Правила, които трябва да спазваме след достигане на желаното тегло

Приключихме с диетата, какво да правим сега?

Свалянето на килограми е сериозно предизвикателство, още повече ако процесът е съпроводен с цялостна промяна на начина на хранене и на физическа активност. Все пак промяната винаги е възможна, още повече при наличие на силна мотивация и упоритост. И ето, че в един момент така желаната форма е реалност. 

Тогава на дневен ред идва въпросът за поддържане на новите мерки и недопускане на йо-йо ефект. Добрата новина е, че има решение, но то също е свързано с голяма доза воля и спазване на някои “златни правила”. Сред тях са правилното хранене и ежедневното движение, които са необходимата “цена” за здраво и красиво тяло.

Правила, които трябва да спазваме след достигане на желаното тегло

Защо килограмите се връщат?

Пред проблема “връщане на старите килограми” се изправят много хора, които се подлагат на различни диети по пътя към справяне с наднорменото тегло. 

Неприятният ефект е крайно притеснителен за всеки, който желае трайно да се отърве от определен брой килограми. Горчивата истина е, че в повечето случаи сами сме виновни за подобен обрат. 

Причината е, че не е невъзможно след края на определен режим на хранене, пак да се върнем към старите вредни навици, мазните храни, прекалено многото въглехидрати и всички останали неприродосъобразни начини на живот. 

Правила, които трябва да спазваме след достигане на желаното тегло

Ако трайно не се замени подходът към процеса на прием и изгарянето на калории, то тялото преминава към т.нар. “трупане на запаси”. А това веднага се отразява върху увеличаване на сантиметрите в проблемните зони, каквито са бедрата, талията, ръцете и др. 

Килограмите се връщат, когато организмът е бил подложен на строг режим на хранене в рамките на дадена диета, а след това отново се повтаря познатият стар модел на прием на големи количества храна, които генерират много калории. Именно поради тази причина все повече диетолози отричат гладуването като метод за трайно отслабване. 

Постоянните резултати могат да бъдат плод само на балансирано хранене, в което преобладават свежите плодове и зеленчуци, натуралните продукти и разнообразието и това за сметка на пакетираните и висококалорични храни. 

Полезни практики за достигане на желаното тегло ?

Хранене, спортуване, добра хидратация, балансиране между работа и почивка, достатъчно часове сън, релакисране след стрес и медитация след голямо психическо натоварване са основни правила, за да не се допуска излизане от добрата форма. 

Ако трябва да отличим две генерални практики, едната би била – отговорно отношение към храната, която да доставя основно енергия и удоволствие, а не мазнини около кръста и киселини от преяждане. 

Другият стълб на успеха е движението. Може да е под формата на предпочитан спорт поне 2-3 пъти през седмицата. Ходенето пеша, изкачването на стълби и разходките сред природата също помагат.

Правила, които трябва да спазваме след достигане на желаното тегло

Нужни ли са железни правила или можем да си позволим и да се поглезим? 

Отговорът на този въпрос е строго индивидуален. Определящи са редица фактори. Сред тях е здравният статус, защото при някои заболявания напълняването е страничен ефект от болестта или медикаментите, които се приемат. 

На следващо място може да се отбележи, че някой хора са предразположени генетично към закръглени форми. Трето – нарушеният сън, стресът, напрежението отключват т.нар. Вълчи апетити и ако той не може да бъде овладян, последиците са неблагоприятни в битката с наднорменото тегло.

Затова правилата, които сме преценили като полезни и действащи за нас, трябва да се спазват. Крайностите обаче никак не са препоръчителни. Затова железни подходи не са нужни, както и някои съвсем малки слабости са добре дошли, ако са в малки количества и рядко. 

Правила, които трябва да спазваме след достигане на желаното тегло

Трикове за тънка талия 

Обули ли сте веднъж дънки в поне два размера надолу, не бива да се отказвате лесно от резултата. И за да не гладувате, обвинявайки се за някое глезене с парче торта или любим крем, има някои малки трикове за “връщане в ритъм”. 

Най-разпространеният начин за справяне с проблема е детоксикацията. Единственото условие е детоксът да бъде изпълнен без риск за здравето. Подходящо е да си направите разтоварващ ден през седмицата. 

Подложете се на възстановителна терапия с билков чай или зелени смутита. 24-часовото изкарване на плодове или натурални напитки помага на организма да се пречисти, да се рестартира и да вкара метаболизма в ритъм.

Под детокс не бива да се разбира тотален глад. Това е време за по-леки храни поне за ден, като това могат да бъдат – смутита, диня, череши или зеленчукова супа. 

Подобни храни и напитки помагат на тялото да се справи вредните вещества като ги изхвърли навън. Детоксикацията чисти токсините, които са предпоставка за болести. 

Независимо от хранителния режим единственото от което не бива да се лишаваме е водата. Трапезна, минерална, чешмяна или филтрирана, под всякаква форма тя е жизненоважна за правилното функциониране на цялото тяло, на всеки орган и система. 

Обезводняването дори може да е фактор за трупане на мазнини и съответно нови килограми. Такава е ситуацията и при липсата на достатъчно сън. Обратно на твърденията, че умората топи от нас, много често тя е причина за йо-йо ефекта. 

Не са за подценяване ползите от подправките, билките и други растения. Черният пипер, розмаринът, куркумата, шафранът, магданозът, джинджифилът, карамфилът, белият и зеленият чай, са едни от най-препоръчваните при детокс, понеже ускоряват метаболизма.

Билковите чайове са отлична възможност, както за начало на деня, така и преди сън, защото много от тях имат лечебен и възстановителен ефект. 

Може да се пие отвара само от едно растение или да се комбинират няколко. По нашите ширини любими и общодостъпни са лайката, липата, глухарчето, мащерката, копривата, листата от малина, жълтият кантарион и много други познати билки. Те пречистват черния дроб, пикочните пътища, стомаха, бъбреците. 

Приятна или не истината е, че хубавата фигура при малко хора е заложена генетично. По тази причина поддържането с физическа активност се оказва масовата рецепта за жените и мъжете. 

Може да е каране на колело, плуване, тренировка вкъщи или в залата, аеробика, йога, пилатес, зумба, народни танци и още много други възможности, но все крайно необходими за общото раздвижване на тялото и горенето на калории. 

Дори да не сте спортна натура или да не намирате време за тренировка, наложете си няколко минути за елементарно загряване на мускулните групи вкъщи. Упражненията насищат организма с кислород, а по време на потенето също тече пречистване. 

Постоянната гимнастика тонизира мускулните групи, а проблемните зони около кръста, ханша и бедрата все повече се стягат и оформят добре. 

Най-лесно е да се изкачват всеки ден стъпала и да се ходи по няколко километра пеша. Отличен ефект има йогата и всекидневната медитация, която успокоява, овладява кръвната захар, поривите за тъпчене с въглехидрати и т.н. 

Друг ценен трик е редовното посещение на водни терапии. Аква процедурите имат вълшебно влияние върху тялото, за да изглежда стегнато и хармонично развито. Парната баня пречиства, а водните масажи са препоръчителни за справяне с зоните, където най-много се пълнее. Минералните бани пък, спомагат за добрата обмяна на веществата. 

Грешки при отслабване

Поставянето на реални искания и постоянство при избрания подход са неизбежни условия за добри резултати. Но преди всичко трябва да се следи състоянието на кантара. 

Показва ли кантарът по-високи стойности, вероятно става въпрос за затлъстяване. За него може да се говори, когато Индексът на телесната маса /ИТМ/ надхвърля 30. ИТМ се изчислява най-лесно като разделим своето тегло на височина си на квадрат. СЗО определя, че ИТМ е в норма при стойности между 18 и 25. 

Дали теглото е в общоприетите граници зависи също така от възрастта, пола и личните характеристики. Това означава, че не бива да се подхожда крайно и да се драматизира със стойностите. 

Добрата фигура не е само естетически приятна. Тя най-вече е признак за здраве. Наднорменото тегло е предпоставка за диабет, високо кръвно налягане, ставни проблеми, дискомфорт в гърба и кръста, жлъчни проблеми и куп други състояния. 

Правилното отслабване задължително минава през консултация с личен лекар, диетолог или специалист, за да има цялостен, положителен ефект. 

Клиники за отслабване

Когато нещата са извън контрол, на помощ идва консултирането и терапията в клиника за отслабване. Много често трупането на килограми се дължи на болест, хормонален дисбаланс, стрес, проблеми със съня, депресивни състояния или пък човек е предразположен към трупане на мастни депа. 

Установяване на причините за пълнеенето е първа крачка към разрешаване на проблема с хармоничната фигура. Специализираните места за слабеене са правилен избор за хората, които искат да са под наблюдение по време на процеса, а и да имат допълнителна мотивация сред хора със сходни проблеми. 

Понякога само в клиниката може да се научат и последващо продължат вкъщи, полезни модели за правилно хранене, натоварване, релаксиране и прекратяване със зависимостите към нездравословните продукти на масата. 

Терапиите обикновено са балансирани и разнообразни , защото прилагат не само хранителни режими и гимнастики. Модерните клиники предлагат зареждащи екскурзии сред природата, спортуване на открито, треньори по танци, йога, пилатес, зумба и др. 

Терапевти за спа процедури, лекари за индивидуално проследяване на нивата на кръвна захар, кръвно налягане, хормонални проблеми и т.н. Практикуват се и лекционни курсове за тайните на хармоничното тяло. 

Според възрастта и килограмите може да бъдат приложени различни процедури и терапии, за да се коригира и запази естетически желаното тегло. Групите може да включват мъже и жени, разработват се програми и за детски групи при необходимост от намеса на специалисти. 

Едно от най-важните условия за успеха в начинанието са вътрешната мотивация, желанието за промяна и упоритостта по пътя към качествен резултат във времето.

Снимки: ЛъкиФит

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar