Тенденции в храненето - има ли мода за това?

Храната като почти всичко в нашето съвремие е подвластна на модата, актуалните тенденции и нови открития, свързани с човешкото здраве.

Масов е стремежът за хармонично и здраво тяло, което определя някои нови виждания за ежедневното меню. Бързото хранене, полуфабрикатите и пакетираните с много Е-та храни все повече отстъпат и остават на заден план в графата на вредните и опасни за добрата фигура навици.

Тенденции в храненето - има ли мода за това?

Какво обхващат модерните съвети за хранене ? 

Когато говорим за здравословни храни днес това предимно се  свързва с биопродуктите. От значение е не само плодовете и зеленчуците да са свежи, а как са отгледани, дали са третирани с химически препарати, почвата дали е обработвана и т.н. 

При месото се следи как се отглеждат самите животни, т.е. в каква среда, с какво се хранят и дали им се инжектират хормони или други медикаменти, за да се ускори растежа им.

Тенденциите в съвременното хранене не са толкова насочени към строго ограничителни режими, постоянен глад или бързо набавяне на необходимите калории. Основно са свързани с полезността на продуктите и тяхното влияние върху организма. 

Стремежът е да се консумират онези храни, които имат максимално положителен ефект върху тялото, т.е. вече е модерно храната да е природосъобразна и съобразена с индивидуалните потребности и здравен статус на всеки един от нас.

Тенденции в храненето - има ли мода за това?

Какви практики прилагат модерни диетолози и модерните програми за отслабване ?

Един от най-големите тенденции в храненето от последните години са кетогенните диети. Много хора припознават за себе си тази култура на хранене, защото по този начин се опитват да коригират своето тегло. 

Актуална тенденция е и сезонното хранене или пък включването в ежедневната диета на различни ферментирали продукти. Общото при всичките тези подходи е установеното полезно въздействие върху тялото, когато искаме да се отървем от излишни килограми или да пазим добра форма.

Една от разпространените моди от последното десетилетие е голямата консумация на плодове и зеленчуци под формата на сокове. Така наречените фрешове и смутита са завладели света напоследък. Причината е, че бързото хранене с хамбургери, хот-дог и друга подходящи за консумиране “на крак” продукти бяха заменени с бързите полезни напитки. 

Смутитата са все по-предпочитани, защото те съдържат смлени зеленчуци, ядки, плодове, млека и други полезни храни, които се приготвят и консумират бързо, но дават добра енергия без излишно преяждане с тестени продукти.

Сезонните плодове и зеленчуци са задължителен елемент от съвременното хранене. Те или преобладават в дневното меню, или присъстват като задължителен елемент боп то под формата на  салата, гарнитура или десерт. Затова спокойно може да определим сезонните селскостопански култури като хит на всяка маса по света.

Любопитен и важен момент е да се посочи, че диетолозите съветват зеленчуците да преобладават пред плодовете, поради голямото количество захар, което последните съдържат. Когато менюто е основно от растителни продукти, добре е те да се консумират поне 4-5 часа преди лягане, за да има време да бъдат храносмилане.

Тенденции в храненето - има ли мода за това?

Нова тенденция е също консумацията на повече пълнозърнести  храни. Бялото брашно не е приятел на стройната фигура, затова се избягва от хора, които се опитват да свалят няколко килограма в областта на ханша и корема. Пълнозърнестият хляб, мюслите с мляко са днешната банички и мекици за закуска. 

Много от тези продукти вече се продават на зандове за здражосложна храна в големите търговски вериги. Има и специално открити малки магазинчета за природосъобразни продукти, където човек може да открие най-различни полезни продукти за природосъобразен хранителен режим. 

Там има заместители на бялото брашно като кокосово, бадемово или пълнозърнесто. Кристалната захар пъл може да се замени с кафява или с мед. 

Съвременният хит сред искащите да са по-слаби хора е процесът на кетогенеза. Касае се за консумация на определени мазнини за сметка на въглехидратите. Диетите на тази осново позволяват приемът на мазни продукти, за да се ускори изграждането на натрупаните в тялото мазнини. 

Кето диетите са тотален бум и много хора ги превръщат в нов начин на живот и прием на храна. Като всяка диета обаче е препоръчително предварително тя да бъде консултирана с лекар. 

Най-важното при смяна на режима на хранене е той да е подходящ за нашето здраве, което може да бъде установено предварително с медицински изследвания и преглед при специалист.

Като нова мода се приема отричането на пържените и мазни храни.Докато повечето полуфабрикати от близкото минало преминаха на термична обработка на тигана, днес това напълно се отрича от специалистите по хранене. Пържените картофи, тиквички, патладжани и още куп стари вкусотии са на път да са по-рядко на трапезата. 

Оптималният вариант е наличието на модерни електроуреди, които позволяват да се готви без мазнина или с малко количество. Друг начин е пърженето на зеленчуци да се замени с тяхното задушаване на пара или пригитвяне на грил, което е далеч по-здравословно и нискокалорично. 

Това в пълна сила важи и за приготвянето на месото. За предпочитане са пилешкото и пилешкото месо пред свинското. Рибата и рибните деликатеси са полезни на 3-омега мазнини, което го превръща с задължителна съставка от седмичното меню. 

Тенденции в храненето - има ли мода за това?

Човечеството днес преоткрива полезните страни на зърнените култури. Те винаги са присъствали в храненето на различните народи по света, но сякаш бяха позабравени или временно отместени. А оказа се, че с били основен поминък назад във времето, което има и своите икономически причини, но хората определено са били по-здрави и в добра форма.

Бум бележи и употребата на ферментиралите храни. По нашите ширини те никога не са били забравени, но лекарите преоткриват отличното им въздействие върху организма. Пробиотиците са ярък пример за налагането на тази мода в добрия смисъл на думата. 

Киселото зеле, туршия, киселите краставички винаги са присъствали на българската трапеца. Днес се доказа, че те имат важна роля за здравето на стомаха и функционирането на храносмилателната система.

Прокрадват се и подобни тенденции от други народи. В световен мащаб корейската туршия кимчи също е широко разпространена вече. Такъв е случаят и с българското кисело мляко, кваса, кефира и други подобни храни и напитки.

Когато говорим за съвременни тенденции и мода в културата на хранене няма как да не споменем широкоразпространената детоксикация. Тя се практикува в определени периоди на седмицата, месеца и през годината. Целта е да се изчисти тялото от натрупаните токсини, които съвременния начина на живот налага. 

Някои хора използват метода, за да се справят с излишните килограми. В основата на детоксикацията е консумирането на определени храни или напитки за конкретен период от време. 

Чрез тях организмът успява да отдели вредните натрупвания и да се пречисти. Детоксът се прилага и с лечебна цел при доста заболявания, за които се предполага са провокирани от вредните навици и начин на живот.

Тенденции в храненето - има ли мода за това?

Детоксикацията е близка по разбиране с поста или религиозното въздържание от определени продукти в даден етап от годината. Това е свързано с празници около смяната на сезоните и подготовката на тялото да премине от есен към зима или от зимата към топлото време и т.н. 

Тези хранителни календари са били свързани с традиционната и митологична символика. Днес обаче се преоткрива значимостта и важността на подобна практика за здравето на хората.

Човечеството е на път да преосмисли и вижданията си за консумацията на газирани и пълни с подсладители напитки. Здравето върви ръка за ръка с добрата хидратация на тялото. Затова консумацията на достатъчно количество вода всеки ден е не точно мода, а преоткриване на значимостта на стари, но важни правила за  живот. 

Препоръчително е на ден да се приемат минимум осем чаши вода. Но количеството е най-добре да бъде съобразено с индивидуалното тегло на човек и от неговата дневна активност и потребност от течности. 

Важна е препоръката на диетолозите да не се заменя задължителното количество вода с други напитки, защото те няма как да имат нейните полезни свойства и качества за организма. 

Медицината на нашето време определи и други порядки на трапезата, които са свързани с проучването на различни болести. Установено е открай време, че диабетиците не бива да консумират захар и захарни продукти. 

Днес обаче лекарите констатират връзка между определени храни и въздействието им при дадени хора. Т.е. има връзка между храната и провокирането на определени състояния, ако човек е предразположен към конкретни болести.   

Глутенът е една от съставките, която все повече хора не употребяват, за да нямат оплаквания. При доказани хранителни алергии съзнателно се избягват дадените продукти.

Модерно е да се яде, съобразно сезона на плодовете и зеленчуците, които се консумират. Друга особеност е съобразяване на кухянта с кръвната група/ 

По-широко разпространени стават някои източни практики. Навлизат билки и подправки от други континенти. Преоткрива се значимостта на канелата, джинджифила, куркумата, босилека, различните ядки,  видове пипер и други вкусове. В  аюрведа философията също много хора откриват полезни практики и запояват да ги спазват в дневния си режим.

Всички хранителни тенденции обаче са обединени от няколко основни правила. А те са подчинени на стремежа на съвременния човек да е активен, млад, добре поддържан, с добра фигура и здраве. 

Това е новото разбиране за пълноценен живот в хармония с обкръжаващата ни природа. Практиката показва, че в масовия случай хората са отворени да експерементират да пробват нови храни, за да открият най-доброто за себе си. 

Всъщност съвременните тенденции в храненето са поглед назад във времето, където да се открият позабравени истини за света. Дори чрез храната човек се опитва да постигне хармония със заобикалящия го свят и със себе си.

Снимки: Pixabay 

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar