По кое време и по колко вода трябва да пием на ден?
По кое време и по колко вода трябва да пием на ден?

Това е една от най-интересните и обширни теми, за която можем да си помислим. Ще ни трябва много време, за да я разясним напълно и навярно пак ще изпуснем нещо. 

Пиенето на вода е едно от първите умения, които усвояваме в живота си, но се оказва, че голяма част от нас така и не са успели да се научат как да правят така, че успешно да използват силата и. 

Преди да поговорим за това кога и колко вода да пием, нека се замислим колко ценна е тя. Водата е един от най-важните фактори, за поддържане живота на Земята. Всеизвестен факт е, че той без вода e невъзможен. Тя съставя 70 % от човешкото тяло и е също толкова важна, колкото е и кислородът. Явява се най-естественото и здравословно нещо, което консумираме. Тя не само утолява жаждата на всяка клетка, а също и почиства вредните токсини. 

Всички жизнени процеси в организма на човек са зависими от водата

Тя спомага за:

 • обмяната на веществата.
 • разтваря хранителни групи.
 • спомага за извеждане отпадните продукти извън тялото. 
 • така водата е среда, в която протичат множество биохимични процеси.

По кое време и по колко вода трябва да пием на ден?

Отговорихме си на въпроса колко е важна водата, но остават още много загадки. Една от тях е по колко вода трябва да пием на ден. Можем да разгледаме въпроса в няколко насоки. Едната от тях е, че това е в зависимост от възрастта. Количеството вода в телата на бебетата и децата е по-голямо от това на възрастните. Значение има и полът. 

Жените имат по-малко процентно съдържание вода от мъжете. Дневният прием на вода от човек с нормално тегло се изчислява според килограмите му. Хората с наднормено тегло имат по-малко процентно съдържание на вода от хората с нормално тегло. 

Големи количества от телесната вода хората губят в ежедневната си дейност, чрез потене и заради функциите на бъбреците и червата. Те трябва да бъдат набавени обратно. В противен случай организмът не е хидратиран и това може да доведе до изсушаване на организма

Дехидратацията се изразява с:

 • гадене
 • сухота в устната кухина
 • сухи устни
 • напукване на кожата и дори обриви (в редки случаи). 

Повечето хора могат да толерират 3-4% спад на общата вода в организма без трудности и без неблагоприятни последици за здравето. Спад с 5-8% може да доведе до умора и замаяност, а спад с над 10% води до физическа и психическа отпадналост и тежка жажда. Между 15 и 25% липса на вода в тялото настъпва смърт. Дехидратацията води до хипернатриемия  високо ниво на натриеви йони в кръвта. За да избегнем такива ситуации трябва да пием между 1,5 и 2 литра вода дневно. Формулата, която се приближава най-близо до истината е 30 мл за всеки килограм телесно тегло.

Например, ако тежим 50 kg -> 50х30 = 1500 ml/ден, тоест литър и половина на ден.

По кое време и по колко вода трябва да пием на ден?

Все пак най-лесно можем да отговоримколкото ни се пие. Важно е само да не е нито прекалено малко (дехидратация), нито прекалено много (предизвиква натоварване на сърцето и бъбреците). Не всичкото количество приемаме от пиене на вода. 

Пречистена вода можем да си набавим от плодове като динята и зеленчуци като краставицата. Храни и напитки, които съдържат сол, захар и натрий, ни карат да изпитваме неутолима жажда и да консумираме повече вода.

Ето няколко интересни факта за водата, които ще ви стимулират да предпочитате да я консумирате по-често:

 • Газираните напитки, кафето, чаят, въпреки че съдържат вода в големи количества, също съдържат и кофеин. Той може да действа като лек диуретик, който да попречи на водата да достигне до необходимите места в тялото.
 • До времето, в което човек се почувства жаден, тялото му е загубило 1% от водните си запаси.
 • Теглото, което човек губи след усилена физическа дейност, е от загубена вода, а не мазнини.
 • Водата помага да се поддържа нормалното тегло на тялото. Тя спомага за регулиране на метаболизма и апетита. Затова при диети е добра идея да пиете вода от сигурен минерален извор, за да си подсигурите добри резултати.
 • Пиенето на подходящи количества вода може да намали опасността от определени видове рак – рак на дебелото черво, рак на кръвта, както и рак на гърдата.
 • Водата води до по-добро здраве, защото отмива отпадни вещества, бактерии и вируси. Неслучайно при вирусни заболявания се препоръчва да се пие повече вода.
 • Водата може да ви предпази или намали главоболието. (При главоболие изпийте една чаша топла вода – това ще разшири кръвоносните ви съдове и ще помогне на кръвта да достига до мозъка.)

По кое време и по колко вода трябва да пием на ден?

След като изчислихме колко вода трябва да пием, си задаваме въпроса – по кое време да я пием?

 • След събуждане Една чаша вода рано сутрин помага на организма да се активизира. Тя хидратира тялото, което се е обезводнило по време на нощния сън. Освен това стимулира метаболизма и задейства работата на всички вътрешни органи.

Допълнителен бонус е, че, приемайки вода, преди да сложите каквато и да било храна в устата си, вие се прочиствате от натрупаните токсини.

 • Преди хранене – Много хора допускат грешката да пият вода, докато се хранят, с мисълта, че така приемът на храна е по-лесен. Реално по този начин те си вредят. Така стомахът се подува и храносмилателните сокове и ензими се разреждат. 

Правилното време за прием на вода е 30 минути преди всяко хранене. По този начин известяваме стомаха ни да се подготви за работа. Друга положителна страна е, че по този начин може да отслабвате с вода, ако сте си поставили такава цел, защото водата преди хранене понижава апетита.

По кое време и по колко вода трябва да пием на ден?

 • Час след хранене – Ако не сте приели чаша вода преди хранене, то навярно след него жаждата ви е много голяма. Непосредствено преди хранене също е неподходящо време за прием на течности. Час след хранене е перфектното време за доза хидратация. По този начин се стимулира и храносмилането

Преди и по време на тренировка – Спортистите и физически активните хора знаят колко освежава водата. Има голямо значение кога я приемат. Установено е, че на течностите им отнема около час да достигнат до мускулите. Не забравяйте тази важна стъпка преди вашата тренировка. Все пак водата помага за оптимизирането на усилията и горенето на мазнините. Внимавайте с приема преди и най-вече след, защото водата влияе на сърдечната дейност и може да има неблагоприятен ефект като подуване и гадене

По кое време и по колко вода трябва да пием на ден?

 • Преди сън Около час преди да си легнете е добре да изпиете още една чаша вода. Докато спите, вашият организъм губи определено количество течности. Водата обаче ще му съдейства да предотврати тази загуба и ще подпомага регенерацията на клетките по време на нощната почивка. А и ще ви спести будене от жажда. 

Важно е да не забравяте да пиете вода. Носете си бутилка с вода, за да ви напомня. Друг вариант е напомняне на телефона. И все пак тези действия са до изграждането на навика, след това от само себе си ще изпреварвате жаждата.

По кое време и по колко вода трябва да пием на ден?

Ако се придържате към посочените по-горе съвети, не само ще си набавите достатъчно вода, за да бъде тялото ви добре хидратирано, метаболизмът – засилен, а горенето на мазнини – активизирано, но и ще знаете колко и по кое време да я пиете, за да почерпите възможно най-много ползи от нея.

Вашият коментар