Детокс през четирите сезона
Детокс през четирите сезона

Сезонните преходи са важна част от живота, но вече сме толкова изключени от естествения свят, затова дългата разходка в гората, ходенето на плаж или просто гледането на звездите могат да бъдат много полезни. Връзката с природата е жизненоважен фактор за психическото, емоционалното и физическо здраве и много проучвания обосновават тези взаимоотношения. Източните философи подчертават взаимовръзките между природния свят и ежедневието, а в нашето модерно общество имаме нужда от тази връзки повече от всякога.

 

Добре планираното сезонно пречистване на организма е важно, и то ще ни предложи възможност да премахнем вредните токсини, които саботират здравето ни. Сезонният детокс също може да възстанови естествената жизненост, приемайки цели непреработени храни направо от Майката природа. 

 

Това може да помогне за нулиране на ритмите на храносмилателната ни система, да подобри съня ни и пр. По същество, сезонното пречистване помага да се хармонизираме с ритмите на природния свят за по-дългосрочно укрепване на здравето на организма ни.

Детокс през четирите сезона

Традиционната китайска медицина свързва всеки сезон с различни органи, емоции и други елементи:

 

 • Зимата съответства на бъбреците, костите и пикочния мехур
 • Пролетта е време за подновен растеж и жизненост. Свързва се с черния дроб и жлъчния мехур
 • Лятото е времето, когато сме по-активни. По-топлото време и по-дългите дни, влият върху сърдечно-съдовата система и здравето на сърцето
 • Есента влияе на състоянието на белите дробове и дебелите черва 

 

Детокс съвети за всички сезони

Пролет

Храна

Пролетта е време за здравословно хранене. Сладки, пържени и мазни храни поставят в стрес черния дроб, така че е най-добре храните ви да бъдат леки и свежи, с акцент върху зелените храни. Яжте бавно и правете всичко възможно да не преяждате. 

 

Наслаждавайте се на ароматите и оставете тялото си да се отпусне, докато се храните, защото всичко останало се движи много бързо през пролетта. Смята се, че храни и напитки с кисел вкус стимулират черния дроб. 

 

Сложете резенчета лимон във вашата питейна вода и използвайте оцет и зехтин за готвене. Сутрин е най-добре да започнете деня си със затоплени храни.

 

През пролетта енергията е много жизнена, затова трябва най-голямата ви порция да е в средата на деня, за да може тялото ви да усвои всичко преди вечерта. По това време на годината е хубаво да се ядат печени зеленчуци с риба. Вечер яжте по-малко храна, препоръчваме пюрирана зеленчукова супа.

Детокс през четирите сезона

Движение и спортуване

Една от фунциите на черния дроб е пречистване на кръвта. Той си почива през нощта, така че не забравяйте да сте в леглото не по-късно от 23:00 часа, за да му дадете време за почивка, без да го натоварвате с повече работа, както и с поета късно вечерта храна, защото той започва да пречиства организма ви към 3 часа сутринта.

 

Активността е важна за поддържане на гъвкавостта и правилния поток на енергия по цялото тяло и нервната система. Продължавайте да се движите по начина, които ви харесва най-добре: плуване, танци, бягане, ходене и дори седмична акупунктурна сесия.

 

Емоции

 

Определени емоции като обиди, лоши чувства към някого и лоши спомени почти не могат да се усвоят от черния дроб, така че научете се да прощавате. Оставете място за новото да влезе в живота ви. Премахнете нещата, които вече не ви служат. Разберете, че вие сте в контрол. Използвайте тази сила, за да създадете по-добра и спокойна атмосфера около себе си.

 

Един от начините да сте здрави и радостни е лечение с акупунктура. Тя помага за подобряване на цялостното здраве на черния дроб, както и за лечение на стрес, неудовлетвореност, раздразнителност, гняв, болка и много други, които често се свързват с дисхармония в черния дроб. Йога, масаж и тай-чи са също добри алтернативи.

 

Ето едно кратко ръководство и за останалите сезони:

Детокс през четирите сезона
Лято 

Пийте по осем чаши вода на ден. Това е един от най-важните аспекти за пречистване на тялото ви. Водата:

 • промива системата ви от нежелани отпадъци
 • помага за засилване на метаболизма
 • дава по-дълго усещане за ситост
 • помага за поддържане на енергията ви. 

 

Започнете деня с топли напитки и храни, за да помогнете на естественото възстановяване на нервната си система. При възможност:

 • почивайте на обед и по-късно през деня
 • яжте по-хладни храни, пълни с зеленчуци и плодове
 • наслаждавайте се на риба, но по правило ограничавайте приема си на месо

 

Есен

Есенното равноденствие сигнализира промяна на времето в дневната светлина и температурите. През този сезон трябва особено много да се грижите за двата си жизненоважни органа – белите дробове и дебелото черво.

 

Белите дробове, заедно с бронхиалните тръби, гърлото, синусите и носът са основен път към пречистване на организма ви от токсични вещества. Те действат като посредник на вътрешната и външната среда, вдишвайки кислород и издишвайки въглероден диоксид през белодробните  капиляри. Всяка клетка действа като мини бял дроб, като поема кислород от кръвния поток и елиминира въглеродния диоксид, който след това се пренася обратно в белите дробове. 

Детокс през четирите сезона
Също толкова важна за вашето здраве е детоксикацията на дебелото ви черво. То  също се нуждае от вашето специално внимание през този сезон. Когато вашата система се насити с токсини, по лигавицата на чревната стена се натрупва слуз. 

 

Отпадъците, намиращи се във вашето дебело черво, в крайна сметка засягат всяка част от тялото ви и водят до запек. Затова пречистването му от токсични вещества е много важен момент.

 

Нещото, които трябва да правите, когато настъпи есента, е да ядете по-малко студени храни, като салати, ледени напитки и пресовани сокове. По-добре  преминете към храни с по-дълго време за готвене и с по-насищащи съставки. Те трябва да са хидратиращи, за да компенсирате сухия ветровит сезон.

Детокс през четирите сезонаЗима

Зимата може да бъде труден период за мотивиране поддържането на здравословен режим на хранене и упражнения. Детоксът в средата на зимата е един от най-добрите начини за подмладяване и подобряване на здравето ви. 

 

Детоксикацията може да подобри общото ви благосъстояние и да ви помогне да се чувствате много добре, дори в най-студеното време. Тя ще се отрази благоприятно на  кожата и мозъка ви и ще ви донесе повече енергия.

 

След празниците обикновено е изкушаващо да продължим да ядем храни с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри. Ето защо е важно да се почисти кухнята и хладилника от незадравословни храни и да ги заменим с други, които ще ни насърчават към по-добри хранителни навици.

 

 • Яжте повече ядки, кръстоцветни зеленчуци и меса
 • Спете повече
 • Консумирайте тъмни листни зеленчуци и подхранващи яхнии, супи и чайове

Вашият коментар