По кое време и по колко вода трябва да пием на ден?

По колко вода да пием на ден? Кога е правилно да я приемаме и има ли значение каква е? Това е една от най-интересните и обширни теми, за която можем да си помислим. Ще ни трябва много време, за да я разясним напълно и навярно пак ще изпуснем нещо. 

Пиенето на вода е едно от първите умения, които усвояваме в живота си. Оказва се, обаче, че голяма част от нас така и не са успели да се научат как да правят така, че успешно да използват силата на водата.

Преди да поговорим за това кога и колко вода да пием, нека се замислим колко ценна е тя. Водата е един от най-важните фактори за поддържане живота на Земята. Всеизвестен факт е, че той без вода e невъзможен. 

Тя съставя 70% от човешкото тяло и е също толкова важна, колкото е и кислородът. Явява се най-естественото и здравословно нещо, което консумираме

Тя не само утолява жаждата на всяка клетка, а също и почиства вредните токсини. Всички жизнени процеси в организма на човек са зависими от водата. 

Като среда, в която протичат множество биохимични процеси, тя спомага за:

 • Обмяната на веществата в организма.
 • Разтваряне на хранителни групи.
 • Извеждане отпадните продукти извън тялото. 

По колко вода трябва да пием на ден и по кое време да я приемаме?

Колко вода да пием: от какво зависи?

Отговорихме си на въпроса колко е важна водата, но остават още много подробности. Една от тях е по колко вода трябва да пием на ден. Можем да разгледаме въпроса в няколко насоки. 

Едната от тях е, че това е в зависимост от възрастта. Количеството вода в телата на бебетата и децата е по-голямо от това на възрастните. Значение за нуждите от прием на вода има и полът. 

Жените имат по-малко процентно съдържание вода в тялото от мъжете. Дневният прием на вода от човек с нормално тегло се изчислява според килограмите му. Хората с наднормено тегло имат по-малко процентно съдържание на вода от хората с нормално тегло. 

Големи количества от телесната вода хората губят в ежедневната си дейност, чрез потене и заради функциите на бъбреците и червата. Те трябва да бъдат набавени обратно. В противен случай, организмът не е хидратиран и това може да доведе до изсушаване на организма. Дехидратацията се изразява в гадене, сухота в устната кухина, напукване на кожата и дори обриви. 

Също така : 

 • Повечето хора могат да толерират 3-4% спад на общата вода в организма без трудности и без неблагоприятни последици за здравето.
 • Спад в общото телесно количество вода с 5-8% може да доведе до умора и замаяност.
 • Спад във водата на тялото с над 10% води до физическа и психическа отпадналост и тежка жажда. 
 • Между 15 и 25% липса на вода в тялото настъпва смърт. 

Дехидратацията води и до хипернатриемия – високо ниво на натриеви йони в кръвта. За да избегнем такива ситуации трябва да пием между 1,5 и 2 литра вода дневно. Формулата, която се приближава най-близо до истината е 30 мл вода за всеки килограм телесно тегло.

Например, ако тежите 50 kg -> 50х30 = 1500 ml/ден, тоест трябва да пиете вода поне по литър и половина на ден.

По колко вода трябва да пием на ден и по кое време да я приемаме?

Все пак,  най-лесният отговор на въпроса “Колко вода трябва да пием?” е колкото ни се пие. Важно е само да не е нито прекалено малко (дехидратация), нито прекалено много (предизвиква натоварване на сърцето и бъбреците). Не целия нужен прием на течности си доставяме чрез пиене на вода – тук влизат също чайове, супи, бульони, плодове и зеленчуци. 

Пречистена вода можем да си набавим от плодове като динята и зеленчуци като краставицата. Храни и напитки, които съдържат сол, захар и натрий, ни карат да изпитваме неутолима жажда и да консумираме повече вода.

Интересни факти за водата и приема на течности

Ето няколко интересни факта за водата, които ще ви стимулират да предпочитате да я консумирате по-често:

 • Газираните напитки, кафето и чаят – въпреки че съдържат вода в големи количества – също съдържат и кофеин. Той може да действа като лек диуретик, който да попречи на водата да достигне до необходимите места в тялото.
 • До времето, в което човек се почувства жаден, тялото му е загубило 1% от водните си запаси.
 • Теглото, което човек губи след усилена физическа дейност, е от загубена вода, а не мазнини.
 • Водата помага да се поддържа нормалното тегло на тялото. Тя спомага за регулиране на метаболизма и апетита. Затова при диети следва не само да пиете по поне два литра вода всеки ден, но и да сте сигурни, че тя е от чист минерален извор, за да си подсигурите добри резултати.
 • Пиенето на подходящи количества вода може да намали опасността от определени видове рак рак на дебелото черво, рак на кръвта, както и рак на гърдата.
 • Водата води до по-добро здраве, защото отмива отпадни вещества, бактерии и вируси. Неслучайно при вирусни заболявания се препоръчва да се пие повече вода.
 • Пиенето на повече вода може да премахне или намали главоболието. (При главоболие изпийте една чаша вода, като я затоплите предварително. Това ще разшири кръвоносните ви съдове и ще помогне на кръвта да достига до мозъка.)

По колко вода трябва да пием на ден и по кое време да я приемаме?

След като изчислихме колко вода трябва да пием, си задаваме въпроса – по кое време да я пием?

За да осигурите на организма си оптимален баланс и хидратация, можете да приемате водата през следните моменти и периоди в ежедневието си.

След събуждане 

Една чаша вода рано сутрин помага на организма да се активизира. Тя хидратира тялото, което се е обезводнило по време на нощния сън. Освен това стимулира метаболизма и задейства работата на всички вътрешни органи.

Допълнителен бонус е, че, приемайки вода, преди да сложите каквато и да било храна в устата си, вие се прочиствате от натрупаните токсини.

Преди хранене 

Много хора допускат грешката да пият вода, докато се хранят, с мисълта, че така приемът на храна е по-лесен. Реално по този начин те си вредят. Така стомахът се подува и храносмилателните сокове и ензими се разреждат. 

Правилното време за прием на вода е 30 минути преди всяко хранене. По този начин известяваме стомаха ни да се подготви за работа. Друга положителна страна е, че по този начин може да отслабвате с вода, ако сте си поставили такава цел, защото водата преди хранене понижава апетита.

По колко вода трябва да пием на ден и по кое време да я приемаме?

Час след хранене 

Ако не сте приели чаша вода преди хранене, то навярно след него жаждата ви е много голяма. Непосредствено преди хранене също е неподходящо време за прием на течности. Час след хранене е перфектното време за доза хидратация. По този начин се стимулира и храносмилането. 

Преди и по време на тренировка 

Спортистите и физически активните хора знаят колко освежава водата. Има голямо значение кога я приемат. Установено е, че на течностите им отнема около час да достигнат до мускулите. 

Не забравяйте тази важна стъпка преди вашата тренировка. Все пак водата помага за оптимизирането на усилията и горенето на мазнините. Внимавайте с приема преди и най-вече след, защото водата влияе на сърдечната дейност и може да има неблагоприятен ефект като подуване и гадене. 

По колко вода трябва да пием на ден и по кое време да я приемаме?

Преди сън 

Около час преди да си легнете е добре да изпиете още една чаша вода. Докато спите, вашият организъм губи определено количество течности. Водата обаче ще му съдейства да предотврати тази загуба и ще подпомага регенерацията на клетките по време на нощната почивка. А и ще ви спести будене от жажда. 

Важно е да не забравяте да пиете вода. Носете си бутилка с вода, за да ви напомня. Друг вариант е напомняне на телефона. И все пак тези действия са до изграждането на навика, след това от само себе си ще изпреварвате жаждата.

По колко вода трябва да пием на ден и по кое време да я приемаме?

Ако се придържате към посочените по-горе съвети, не само ще си набавите достатъчно вода, за да бъде тялото ви добре хидратирано, метаболизмът – засилен, а горенето на мазнини – активизирано, но и ще знаете колко и по кое време да я пиете, за да почерпите възможно най-много ползи от нея.

Има ли значение каква вода пием?

Когато се добива и съхранява безопасно, изворната вода обикновено се счита за най-достъпния и здравословен вариант за ежедневна употреба. Както изворната, така и минералната вода са по-добра опция от чешмяната вода, която може да съдържа неестествени примеси от процеса по обеззаразяване.

Ако искате да “подсилите” качествата на водата си, можете да приемате алкална или йонизирана вода, която има по-малка киселинност и доказано доставя по-добра хидратация за същото количество течност. За да се йонизира водата могат да се използват както специални устройства, така и естествени материали като зеолит – минерал, който преструктурира молекулната решетка на водата.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar