Високо ТСХ и напълняване: всичко, което трябва да знаете

Освен храната и липсата на двигателна активност, има и други фактори, влияещи на метаболизма. Някои заболявания, сред които и такива на щитовидната жлеза, играят ключова роля за това.

Хипотиреоидизмът е заболяване на щитовидната жлеза, което е по-често срещано при жените, отколкото при мъжете. Колкото по-рано се вземат мерки и се назначи подходящо лечение, толкова е по-малък шансът от усложнения. 

В статията ще разберете по-подробно защото високото ТСХ и напълняването са свързани и как можете да се справите.

Високо ТСХ и напълняване: всичко, което трябва да знаете

Каква е ролята на щитовидната жлеза?

Основната роля на щитовидната жлеза е да произвежда хормони, които регулират метаболизма, растежа и развитието на тялото. Тя участва в контролирането на сърдечната, мускулната и храносмилателната функция, развитието на мозъка и поддържането на костите.

Когато щитовидната ви жлеза не произвежда правилно хормоните, това може да повлияе на цялостното ви здраве. 

Ето и кои са те:

 • Трийодтиронин (T3) – регулира нормалния растеж и развитието на организма, дейността на нервната система и обмяната на веществата. За синтеза му е нужен йод.
 • Тироксин (T4) – наричан още тетрайодтиронин е хормон с влияние върху дейността на нервната система и общия метаболизъм на организма. Той повишава възбудимостта на нервните клетки и структурите, които са инервирани от симпатиковата нервна система. За неговия синтез също е необходим йод.
 • Калцитонин – този аминопептиден хормон отговаря за калциевата обмяна. Основната му роля е в инхибирането на костната резорбция.

Както споменахме, изброените хормони влияят пряко на скоростта на метаболизма и на синтеза на протеините. При децата те отговарят за развитието и растежа им.

Какво е TSH?

Тиреоидният стимулиращ хормон, известен като TSH, е от съществено значение за регулацията на функциите на щитовидната жлеза. Това е вещество, което се секретира от хипофизната жлеза в мозъка и има ключова роля в контрола на нивата на тиреоидните хормони в организма. Основната му функция е да стимулира щитовидната жлеза да произвежда двата основни тиреоидни хормона – T4 (тироксин) и T3 (трийодотиронин).

От своя страна трийодтиронин и тироксин поддържат сърцето, храносмилателните функции, мускулния контрол, развитието на мозъка и поддържането на костите.

Причини за повишаване на TSH

Има няколко основни причини, поради които тиреоидният стимулиращ хормон се повишава. Нека разгледаме някои от тях.

Понижено производство на T3

Нивата на тиреоидните хормони в кръвта, особено T3, играят важна роля във функционирането на организма. Когато нивата на T3 са ниски, хипофизната жлеза реагира, като увеличава производството на тироиден стимулиращ хормон (TSH). Това е механизъм на обратна връзка, който се активира, за да се опита да възстанови нормалните нива на тиреоидни хормони в организма.

Резултатите от лабораторните изследвания могат да показват, че нивата на TSH са в норма, но това не означава, че всичко е наред с щитовидна жлеза. Има случаи, в които пациенти все пак могат да развият симптоми на щитовидна дисфункция, дори при резултати в референтни граници от кръвни изследвания.

Липса на хранителни вещества

Ако не приемате някои определени хранителни вещества, това е възможно да доведе до смущения в производството или синтеза на тиреоидните ви хормони. При ниско желязо или анемия може да се намали превръщането на неактивния хормон T4 в активния T3. Този процес е изключително важен за осигуряване на правилното функциониране на метаболизма и енергийния метаболизъм в организма.

Селенът е важен минерал, който също има влияние върху здравето на щитовидната жлеза. Той е необходим за безпроблемната работа на тиреоидните хормони и защитава жлезата от вредното влияние на оксидативния стрес. Липсата на селен може да допринесе за развитието и на хормонални нарушения.

Проблеми с хипофизната жлеза

Увеличеното ниво на тироид стимулиращ хормон може да бъде индикатор за проблеми с хипофизата. Това е част от мозъка, която участва в регулацията на множество хормонални функции в организма, включително производството на TSH. Проблемите с хипофизната жлеза могат да бъдат свързани с различни медицински състояния, като наличието на тумори или ракови образувания.

Когато хипофизата не функционира правилно, някои хора могат да имат проблем с нивата на хормоните си. Това е особено значение, когато става въпрос за производството на TSH.

Оперативно премахване на щитовидната жлеза

Отстраняването или частичното отстраняване на щитовидната жлеза е процедура, която се извършва в случай на злокачествено раково образувание, Безедова болест, възлеста гуша и др.

Въпреки че могат да се очакват промени в хормоналния баланс след операцията, те невинаги са ясни или очевидни веднага. Затова е важно наблюдението и регулиране от медицински специалист, за да се гарантира, че организмът продължава да функционира оптимално след операцията. Най-често се назначава хормонална терапия с аналози на щитовидните хормони. 

Стрес и напрегнат начин на живот

Промени в нивото на ТСХ могат да настъпят не само в резултат на заболявания или медицински процедури, но също и при силен стрес и напрежение в ежедневието. Тези състояния водят до хормонален дисбаланс. 

Активирането на хипофизната жлеза при стрес може да повиши производството на TSH. Това активно повлиява и производството на тиреоидни хормони.

Наследствена предразположеност

Въпреки че причините за появата на тиреоидит на Хашимото не са напълно ясни, наследствената предразположеност играе значителна роля в отключването му. Ако някой друг от семейството е имал заболяване на щитовидната жлеза, шансът и вие да отключите такава е по-голям.

Симптоми на хипотиреоидизъм

Високите стойности на TSH показват, че пациентът е с хипотиреоидизъм. Той невинаги е придружен със симптоми, както и може да бъде субклиничен. Субклиничният хипотиреоидизъм се открива само чрез изследвания в различни дни.

Възможни симптоми при хипотиреоидизъм са:

 • Непоносимост към студ;
 • Умора;
 • Покачване на теглото;
 • Косопад;
 • Запек;
 • Нередовни или обилни менструални цикли;
 • Мускулни и ставни болки;
 • Трудно забременяване;
 • Брадикардия;
 • Подпухнало лице;
 • Нарушена памети др.

Въпреки че някои от тези симптоми могат да наподобяват и тези на други заболявания, високите стойности на TSH обикновено подсказват за наличието на хипотиреоидизъм. Важно е те да бъдат проследявани и анализирани от ендокринолог.

Изследвания и диагностика

За да се диагностицира болестта на Хашимото, ендокринологът ще назначи кръвни изследвания на гладно. След като резултатът е готов, ще бъде предприето и лечение.

Нормалния диапазон на TSH е между 0,5 до 4,0-5,5 mU / L. Ако стойностите му са по-ниски от референтните, става въпрос за хипертиреоидизъм, а при по-високи – хипотиреоидизъм. И в двата случая са необходими допълнителни изследвания. При необходимост от набавяне на определени хормони, се препоръчва прием на лекарства.

Изследваните щитовидни хормони са следните: 

 • Общ тироксин Т4;
 • Свободен тироксин FТ4;
 • Общ трийодтиронин Т3;
 • Свободен трийодтиронин FT3;
 • Тиреостимулиращ хормон.

За диагностика се използва и ехография на щитовидната жлеза. Тя дава ясна информация колко е голяма жлезата, дали е разположена правилно, както и дали по нея има възли и изменения. 

Високо ТСХ и напълняване: всичко, което трябва да знаете

Води ли високото ТСХ до напълняване и защо?

Високите нива на тироид стимулиращ хормон (TSH) обикновено са свързани с хипотиреоидизъм. Той не е директна причина за напълняване, но може да бъде фактор за това.

При хипотиреоидизъм, щитовидната жлеза произвежда по-малко тиреоидни хормони, които са отговорни за регулирането на метаболизма. Следователно, когато нивото на TSH е високо, метаболизмът на организма се забавя. Когато заболяването е в комбинация с други фактори, като инсулинова резистентност, натрупването на мазнини почти сигурно. 

Това води до увеличаване на теглото. Освен това, хипотиреоидизмът често може да бъде съпроводен и от други симптоми. Част от тях  са задържането на вода и повишеният апетит, които също могат да бъдат виновни за напълняването.

Правилна диета при висок ТСХ

Балансираното хранене при проблем със щитовидната жлеза е от изключително значение и става все по-нужно. Броят на общите консумирани калории е също от значение, тъй като това е в основата на отслабването. Необходимо е човек в такова състояние да бъде в калориен дефицит, тъй като иначе трудно би задействал изгарянето на мазнини.

Полезни мазнини и протеин от месо, риба и зеленчуци

Здравословните хранителни вещества, които са задължителни в диетата при повишено TSH. Нужен е приемът на месо, зеленчуци и риба. 

Баланса в приема на белтъчини и мазнини е изключително важен за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Разнообразното хранене с храни богати на протеини в комбинация с полезни мазнини, ще ви поддържа сити и заредени с достатъчно енергия за деня. Важно е в храненето ви да присъстват и зеленчуци, защото те осигуряват повече минерали, витамини и много други микроелементи, важни за правилното функциониране на организма.

Магнезий, цинк и селен

Приемът на магнезий, селен и цинк са задължителни, тъй като те участват пряко във функцията на щитовидната жлеза. Освен това селенът не се произвежда от тялото, затова е нужно да се набавя чрез храната. Когато е в съчетание с йод, това помага за синтеза на тиреоидните хормони. 

Магнезият пък има отношение за поддръжката на температурата, добрата работа на мускулите и нервната система. От полза е и за здравия сън, който е нарушен при промени във функцията на щитовидната жлеза.

Прием на йод

Хората с понижена функция на щитовидната жлеза трябва да внимават много с приема на йод. Добре е да го приемат в малко, но достатъчно количество. Трябва да се внимава и с йодираната сол, която е основен източник на елемента. 

Други източници на йод са изброените по-долу:

 • Кисело мляко;
 • Яйца;
 • Риба;  
 • Водорасли;
 • Миди;
 • Сьомга;
 • Риба тон;
 • Скариди;
 • Боровинки;
 • Ягоди и др.

Правилният прием на йод играе важна роля за правилната функция на щитовидната жлеза. 

Витамин D

Хората с нарушена функция на щитовидната жлеза е добре да си набавят достатъчно количество витамин D, ако е открит такъв дефицит в организма. Този витамин е важен, защото помага за усвояването на калция в организма. Най-лесният начин са слънчевите бани. Препоръчително да се прекарват поне 7 минути на сутрешно и 7 минути на следобедно слънце дневно, без слънцезащитен фактор. 

През зимата има известен недостиг на слънце и витамин D. Тогава той може да се набави чрез млечни продукти и риба. Възможно е и да бъде изписан под формата на хранителна добавка, ако е налице сериозен дефицит.

Високо ТСХ и напълняване: всичко, което трябва да знаете

Начин на живот и физически натоварвания

Напълняването е сред първите симптоми, които се забелязват при понижена функция на щитовидната жлеза. В такъв случай физическите упражнения, които са в комбинация с подходящ хранителен режим и медикаментозна терапия, гарантират ускоряването на метаболитните процеси в тялото.

Ако човекът никога не е тренирал и страда от нарушена функция на щитовидна жлеза, е добре да не се пренатоварва, а да заложи на по-леки  упражнения. Те няма да натоварят ставите и мускулите прекалено много. В противен случай прекалено интензивните тренировки могат да доведат отоци и силна болка.

Представяме ви няколко примера за подходящи физически активности:

 • Разходки;
 • Тай-чи;
 • Леки тренировки със собственото тегло на тялото;
 • Йога;
 • Водна гимнастика и др.

Нашият съвет е да се обърнете към специалист, който да ви насочи към подходяща двигателна активност за вашето състояние.

Сънят е важен

Сънят е от водещо значение за правилната функция на щитовидната жлеза. Той е нужен за регулиране кортизола – хормонът на стреса. Когато хормонът е във високи граници, той също повишава теглото. Пълноценният сън не само намалява нивата на кортизола, но и възстановява тялото.

За да имате здрав сън е необходимо да се създаде подходящата среда – тъмна стая с температура между 15 и 21 градуса. Тишината също е важна.

Стратегии за запазване на свалените килограми

Свалянето на килограми е малка, но все пак важна, част от поддържането на щитовидните хормони в норма.

Намирането на вътрешната мотивация може да бъде трудна задача, но не и невъзможна. След като постигнете желаните резултати, старайте се да направите хранителните си навици и диетата част от живота си. Не се отказвайте от тях. 

Добре балансираната диета, спортът и правилният и редовен прием на хранителни добавки и лекарства ще ви запазят във форма.

Високо ТСХ и напълняване: всичко, което трябва да знаете

Често задавани въпроси

Болестта на Хашимото е хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм?

Хашимотото е най-честата причина за хипотиреоидизъм. При 5 до 10% от случаите може да се наблюдава хипертиреоидизъм, наричан още и хашитоксикоза.

Има ли лек за болестта на Хашимото?

Все още няма напълно ефективно лечение за Хашимото. Засега най-ефективни за поддържането му са хранителният режим, движението, витамините и хормоналната терапия. 

Наследствена ли е болестта на Хашимото?

Тиреоидитът на Хашимото се среща по-често в членовете от един род. Смята се, че наследствеността му е от значение за придобиването му. 

Как TSH влияе върху наддаването на тегло?

Хипотиреоидизмът води до недостатъчно количество на хормоните Т3 и Т4 и повишено такова на TSH, а това може да доведе до забавен метаболизъм и напълняване.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar