Желязо в морската храна

Железният дефицит се среща при около 1/3 от населението на планетата, като по-често боледуват жените.

Кои са най-добрите форми на желязо в човешкия организъм?

Човешкият организъм набавя желязо основно чрез храната, най-вече месо /предимно червено месо/, риба, яйца, някои плодове, спанак, коприва и броколи. Най-богатият на желязо продукт се оказва спирулината, което са синьо-зелени водорасли и са известни като една от суперхраните на планетата. Добър източник на желязо е морската храна, особено миди, стриди, скариди. Тъмният шоколад също е чудесен източник на желязо и антиоксиданти. От своя страна фармацевтичната индустрия предлага множество добавки, които да снабдят необходимите дневни дози желязо.

Какво трябва да се знае за този важен за жизнените процеси елемент?

Химични характеристики

Желязото е вещество, което играе важна роля в живота на всички организми. От него зависят както растежът, така и нормалното функциониране и развитието на клетките, както и синтезът на някои ензими.

Известни са два вида желязо – хемово и нехемово. Хемовото се съдържа в животинските източници на храна /морски дарове и месо/, а нехемовото – в растенията. Хемовото желязо се усвоява по-лесно от организма. Приемът на желязо от животински източници може да варира до 40%, а от растителните източници е между 2 и 20%. Това налага хората, които приемат предимно растителни храни да приемат повече желязо, за да компенсират нивото на усвояване.

Желязо в червеното месо

С какво е полезено?

Желязото е минерал, от който зависят жизненоважни процеси в тялото, като образуването на хемоглобин, който разпространява кислорода до всяка една клетка. Благодарение на него съществуваме, затова и липсата на желязо може да доведе до усложнения и фатален край.

Ето с какво желязото е полезно за нашето тяло:

 • То има функцията да синтезира комплекса хем, от който се образува хемоглобинът в кръвните клетки.От своя страна хемоглобинът пренася кислород от белите дробове до всички тъкани на тялото. Известно е, че без кислород не можем да съществуваме, тако че трябва да приемаме желязо.
 • Нашата имунна система също се нуждае от желязото в организма. Тя изгражда защитни процеси в тялото, благодарение на наличието на желязо.
 • Желязото осигурява енергия на тялото.
 • То е изключително важно за поддържане мускулатурата на тялото.
 • Спомага за регулиране телесната температура.
 • Изпълнява ключова роля при борбата с анемията.

Желязо в спанак

Признаци на дефицит

Въпреки че желязото се намира в доста от продуктите, които консумираме, много хора страдат от дефицит на този елемент в кръвта. Има хора, които дори и не подозират за този дефицит. Затова се препоръчва при появата на някой от признаците, да се направят необходимите изследвания.

Най-често срещаните за това признаци са:

 • Умора без причина
 • Чупливи нокти
 • Бледа кожа
 • Изтощена коса и косопад
 • Липса на енергия
 • Напукани устни
 • Студени крайници
 • Главоболие, апатия, депресия
 • Задух и сърцебиене при физически усилия
 • Намалена способност за концентрация

Желязо за пиене

Симптоми при предозиране

Не само липсата на желязо е опасна. Предозирането също може да доведе до опасни последици. При предозиране може да се стигне до хиповитаминоза, остеопороза и поражения върху различни тъкани, дори и до цироза на черния дроб или нарушения на сърдечно-съдовата система. Ако се отбележат високи нива на желязо в кръвта, това е показател за заболявания като хемо хроматоза, таласемия, анемия, левкемия или дефицит на витамин В12, В6 и фолиева киселина.

Ролята на желязото при процесите на отслабване в тялото

Нашето тяло не може самостоятелно да произвежда желязо. Затова то трябва да се набавя като част от здравословна диета. Някои хора се притесняват да приемат препарати, които съдържат желязо, за да не напълнеят. Истината е, че след нормализиране на нивото на желязо в кръвта, човек се чувства по-енергичен и отслабването е по-лесно.

Програмата ЛЪКИ ФИТ предлага здравословни и ефективни методи за постигане на желаното тегло чрез регулиране на баланса в тялото. Тя предлага хранителен план и допълнителни акценти, които да подкрепят промяната на теглото.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar