Подправки при детокс
Подправки при детокс

Дори да водите здравословен и пълноценен начин на живот детоксът също е препоръчителен за вас. Това е метод за изчистване на тялото от всички натрупани токсини, които ни разболяват и пречат за нормалното функциониране на организма. 

Има различни начини и методи за детоксикация, които са както универсални, така и съобразени с индивидуалните особености и болести на всеки отделен човек. Детоксикацията е полезна, когато към нея се подходи правилно и се спазват определени правила. 

Понякога не е необходимо специална подготовка или консултация, но все пак е най-добре е, когато решите да се подложите на детокс да сте наясно със своя здравословен статус и отначало да следваме препоръките на специалисти в тази област. 

Разбира се, има и съвсем лесни и бързи начини, които са в помощ в динамичното ежедневие, за да освободим тялото от онези вредни отрови, които искаме или не са част от живота най-вече в големите градове и последица от промишлеността, без която е немислимо съвремието на човечеството. 

На помощ тогава идват естествени и изпитани рецепти, подходящи за всеки. 

Подправки при детокс

При първи стъпки към детокс човек може да се придържа към пет основни стъпки. 

А те са

  • достатъчно добра хидратация на тялото 
  • билков или зелен чай вместо повече от едно кафе
  •  джинджифилът и лимонът са отличните партньори в борбата с токсините в организма 
  • задължително двигателна активност и спорт 
  • не на полуфабрикати, мазните и други нездравословни храни (които е по-добре да бъдат заменени с повече свежи плодове и зеленчуци) 

Детоксикацията може да се постигне и със серия от терапии, но оказва се най-достъпният и лесен начин са продукти, които всеки ден са на всяка маса. Това са подправките, без които не може нито една трапеза и ястие. 

Подправки при детокс

Видове подправки

Съществуват подправки, за които е установено, че пречистват организма. Те може да имат изключително полезни свойства, но е добре да се помни, че все пак е необходимо как и с какви храни да се използват, за да пълен ефектът от тях. 

С други думи само консумацията на тези подправки няма да е в помощ, ако това не е процес от правилно хранене, готвене и знания за растенията и билките, които влизат в кухнята. Ето някои от най-разпространените и изключително полезни подправки.

Куркума

За нейните полезни качества се пише все по-често. Причината е, че куркумата има доказано положително въздействие върху един от най-важните органи, с които се свързват доста болести. Това е черният дроб. 

Всъщност тази подправка спомага за доброто храносмилане, ускоряване на метаболизма и перисталтиката. Точно по тези причини се твърди, че куркумата има е подходяща при превенция от ракови болести. 

Тя съдържа витамин В6, витамин С, желязо, калий, магнезий и още полезни вещества, които предопределят нейните положителни характеристики при консумация. Подходяща е за готвене на различни ястия. 

Канела

Всеобхватни са свойствата на канелата за подобряване на здравословното състояние на човек, което я прави все по-предпочитана съставка в менюто. Много хора я използват като подправка към сладкиши, но тя се консумира и при приготвяне на меса или дори към кафето.

Канелата е подходяща за хора с висока кръвна захар, тъй като я понижава. Освен за диабетиците тя може да успокои болезнения стомах, което я прави препоръчителна при детокс. Действа добре на циркулацията на кръвта и на куп още болежки. 

Кимион 

Оказва се, че кимионът в някои кухни е подценяван, но той притежава силни антиоксидантни качества. Полезните му свойства са свързани с преработката на храната, т.е. качественото усвояване на полезните вещества и изхвърляне на ненужните.

Много подходящ е кимионът при готвене на меса и за подправяне на вегетариански гозби. Изследвания сочат, че кимион дори помага при вредни натрупвания на живак в организма. 

Кориандър 

Вкусът на това растение трудно може да се сбърка с друго. Може би най-много се използва в индийската кухня, но и европейците го предпочитат на масата си. 

Кориандърът попада към най-добрите подправки за детокс, заради свойството си да “изчиства” металите, които по някакъв начин са натрупани в човешкото тяло. Освен това има антибактериално свойство.

Чесънът

Чесънът е “любимец” на кулинарите по цял свят. Повечето световно популярни рецепти не могат да минат без тази подправка, въпреки нейния специфичен вкус и мирис. Обичан е в суров вид и в прахообразно състояние.

Определено помага при детоксикация на организма, както и служи за укрепване на имунната система. Чесънът успешно премахва вредните бактерии в стомаха, помага за доброто работа на черния дроб и на другите основни органи в тялото.

Това растение съдържа съединения на сяра и витамин С, които са му помощник да изведе вредните вещества от нас. 

Пипер 

Не случайно манджа без черно пиперче не става. Ако някоя подправка може да се нарече универсална на пипера може да съперничи само солта. Понеже пиперът ускорява метаболизма, това способства за пречистването на стомаха. 

Богат е на витамини и каротен, а и подобрява вкуса на всяко ястие. Освен това има отношение към свалянето на килограми и е препоръчителен при различни диети с цел нормализиране на телесната маса. Пиперът има и лечебен ефект при запушен нос, кашлица или проблеми с гърлото.  

Босилек

Може би първата асоциация, когато се каже босилек, е Италия. Средиземноморската кухня отдавна е открила ползите от тази подправка. Босилекът значително подобрява храносмилането. Но качествата му не се изчерпват дотук.

Зеленото растение е с антиоксидантни свойства. Препоръчителен е за нормализиране функциите на бъбреците и отделителната система, което е важно при един качествен детокс. Босилекът е полезен също така при кашлица. 

Лимон

Вода с прясно изцеден лимонов сок е най-лесното и бързо средство за детоксикация. Хубавото е, че лимонът е любима и освежаваща съставка от ежедневното меню на малки и големи.

За по-добър ефект е препоръчително сокът от плода да се приема на гладно сутрин, за да се изхвърлят натрупаните токсини в тяло. 

Още по-добре е да прибавите вътре настърган джинджифил, който действа отлично на храносмилането. Това е най-добрата комбинация за домашна детоксикация без много усилия и специални подготовки на организма.  

Дафинов лист 

Древните гърци и римляни почитали дафиновият лист като свещено растение. И още тогава неговите лечебни свойства са били познати и прилагани. Освен при готвене, дафиновият лист може да се използва за детокс като се приема като отвара. Т.е. да се приготвя чай от попарени листа.

Подходящ е за бъбреците, стомаха, освежаване на кожата и повишаване на цялостния тонус на организма. Може да се направи няколкодневна серия с прием на чай в рамките на седмица. И на следващия месец терапията да се повтори. 

Девисил 

Билката често се консумира с риба. Позната е със своите добри въздействия върху пикочната система, бъбреците, червата. За пречистване също може да се приема под формата на чай. За целта се запарват няколко листа с гореща вода – може пресни или сухи.

Най-добре е да се пие преди хранене. Единственият недостатък е, че трябва да се избягва от жените по време на тяхната бременност. Във всички останали случаи няма противопоказания. 

Сминдух

Все повече се коментира колко полезна за човешкия организъм е подправката, която най-бързо има полезно въздействие под формата на чай вечер. Той ускорява метаболизма и това определено е добър вариант за постигане на оптимално прочистване от вредните вещества и натрупаните токсини. 

Шафран 

Това е царят сред подправките. Качественият шафран е изключително скъпо, но и много полезно растение. То също помага за поддържане на доброто състояние на изключително бавният орган, какъвто е черният дроб. Шафранът има детокс действие, което се изразява в полезните му свойства върху отделителната система. 

Подправки при детокс

Всъщност растенията, които помагат при детокс, се оказват доста. Добре е да се приемат и в комбинация едно с друго под формата на отвари. По-разпространени и предпочитани са розата, копривата, глухарчето, белият трън, глог и други. 

Нежеланите продукти, които се натрупват в тялото на всеки един човек, пречат и затова е необходимо периодично организмът да се пречиства. Това е основната функция на детокса. Освободено от токсините, тялото е заредено с енергия, чувства се по-свежо и младо, имунитетът укрепва. 

Всичко това пази от болестите или помага да не се обострят определени състояния. Не всяка детоксикация изисква специални грижи и познания. 

Достатъчно е да се започне от лесните и достъпни съставки и подходи. Разнообразете храненето си с повече подправки, които освен че са полезни, ще подобрят вкусовите качества на всичко, което е на трапезата.  

Вашият коментар