Трябва ли да се подготвим психически преди да стартираме пълна промяна в хранителните си навици?

Причините да желаем смяна на хранителния си режим основно се свеждат до необходимост от корекция на нашите килограми, до здравословни проблеми или до осъзнаване на някои свои вредни хранителни навици. Различни сами по себе си, тези три мотива са свързани един с друг като скачени съдове.

В масовия случай прибягването до диета е породено от появата на големия проблем – наднормено тегло. Съчетанието на тези две думи е в състояние да доведе до ужас повечето жени и мъже. По-лошото е, че с увеличаване обема на талията, много често нараства вероятността от развитие на различни болестни състояния. 

В подобни ситуации винаги възниква въпросът: “Какво да се прави?”. Лекари, диетолози и специалисти по природосъобразен начин на живот могат да посочат правилния отговор, който в общи линии се свежда до загърбване на неправилния подход към храните. 

Трябва ли да се подготвим психически преди да стартираме пълна промяна в хранителните си навици?

Храненето и психиката на човека

Когато се говори за здравословно хранене, понятието се изчерпва до вида на продуктите, начина на тяхното приготвяне, режима и часовите периоди за ядене. Паралелно с това се посочва необходимостта от тренировки и физическа активност, за да доведе полезният режим до оформяне на атлетично тяло. 

Някъде встрани остава обаче друг много съществен компонент от процеса на пречистване, подмладяване и вталяване. А това е психиката на човека и неговото отношение към самото отслабване или детоксикиране на организма. 

Защото всяка личност има необходимост да се изправи пред собствените си страхове, мотиви и очаквания от бъдещата промяна. Само с вътрешна убеденост, че е взето най-правилното решение за промяна може да си помогнем в нелекия път към налагането на нови правила.

Нерядко преодоляването на навици, създавани с години, коства доста главоболие, неувереност и трудности на хората с наднормено тегло или други хранителни разстройства. Проблемът още повече се задълбочава, когато мотивите не са само естетически, а са замесени болести или отказване от доскорошни вредни привички.

Трябва ли да се подготвим психически преди да стартираме пълна промяна в хранителните си навици?

Как храненето въздейства на емоционалното ни състояние?

Чували сте, че безсънието може да вреди на процеса на отслабване. Да, това е така, поради факта че нашето емоционално състояние често определя моментното ни отношение към храната. 

Ако сме неспокойни, гневни, потиснати, постоянно неудовлетворени от своя живот, храната става нашият спасител. Тя е най-лесният заместител на всички онези липсващи положителни емоции, които искаме и се нуждаем да изпитваме. 

Точно в подобни моменти се озовава в омагьосан кръг. Причината е, че в депресия човек е по-податлив на хранителни разстройства и стигане до крайности. Може да се тъпче с вредни полуфабрикати, лакомства, въглехидратни бомби или пък да се отдаде на тотален глад като и в двата случая излага на риск своето здраве. 

Психология на храненето 

Затлъстяването неслучайно се причислява към болестните състояния, най-вече защото крие риск за “отключване” на сериозни болести като диабет, хипертония, дискова херния, гръбначни изкривявания, язви, колити, образуване на камъни в жлъчката и т.н. Тогава отслабването е от първостепенно значение и единствен път към по-качествен живот. 

Трябва ли да се подготвим психически преди да стартираме пълна промяна в хранителните си навици?

Добре е при подобни проблеми освен с диетолог, човек да се консултира и с психолог. Не винаги сами успяваме да осъзнаем дали вредните ни хранителни навици не са провокирани от вътрешни терзания, разочарования или житейски неудачи. Консултацията със специалист определено ще ни даде правилните отговори. 

Освен това той ще ни посъветва относно правилния подход за нас. С квалифицирана подкрепа ще разберем себе си, за да преминем без особени сътресения към нов и по-добър начин на живот. Защото понякога с новото ни тяло ще се появят нови предизвикателства. Първото от тях ще е да успеем да съхраним постигнатия добър резултат. 

Няма човек, който не иска да изглежда добре и по възможност още по-добре, да е здрав и в пълна кондиция пред многобройните предизвикателства на живота. 

Само силната воля, вярата в собствените сили и подкрепата на най-близките хора, успяват да крепят индивида, за да е в хармония със себе си и с другите. Когато се радваш на душевен мир, много от вредните хранителни навици стават ненужни, по-лесно могат да бъдат забравени. 

Психическата подготовка преди старта на една пълна промяна е наложителна, ако целта е сигурен успех във войната с килограмите. Когато човек си поставя ясни цели, много по-лесно преодолява появилите се трудности, както и не забравя откъде е тръгнал, не губи вярната посока. 

Почти винаги процесът на отслабване е съпроводен с емоционални спадове и възходи. Случва се често първоначалният ентусиазъм да се изпари, а на пътя на промяната да се появят облаци от колебания и неувереност. 

Психолозите съветват в трудните моменти човек да визуализира представата за себе си след бленуваната промяна. На жените помага да си представят в коя точно рокля искат да влязат като отслабнат. Мъжете по-често мечтаят за спортове, които до този момент не са имали физическата възможност да практикуват. 

Важна особеност е променящият се да има трезва, реална и логично издържана цел. Не може да се очаква раздяла с 20 кг само за две седмици, например. Затова се подгответе за дълъг маратон, в който да стигнете до сигурен финал. 

Дори, когато сме постигнали желаното измерване на кантара, предизвикателствата не са приключили. Наред е справянето с вътрешната мотивация относно ползите от новите режими на хранене, увереността че те трябва да продължат под някаква форма дори след края на конкретната диета. 

Заедно с това ще са нужни достатъчно воля, за да се избягват всякакви изкушения, които водят до нежелан йо-йо ефект, т.е. да се върнем към старото си тегло. 

Позитиви и негативи на храненето

Храната трябва да бъде харесвана на външен вид, да ухае приятно, да дава прилив на необходимата доза позитивна енергия, както и да създава наслада за сетивата. Преяждането, прекаляването с вредните бързи храни пък води до моментна удовлетвореност, бързо засищане на глада. 

Този омагьосан кръг не минава много време и отново се повтаря, за да ни върне в изходаната позиция на глад и преяждане. Затова не количеството, а качеството на хранителните продукти, тяхното последващото освобождаване на полезни вещества и съставки са нещото, което ни е необходимо. 

Гладът пък е най-голямата грешка, която може да си причиним. Всички специалисти са категорични, че най-удачните хранителни режими залагат на по-малки количества храна, с по-малко калории, които да се приемат на определени интервали от време. Диетата върви ръка за ръка с физическа активност, за да се случи здравословното отслабване.

Тоталната забрана на хранителни групи само може да накара тялото да не приема дългоочакваната промяна, а напротив да достигне до обратен ефект. Затова по-важното е кога и по колко ядете. 

За да сте сигурни, че правилно спазвате определени хранителен режим, най-добре е той да се изпълнява под лекарско наблюдение. Това е наложително при хората с сериозно наднормено тегло и нуждаещи се от драстични промени във формите. 

Влияе ли се психиката на човек от видовете храна ?

Съществуват редица теории по темата, които се базират на научни изследвания и наблюдения. Заради своя състав и свойства за определени храни се твърди, че носят успокоение, гонят напрежението на далеч от нас, т.е. въздействат благоприятно на човешкия организъм. 

Шоколадът е онзи продукт, за който мнозина казват, че е най-добрият им приятел, когато искат да се спасят от лошото настроение, носталгията и тъгата. Бананите са плодът, за който се твърди, че трябва да хапваме, когато сме унили. Кафето и черният чай ни тонизират. 

А за други храни е прието, че са полезни за мозъка и могат да активизират нашата креативност. Това са орехите и северните боровинки. За последните научното обяснение е, че те съдържат много антиоксиданти. Те от своя страна спомагат да се изхвърлят свободните радикали, увреждащи сърцето, опорно-двигателния апарат, паметта и др. 

Антиоксиданти съдържат повечето малки червени плодове. По тази причина много полезни са къпините, малините, френското грозде, аронията. 

За ферментиралата храна все повече се пише много и се преоткриват нейните полезни свойства за стомашно-чревния тракт, но оказва се тя има отношение и към психиката. Препоръчителни са туршиите, наред със зелето и цвеклото в борбата с болестта на Алцхаймер. 

Същото се отнася и за рибните продукти и така ценните в тях омега 3-мазнини. Може да се изненадате, но експерти сочат спанака за мощно средство при нервни сривове и лечение на проблеми с нервната система. 

С положителни емоции резултатите са по-добри

Доброто настроение, положителните мисли, взаимното уважение с околните са част от оздравителния ефект. Не е лошо да помислите за медитация или упражнения за дишането. 

Те само ще помогнат за постигане и съхраняване на новото ни Аз. Известни са техники на дишане, за да се нормализира сърдечния ритъм, да се избяга от стреса, който пък ни провокира понякога да се тъпчем с всевъзможни неполезни продукти. 

Гневът, лошата енергия, тъмните мисли тежат и не може да ни освободят, за да се отдадем напълно на промяната. Отслабването или стягането на тялото също са само една част от процеса на промяна на хранителните навици и цялостното пречистване.

Как ще изглеждаме след всеки един хранителен режим или дали ще преодолеем здравен проблем са необходимите условия, за да е сполучлива една диета. Наред с това тя е успешна, когато ни избави не само от няколкото килограма в повече, а паралелно с това се справи с напрежението, припряността, стреса, неувереността, лошото настроение. 

Точно в тях се крие голяма доза от първопричините за затлъстяването, неспособността на организма да се пречиства и да функционира нормално. 

Постигането на отлична форма е комбинация от добро здраве и тонус, добре изглеждаща фигура, свежа кожа и заредени с позитивизъм мисли. 

Снимки: ЛъкиФит

 

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar