Напълняване през лятото – причини и как да реагираме

Лятото – сезон, който всички очакват с нетърпение. Посрещаме топлото време с големи очаквания за разнообразие и нови преживявания. Мислите за почивка и пътувания ни обземат. Подготвяме се отрано, като най-важната част от подготовката е да влезем във форма. 

През пролетта се изпробват какви ли не диети, фитнесите се пълнят и се залага на здравословния начин на живот. Много хора постигат желаните резултати. Вследствие на успеха си някои имат нереалистичните представи, че през лятото нещата ще останат по същия начин, но без да полагат усилия. 

Напълняване през лятото – причини и как да реагираме

Дали заради топлото време или по други причини, много хора очакват, че ще свалят още килограми през лятото без да правят нещо по въпроса. Това не само е невъзможно, но и се получава обратен ефект. През лятото е най-възможно да пълнеем. 

С идването на топлото време апетитът ни намалява. Това не означава, че се храним по-здравословно или в малки количества. Най-често заменяме големите хранения с малки и калорични такива. Вместо да залагаме на свежи храни като плодове и зеленчуци, търсим нещо разхлаждащо като сладолед и различни десерти, или пък ядки. 

Не гладуваме, както може да се заключи, и не отслабваме по този начин. Калориите, които приемаме, са повече от обичайните и препоръчителните и това се отразява на телата ни. 

Друга причина за лятното напълняване са напитките, които пием. Вместо да залагаме на храна, през топлото време винаги търсим нещо за пиене. Приемаме всякакви шейкове, сокове, газирани напитки и други, които трупат така наречените „течни“ калории. 

В тях се съдържат и големи количества захари, които лесно се усвояват от организма. Вследствие на това, организмите ни свикват на големите количества захари и апетитът ни нараства. 

За да не предизвикаме напълняване, е добре да се придържаме към здравословни алтернативи на любими сладки изкушения. Сладоледът и шоколадът могат да бъдат заменени с различни видове плодове. Вариант е да предпочетете пълнозърнест хляб и млечни напитки. 

Напълняване през лятото – причини и как да реагираме

Фактор, който също играе важна роля, е именно психиката на човек. През пролетта много хора преценяват, че не се харесват достатъчно и искат да променят нещо в себе си. Често изпадат в паника, че трябва да постигнат почти моментални ефекти, което е невъзможно и вредно. 

Има как да се отслабне бързо и безвредно, но повечето хора не тръгват по този път. Те се подлагат на изтощителни диети и гладуване. това измъчва организма и предизвиква обратен ефект. 

Вместо да променят лошите си хранителни навици, хората си изграждат по-лоши такива. Тази ситуация е позната и като „йо-йо ефект“. Най-често тя завършва с наднормено тегло и никакъв ефект от по-ранните действия. 

Стресът също играе роля. Без значение дали е топло или не, хората, които не успяват да съчетаят работата с пълноценна почивка страдат от покачване на теглото. В такъв момент организмът се стресира и започва да складира вещества, от които да черпи енергия. 

В следствие на това тези хора търсят повече храна, защото тя не им достига. Те са изморени и отпадали. Несъзнателно се насочват към сладките храни, защото те са източник на повече енергия. Така в организмите им се складират много повече калории от необходимите. Метаболизмът се забавя и напълняването е факт. 

Напълняване през лятото – причини и как да реагираме

В такава ситуация е важно човек да се насочи към здравословно решаване на проблема и да бъде постоянен. Има различни варианти за справяне с напълняването през лятото.

Заложете на сезонните плодове и зеленчуци 

През лятото изборът измежду тях е най-голям. Те са свежи и зареждащи с енергия. Съща така са нискокалорични, което означава, че можете да ги приемате в по-големи количества. 

Хапвайте свежи салати, разядки или други ястия с домати, краставици, патладжан, черен пипер, тиквички, маруля, лук и зелен боб. Можете да похапвате за десерт или като междинно хранене плодове като касис, пъпеш, диня, кайсии, праскови, малини, нектарини и боровинки. 

Намалете приема на сладолед или го заменете със здравословни, но все толкова вкусни алтернативи 

Напоследък нашумяха ледените близалки, които се правят от пресен сок на различни плодове. Той се излива в съответните формички и се прибира във фризер, докато стегнат. Те са много освежаващи. 

Друг вариант е приготвянето на домашен сладолед. Задачата е лесна, а резултатът – много вкусен. За целта са нужни кисело или цедено мляко, може и скир, който е обезмаслено мляко, както и различни плодове. 

Може да се сложат в специален уред за направа на сладолед или да се приготви хомогенна смес чрез разбиване с уред и замразяване. Не е задължително напълно да отписвате купешкия сладолед. Почерпете се в малки количества и на рядко. 

Напълняване през лятото – причини и как да реагираме

Освежете се с нискокалорични напитки

Лятото най-често избираните напитки са шейковете, които са източници на много захари и калории. Вместо това се насочете към свежи домашни лимонади, оранжади, фрешове и смутита. Всички те се приготвят с плодове и най-често вода. 

Освен тях може да изберете и различни чайове, зеленчукови сокове и други. Стане ли дума за храна по-горе споменатите салати са страхотен избор, както и вкусните кремове без значение дали са приготвени от плодове или зеленчуци. 

Може да се насладите на сладкишите без захар и задължително похапвайте плодови салати. Изборът е голям и винаги може да приготвяте храната си по различен начин, така че да се насладите не само на вкуса, но и на вида ѝ.

Напълняване през лятото – причини и как да реагираме

Не се отпускайте пред безплатните бюфети по почивки и на различни събития 

Търговски трик е предлагането на вкусни, но вредни храни. Вкусът им е запомнящ се и след това е напълно възможно да ги търсим постоянно. 

Тези храни често са висококалорични и нямат особена хранителна стойност. Съдържанието им на витамини е почти нулево и не засищат. Често след приема им ни е тежко, което също не е приятен момент. 

В такъв момент е добре да се угодите в малки и приемливи количества. Тогава не ви води глад и нужда от енергия, а лакомията, която е голям враг. Пазете се от нея и си давайте ясна представа дали наистина сте гладни и имате нужда да похапнете добре. 

Последният съвет не е свързан с храненето, а с движението

Без значение какъв е сезонът, е хубаво да намирате повече възможност да сте активни. През лятото времето е по-благоприятно за разходки, както и за спорт. Отделете си време за полезни дейности, които ви доставят удоволствие. 

Движението ни носи много ползи и задължително трябва да е част от ежедневието ви. Лятото е много подходящо за походи, плуване, различни спортове на плажа, бягане и всякакви други. Изборът отново е много разнообразен, а резултатите – страхотни. Спортът се отразява както на тялото, така и на психиката. 

Помага ни да разчистим главите си от ненужни и негативни мисли и да се насочим към истински важното и хубавите моменти. Поддържа добрата ни форма като раздвижва и напряга всяка мускулна група. 

Движението е най-добрият начин за отслабване и за водене на пълноценен и здравословен живот. Освен това с негова помощ може да намерите приятели и да се забавлявате истински. 

Напълняване през лятото – причини и как да реагираме

Тези съвети са изключително полезни и е добре да премислите всеки по отделно. Променете начина си на живот и не се притеснявайте от напълняване през лятото. Съчетайте работата с почивката и не забравяйте да се наспивате. 

Ако все пак проблемът ви с напълняването е по-сериозен и такива методи не ви помагат, е добре да се обърнете към специалист, който ще определи кои храни влияят благоприятно на вашия организъм и кои трябва да изключите от менюто си. Също така ще избере най-подходящата за вас дейност и ще ви напъти към здравословното отслабване.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar