Отслабване без тренировки - възможно ли е?

Корекцията на телесното тегло изисква промяна на хранителния режим и на физическата активност. По този начин резултатите са гарантирани и устойчиви във времето. Разбира се, промяна понякога е възможна само с диета или единствено с интензивно спортуване, но диетолозите винаги препоръчват комплексния подход. 

Отслабване без тренировки - възможно ли е?

Упражненията са незаменима част за цялостното здраве

Поддържането на добра физическа форма не е единствено заради естетическата норма, а и условие за по-високо качество на живот. 

Наднорменото тегло крие рискове от поява на болести като диабет, високо кръвно налягане, проблеми на опорно-двигателния апарат, както и проблеми с обмяната на веществата. Тънката талия, наличието на нужното количество енергия, сила и тонус се постигат с редовна двигателна активност. 

Все пак, случва се понякога човек да няма възможност да тренира с необходимия интензитет, не може да открие точно своя подходящ спорт или е физически възпрепятстван да е активен, а трябва да стопи качените килограми. 

Може ли да се отслабне тогава без да се влиза във фитнес залата? Краткият отговор е, че е напълно възможно. Въпросът е, че се изискват много повече усилия по отношение на ежедневния режим и приема на калории. 

Яжте зеленчуци на закуска

При отслабване без тренировки, задължително трябва да се внимава с приема, вида и количеството на храните, които консумираме. Ако нямате възможност стриктно да броите калориите, заложете на нискокалорични продукти. Закуската е важна, защото в началото на деня организмът се нуждае от енергия. 

Отслабване без тренировки - възможно ли е?

Най-добре е да ограничите белия хляб и тестените закуски, с които няма как да стопите мастните депа. Включете зеленчуците в първото хранене за деня. 

Те са богати на витамини, минерали и фибри, които помагат за тонуса и за доброто храносмилане. Зелените смутита с преобладаване на листни зелени зеленчуци са изключително полезни и помагат за стопяване на излишните килограми, тъй като ускоряват метаболизма. 

Доброто качество в случая на зеленчуците е, че осигуряват ситост за дълго време и имат малко калории. Освен листните зеленчуци, в краставицата също се съдържа голямо количество вода, което я прави удачна за диетично хранене. 

За обмяната на веществата помагат също морковите, авокадото, доматите и чушките, например. Те са по-добрият вариант пред сладките пресни или сушените плодове, в които често има добавена захар. 

Намалете консумацията на сосове

Сосовете са един от големите източници на калории в ежедневното меню. Искате ли да отслабнете бързо и трайно, откажете се от майонезата, сметаната и висококалоричните млека, които са основна съставка на повечето сосове. 

В готовите продукти се съдържат доста мазнини, въглехидрати и захари. Лоша услуга на диетичния хранителен режим могат да изиграят и всички т.нар. Е-та, които са част от съставките им.

Отслабване без тренировки - възможно ли е?

Не пропускайте хранене

Една от най-често допусканите грешки в стремежа да се постигне желаната форма, е да се намалят броят на храненията през деня. Без закуска или без вечеря са най-избираните варианти на режими.

Практиката доказва, че здравословното отслабване изисква по-малко калории и количество храна, но разпределени на три основни и две междинни дажби през деня. Категорично е, че нощното хранене вечер е по-скоро вредно, както и липсата на междинни закуски с плод, зеленчук или чаша смути. 

По този начин не се огладнява много и по-лесно се постигат балансирани порции на обяд и вечеря. Оптималният вариант е енергийно зареждаща закуска, балансиран обяд и нискокалорична вечеря минимум 4 часа преди лягане.

Възможно ли е да свалим излишни килограми при правилно хранене и без тренировки ?

Спазвате ли изброените дотук съвети и с подходяща диета е напълно възможно да намалите обиколката си, без тренировки. За да бъде резултатът, какъвто желаете, най-добре е първо да се консултирате със специалист. 

Това може да е личния ви лекар или диетолог, с когото да обсъдите вашето индивидуално здравословно състояние, най-подходящия хранителен режим и необходимостта от допълнителни добавки. Доказано е, че стресът и липсата на качествен сън са враг на отличната фигура. 

Ако не може да тренирате редовно, то заложете поне на повече разходки, редуване на статичната работа с зареждане на открито, медитация. Балансираното ежедневие помага да не се приемат безразборно вредни храни, да се спи добре и с преодоляване на вътрешното напрежение да се помага на тялото да функционира правилно. 

Липсата на физическа активност може да се замени успешно със спа процедури, при които организмът изхвърля ненужните токсини. Детоксикацията е начин за пречистване на физиологично и психологично ниво, защото много често преяждането се дължи на стрес и емоционална неудовлетвореност. 

Отслабване без тренировки - възможно ли е?

Колко бързи ще са резултатите

За колко време човек успява да промени фигурата си зависи от личната упоритост и стриктно придържане към даден режим. Отслабването е възможно, ако се даде възможност на организма да се освободи от натрупаните в повече килограми, ако поставените цели са реални и не застрашават здравословното състояние на човек. 

Много е важно да се открие и причината за напълняването. Защото при липса на болест, която да провокира неправилната обмяна на веществата, то хармоничния баланс е в ръцете на собствената ни воля и начин на живот. 

Абсолютно трябва да се изключат от менюто т.нар. вредни храни, тестени продукти, пърженото, бялата захар и други богати основно на въглехидрати продукти. 

Кои са най-чести грешки при отслабване ?

Едни от най-основните са следните няколко :

  1. Нереалистични срокове, за да се случи промяната
  2. Гладуване вместо налагане на балансиран природосъобразен режим 
  3. Хранене само един или два пъти дневно
  4. Прием на готови храни за сметка на пресните зеленчуци и плодове, които трябва да присъстват в дневното меню
  5. Грешно изчисляване на необходимите калории 
  6. Поддържане на високи нива на стрес
  7. Липса на достатъчно сън и пълноценна почивка
  8. Дехидратация или недостатъчен прием на вода
  9. Прием на подсладени напитки и алкохол

Често хората изпитват трудност при преминаване към промяна на навиците им. Новият здравословен режим може да бъде усвоен в специализирана клиника за отслабване, където под лекарско наблюдение и след консултация със специалисти да се намери най-добрият индивидуален подход за преодоляване на наднорменото тегло. 

Част от приложените терапии там са напълно подходящи за домашни условия. Достатъчно е да се привикне към предложената диета и да се спазват някой важни правила, за да се постави началото на процеса за придобиване на желаното тяло. 

Снимки: Лъки Фит

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar