Черен шоколад – мощният антиоксидант

Една от най-любимите храни на малки и големи е именно шоколадът. Това сладкарско изделие от какаово масло и стрито какао носи огромна наслада и щастие на тези, които го консумират. Какъвто и да е поводът, а дори и да няма такъв, това е най-желаната храна, а също така и неустоимо сладко изкушение. 

Добрата новина е, че качественият черен шоколад всъщност идва и с множество ползи за здравето. Откъде идва той, по какво можем да съдим за качеството му и какви са позитивите при консумация на черен шоколад? Предстои да ви разкажем по-долу!

Произход на шоколада

Европейските мореплаватели донасят шоколада от Америка в кралския двор през 1528 година. За главен виновник е смятан Ернан Кортес, но самият Христофор Колумб също се е срещал с чудодейните какаови зърна.

Черен шоколад – мощният антиоксидант

Те са били изключително ценни за онова време. Съхранявали ги в тайници, както златния метал и други скъпоценности. Също така са използвани и за разплащане. 

Не се знае откъде произхожда името на шоколада. Предполага се, че е съчетания от думи, които означават горчив и вода. От шоколада са приготвяли специална напитка – подобна на днешното топло какао – която била любима на важни личности. Може би затова са я наричали „храна на боговете”. 

Популярност и производство

Какаото запазва своята популярност и тя само се увеличава по света. Дори е определен международен ден на шоколада – 29 ноември. Швейцария е страната, в която се консумират най-много шоколадови изделия, а също така и един от производителите на най-качествените такива в света. 

Шоколадът всъщност се произвежда от ферментирали, изпечени и смлени семена на какаовото дърво. Вкусният продукт се получава, когато към какаовата маса се добави какаово масло и малко захар. 

Когато наличието на какао е над 70% – това е така нареченият “натурален шоколад”. Горчивината му се дължи на характерното високо съдържание на какао, в комбинация с малкото захар и мазнини и липсата на мляко. Затова е известен и като „черен” шоколад

Черен шоколад – мощният антиоксидант

Производството на шоколад започва със събиране на шушулките на какаовото дърво, като се подбират само добре узрелите плодове. След това се сушат и мелят, като така се добива шоколадовото масло и т.нар. шоколадов ликьор, макар че не съдържа алкохол. 

При пресоване на самите какаови ядки пък се получава маслото от какао. Остатъкът от това се преработва в какао. Когато се смеси какаовото масло с шоколадовия ликьор, се получава натурален шоколад. В него няма или не се прибавя мляко.

Видове тъмен шоколад

Черният шоколад бива няколко подвида. Основните от тях са сладък и горчиво-сладък. 

Може да съществува във формата без захар, т.е. съдържанието на какао е 100%, или пълна какаова маса. Към него са прибавени само мазнини, за да се втвърди субстанцията. Доста е горчив, което го прави неприятен за директна консумация, но се използва в готварството. 

Съставът на черния шоколад обикновено включва:

 • Какао – природна суровина, която се добива от ядките на какаото.
 • Теобромин – мощен антиоксидант, полезен за нервната и имунната система чрез активно неутрализиране на свободните радикали.
 • Хранителни вещества като въглехидрати, протеин и мазнини.

Черен шоколад – мощният антиоксидант

Тъмният шоколад се приема като полезен за здравето, защото има добро влияние върху фигурата на човек и стреса, под който е поставян постоянно. 

С него лесно могат да се набявят редица полезни вещества, тий като е богат на:

 • Необходимия за организма магнезий, който помага за здравината на костите и отпуска мускулите
 • Цинк, който стимулира възпроизводството на клетки
 • И желязо, благодарение на което се произвеждат здрави червени кръвни телца 
 • Калций
 • Калий
 • Фосфор
 • витамини от група В и Е
 • Полифеноли
 • Теобромин
 • Теофилин
 • Антиоксиданти
 • Флавоноиди и др.

Шоколадът трябва да бъде съхраняван на студено място, където няма досег с други храни, защото лесно поема чужди миризми и изменя вкуса си. 

Ползи от консумацията на черен шоколад

Високото съдържание на какао с минимални примеси доказано подпомага много процеси в организма. Преди всичко, натуралният шоколад е мощен антиоксидант. Това качество е важно, защото предпазва клетките от окисляване и остаряване. 

Други действия, които оказва върху организма са:

 • Намалява развитието на диабет. 
 • Предпазва от затлъстяване.
 • Притъпява чувството на стрес, активира позитивното настроение и повишава нивата на хормона на щастието. 
 • Бори се с депресията и чувството за умора.
 • Има антивирусен ефект.
 • Регулира кръвното налягане.
 • Намалява риска от инфаркт и може да помогне избягването на запушване на кръвоносните съдове. 
 • Облекчава менструалните болки при жените. 
 • Има благоприятен ефект при бременността като намалява стреса от бъдещото раждане.
 • Счита се, че голямата консумация на какао прави хората по-умни. То засилва движението на кръвта към тези части на мозъка, където се активират познавателната дейност и вниманието. 
 • Спорно е дали черният шоколад може да подобри паметта.
 • Укрепва имунната система. 
 • Подхранва и тонизира кожата като я прави плътна и хидратирана. Също така я прави по-устойчива на слънчево изгаряне. Освен това подобрява вида и здравината на косата и ноктите.
 • Той е добра мотивация за тренировки и физическа активност. Носи чувство на енергичност. Теоброминът в шоколада наподобява кофеина в кафето, но първият има по-дълготраен ефект. 
 • Полезен е за храносмилането, защото има пребиотични свойства. Едновременно с това може да действа и като пробиотик. 
 • Черният шоколад засища и намалява апетита. 

На фона на всичко казано дотук, можем да напомним, че освен огромна роля в сладкарството, черният шоколад е имал роля дори в медицината. Историята познава времена, в които европейците са консумирали шоколад само по лекарско предписание. Той е въздействал при болки в гърлото или отпадналост. 

Рискове от приема на черен шоколад

Обърнете внимание на факта, че шоколадът е висококалорична храна без значение от вида му. И все пак, натуралният шоколад съдържа с до 15% по-малко калории от останалите видове. Има високи стойности на мазнини в съдържанието си и може драстично да увеличи нивата на кръвната захар. 

Добре е да се приемат малки количества всеки ден или през ден, но не и да се прекалява. Препоръчителните количества са около 20 до 30 грама шоколад на ден.

Когато сте решили да похапнете черен шоколад обърнете внимание на произхода и състава му. Продуктите на някои търговци съдържат примеси. Така необходимите съставки са в по-малки количества, а на тяхно място са сложени соя, палмово масло и други съставки, които нямат благоприятно влияние върху организма.

В краткосрочен план и умерени количества, шоколадът може да се бори с лошото настроение, но това съвсем не е за дълъг период от време. Ако се прекали, нещата може да се обърнат. 

Черният шоколад не се препоръчва на хора, които са развили алергия към какао. Трябва да се внимава с количествата, които консумират диабетиците. Не е подходящ за деца.

Черен шоколад – мощният антиоксидант

Как да познаем истинския черен шоколад?

Обикновено производителите са създали много красиви и луксозни опаковки на своите продукти, но е по-важно какво се крие вътре в тях. 

Когато избирате шоколад обърнете внимание на няколко важни неща:

 • Какви са неговите съставки; съдържанието на какао да е поне 50%, като може да достигне до 90% или дори 99% процента.
 • Каква е продължителността на срока му за годност. Тук е важно да знаете, че истинският шоколад има срок на годност между 6 и 8, максимум 10 месеца.
 • Истинският натурален шоколад не се топи в ръцете, а в устата.
 • Когато го счупите се чува специфично “хрускане”, а няма огъване и деформиране. 

Счита се, че когато в съдържанието има какао на прах, а не натрошени какаови зърна (стрито какао), говорим за по-ниско качество продукт.

Идеи за комбинации и съчетания с други продукти

Изкушението, което изпитваме към сладкото, ни води към консумацията на черен шоколад като здравословна опция. Той е страхотен вариант за финал на хранене или междинно такова и има важна роля в много рецепти за десерти. 

Той може да се консумира по всякакви начини – в първоначално състояние след закупуване, като част от печива и десерти и други.

Черен шоколад – мощният антиоксидант

Използва се в рецептите за много торти, мъфини, кексове, сладкиши, кремове, рола и още безброй примамливи сладки. Чудесно се комбинира със сметана, ягоди, мляко и още съставки, които се използват често в сладкарството. Затова спокойно може да се каже, че шоколадът има много широко приложение в кулинарията. 

Като начин да си набавите необходимите минерали и антиоксиданти може да прибавите лъжичка какао към храната си. Например в шейк, мюсли, барчета или като напитка – мляко с какао. 

Страхотна комбинация е натурален шоколад с вино. Червеното вино пасва идеално с вкуса на шоколада. 

Черният шоколад се предлага на пазара, както в стандартен вид, така и в съчетания с портокал, малини и други плодове. Най-изненадващата комбинация е предложението черен шоколад с люта чушка. Оказва се, че именно този вариант има много почитатели. 

Черен шоколад – мощният антиоксидант

Странни, но интересни приложения на натуралния шоколад

Освен като храна, черният шоколад има още приложения, които може да изненадат човека. 

Като например : 

 • Укрепва зъбния емайл, благодарение на съдържанието си на теобромин (съставка на какаовите зърна). При консумация с мярка може да е дори лек срещу неприятните кариеси.
 • Благодарение на високото съдържание на флаваноли, шоколадът укрепва имунитета, едновременно с което е и силен антиоксидант. Това го превръща и в перфектно козметично средство срещу стареене на кожата. Може да си приготвите домашна маска за лице, която ще ви увери в този факт.
 • Действа и като козметично средство за цялото тяло, което овлажнява и тонизира кожата, а миризмата му стимулира доброто настроение.
 • Помага за качествената дейност на мозъка и бързата мисъл. Това се дължи на съдържащият се в него кофеин.
 • Може да бъде вдъхновение в модата. 

Натуралният шоколад е изискан продукт и мощен антиоксидант, чиято стойност трябва да бъде оценена и то високо. Не се колебайте и го включете в хранителния си режим в комбинация с други любими храни. 

Той не само е много вкусен, но особеният му вкус е запомнящ се и носи наслада на небцето. Също така ще ви донесе много ползи, когато се консумира в разумни количества и в добро качество. 

Топ здравословни рецепти с черен шоколад

Най-бързо и най-лесно черният шоколад може да се консумира самостоятелно, директно от опаковката. Ако обаче имате желанието да го включите като част от по-сложни сладкарски изделия, можете да опитате някои от следните бързи и здравословни рецепти.

Сурови шоколадови бонбони

Смесете черния шоколад с разтопено кокосово масло, кленов сироп, няколко капки ванилия и лъжица кокосови стърготини, като за целта е препоръчително да използвате блендер. 

Разлейте готовата смес във формички за бонбони и ги оставете във фризера да се стегнат за 20 минути. Можете да консумирате самостоятелно или да сервирате с плодове или черен чай. 

Черен шоколад - мощният антиоксидант, който подобрява настроението

Шоколадов шейк с авокадо

За тази рецепта ще ви трябват едно добре узряло авокадо, чаша бадемово мляко, 2-3 лъжици какао на прах, кленов сироп и няколко парченца черен шоколад. 

Блендирайте авокадото, млякото, какаото и сиропа, след което добавете предварително разтопения шоколад и блендирайте отново до получаване на гладка смес. 

По желание добавете екстракт от ванилия на вкус и няколко кубчета лед. 

Черен шоколад - мощният антиоксидант, който подобрява настроението

Суров шоколадов крем-мус

Съставките за муса са :

 • една консерва кокосова сметана 
 • ¼ чаша какао на прах 
 • няколко разтопени блокчета черен шоколад 
 • пудра захар 
 • ванилия 
 • малко фъстъчено масло 

Единственото, което трябва да направите, е да разбъркате всички съставки с миксер до получаване на смес с мека и въздушна консистенция. За най-добри резултати, можете да използвате само по-плътната част на кокосовия крем или сметана, като оставите течността за друга рецепта. 

Черен шоколад - мощният антиоксидант, който подобрява настроението

И други

Други популярни сладкарски рецепти, в които влиза здравословния черен шоколад са:

 • Шоколадов чийзкейк с малини и глазура 
 • Шоколадово брауни
 • Торта гараш
 • Шоколадово суфле
 • Шоколадови трюфели и др.

Споделете ги с любими хора и им се насладете!

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar