[:bg]Бягане за здраве - Лъки Фит[:en]Jogging for health - LuckyFit[:]

“Предизвикателството“

Това е концепция, която звучи стимулиращо за някои от хората, а за други – смущаващо.

Всеки един от нас допуска, че познава добре своя физически и психически потенциал. Обикновено, обаче, субективната ни оценка е или преувеличена или занижена. Хората се подценяват, надценяват се, или живеят със собствена версия за себе си. Правилната самооценка е много по-рядко явление, отколкото сме свикнали да мислим.  

Нашето тяло се стреми към към стабилно съществуване в средата си, като се приспособява към външните фактори. То определя своите параметри (граници) и когато факторите са стабилни и не се менят динамично, съществуването му е спокойно. Нашето физическо добруване е продукт на адаптацията към условията, в които сме поставени. 

В определен момент, обаче, неизбежно се сблъскваме с промени във външните фактори. Положителна или негативна, промяната предизвиква реакция – период на стрес, в който се опитваме да дефинираме и да се нагодим към новия си начин на живот. 

Тази фаза е белязана от дестабилизация – защото не всяка промяна е комфортната, а дори и комфортната промяна понякога изисква време за вътрешна пренастройка. 

Във всеки случай, промените са предизвикателство

“Промяната”

Това е процес, в който откриваме пресечната точка на най-доброто от миналото и най-доброто от бъдещето. 

Какво се случва когато решите, че вече не харесвате “стабилното” състояние на тялото си? Искате да намалите мазнините си, да оформите ханша си по друг начин, да имате друга оценка за образа в огледалото, да пренесете знанието от дебелите книги в реалния живот.

Тогава, нещо трябва да се промени. 

Обикновено, пребиваването в зоната на комфорт е много по-лесно, отколкото преминаването отвъд нея. Включително, когато “зоната на комфорт” е смущаващо дискомфортна…

В първия случай няма да се случи нищо ново. А във втория – много промени могат се случат. В основата на всичко стои едно – Предизвикателството.

Например, вие сте свикнали и можете да направите 20 коремни преси без затруднение. Вашият мозък е запаметил това число и лесно кара мускулите да привикнат към зададена команда. Мозъкът е създал такова условие у вас, че вие да правите коремните преси без никакъв дискомфорт. 

Какво ще се случи обаче, ако ви предизвикам и ви кажа : “Направете 100 коремни преси?” 

Първо, вашият мозък ще приеме предизвикателството без проблем, след което ще изпрати информация до мускулите, за да започне изпълнението. Обаче, тук вие ще срещнете проблем – може и да не можете да изпълните упражнението. Причината за това е, че сте били предизвикани. 

Коремните мускули като главни двигатели може да нямат силата и и издръжливостта да го изпълнят. Но ако ви предизвикам по този начин няколко пъти в определен момент, то тогава ще има промяна, и вие ще го направите. Което е и движещата сила на промяната – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО!

В първия случай, ако всеки път, когато правите 20 коремни преси се чувствате перфектно, мускулите ви ще бъдат силни и издръжливи, за да изпълнят това число повторения. Във втория случай, те ще се променят, за да изпълнят 100 повторения! Ние се интересуваме точно от тази промяна.

Същото нещо се случва всеки път, когато преминете отвъд зоната си на комфорт. По този начин, можете да промените всичко в себе си – структура на тялото, физическите и умствените си възможности, дори социалния си статус.

ПРОМЯНАТА СЕ СЛУЧВА ЧРЕЗ УСИЛИЕ!

УСИЛИЕТО ВИ ПРЕДИЗВИКВА!

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ВИ ПРОМЕНЯ!

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar