се красиви фигури при различните движения на танцьорите. 
 • Хип-хоп – тези танци, наричани още брейкденс, възникват в средите на афроамериканците и латиноамериканците. Те включват импровизация, акробатични движения, роботизирани движения и странни мимики. 

Изпълняват се на фона на хип-хоп и рап музика. Към това направление се причисляват и съответната музика, графити и диджействане. Стилът е изключително популярен и практикуван и до днес във всякакви части на света.

Защо танците са толкова ефективни за тялото и ума?

 • Балет – той е изящно сценично изкуство, който възниква през Ренесанса. Повлиян е от тогавашните бални и народни танци. Възникването му е на основа съчетанието на драматургия, пантомима, хореография, сценография, изпълнени на фона на класическа музика. 

В балета сюжетът се разказва с танц. Движенията включват ритмопластически танц, свободна пластика, танца „модерн“ и джаз-балет. Балетът е пряко свързан с музиката и литературата и често жанровете се определят на база техните такива. 

Различават се следните видове балет – балет-трагедия/комедия, балет-пиеса и балет-симфония, сюжетен или безсюжетен, едноактен и многоактен, балет-интермедия, хореографска миниатюра и класически балет.

 • Танго – този пленяващ и страстен танц възниква в средите на простолюдието в Аржентина и Уругвай. Изпълнява се по двойки на музика, носеща същото име. Във времето се променя и популяризира. Днес е изключително известен и по света съществуват много школи, в които се играе танго.

Защо танците са толкова ефективни за тялото и ума?

 • Самба – вид латиноамерикански танц, който се изпълнява на музика със специфичен ритъм. Динамичен и весел танц, който е много популярен в Бразилия и ежегодно се изпълнява на техните карнавали. Обикновено се изпълнява от жени, които са облечени в интересни костюми с разноцветни пера. Популярни са и в други части на света. 
 • Румба – наричан още „танц на любовта”, румбата е считан за най-бавният латиноамерикански танц. Играе се по двойки. Те изпълняват нежни, но сложни движения, които изглеждат много красиво погледнато отстрани, и пленяват публиката. Този танц се играе винаги трети подред и се приема като „почивка” между останалите динамични латиноамерикански танци. 
 • Пасо Добле – испански народен танц, който е посветен на боевете с бикове. Танцьорите представят матадора като ролята на неговия плащ се играе от жена. Характерът на музиката съответства на процесията преди коридата.
 • Джайв – друг латиноамерикански танц, който е считан за най-атрактивен и най-ритмичен. Привлича погледите на публиката, когато е изигран с енергия и приповдигнато чувство. 
 • Народни танци – традиционни български танци, които най-често включват хора и ръченица. Хората са колективни танци, които могат да се играят от неопределен брой хора в различни фигури. Има всякакви видове хора, чийто ритъм варира от бавен до много бърз. 

Начинът, по които танцьорите се захващат един за друг, зависи от вида на хорото. Ръченицата може да се танцува както индивидуално, така и по двойки или дори групово. Не е задължително танцьорите да се държат за ръце, освен ако не е поставено по хореография.   

Защо танците са толкова ефективни за тялото и ума?

Защо танците са толкова ефективни за тялото и ума?

Танците могат да бъдат играни по различни поводи – пред аудитория или на ритуали, както и за лично удоволствие. Един танц е съставен от определен брой движения, които се повтарят определен брой пъти. Могат да се изпълняват с различно темпо, като това зависи от музикалния съпровод.

Също така с тях може да предаваме различна емоция. Някои хора показват болката и тъгата си по този начин, докато други – радостта си, трети – яростта си… С танц можем да предадем всяка емоция. Тя дори ще бъде засилена с помощта на правилен подбор на музика, движения, костюми, грим, прическа, сценични декори и осветлението на сцената. 

Това е и една от причините танците да са толкова важни за нас и доброто ни състояние. Те са невероятен начин да се отърсим от проблемите си или дори да помислим за тях и разрешаването им, докато поддържаме в добра форма и тялото си. 

Освен това танците изграждат важни черти и качества у нас. Когато танцуваме в група се научаваме на отборна игра и синхрон, докато когато танцуваме сами развиваме самостоятелността си и подобряваме собствените си умения. И в двата случая ставаме по-дисциплинирани и отговорни. Развиваме общата си култура и ставаме целеустремени към успеха. 

Танците изграждат борбен дух. Такъв, който не се отчайва при неуспех, а продължава напред с научен урок. Танцьорите ценят истински важното в живота – хубавите моменти и емоции. 

Танците са предназначени за всички, които искат да са подвижни и да поддържат добрата форма на тялото си и на духа си. Те развиват важни черти на индивидите и им помагат да са в добро здраве. 

Отразяват се добре на ума, защото поддържат активната мисловна дейност и концентрацията. Могат да повлияят на лошото настроение и да се борят с депресията, защото смекчават стреса и повдигат духа на танцьорите. Изиграват важна роля в изграждането на самочувствие. Те са страхотен за тези, които искат да отслабнат и да горят калории. 

Танците натоварват всички мускулни групи и ги развиват, за разлика от тренировките във фитнеса или бягането.  Има много ползи за костите и ставите от практикуването на танци, без значение какъв стил са те. 

Последно, но не на последно място – танците са страхотен начин да се запознаете с нови хора, с които да споделяте еднакви или подобни интереси.

Кои танци могат да предизвикат травми?

Оказва се, че има танц, който може да бъде определен като „опасен” и това е именно зумбата. Тя става все по-популярна като начин за отслабване. Според проучване в следствие на практикуването ѝ възникват най-много травми отколкото при другите танци. 

Друг вид танци, който също се счита за опасен, заради възможността от възникване на травми е аеробиката. В тази класация попада и фламенкото. Хора, които са склонни към развиването на травми е добре да избягват тези стилове. 

За най-безопасни са считани салсата и балните танци. Те са от изброените по-горе – пленителни и въздействащи. Стиловете танци са много, а ползите от тях – още повече. Изберете своя фаворит и поддържайте доброто настроение и хубава фигура с практикуването му.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar