Коензим Q10 и отслабването

В ранна възраст тялото на здравия човек произвежда около 300 милиграма коензим Q10 (убихинон) на ден. Но след когато човек мине 30-те, производството на този важен за тялото коензим започва постепенно да намалява. 

На трийсет години настъпва зрелостта, а с нея, за съжаление, се появяват и първите бръчки, проблеми със сърцето и с други органи и все по-често се налага да се обръщате към лекар. 

Освен това, в тялото започва натрупването на мазнини  и такива прости физически дейности, като изкачването на стълби, стават все по-трудни. Защо се случва това? Къде отиде енергията на тялото ви, която доскоро смятахте за даденост? 

Отговорът на всички тези въпроси ще откриете в нашето четиво, така че останете с нас.

Химични характеристики 

Във всяка дейност на човека участват телесните  му клетки, а те от своя страна, за да функционират, имат нужда от енергия. Производството на  енергия в клетките се получава по биологичен път. 

Единственият им източник в тялото са  Аденозинтрифосфат  (АТФ) молекулите в макроергичните връзки на фосфорните остатъци. Именно Коензим Q10 е катализаторът между ензимите и субстрата, благодарение на който образува Аденозин трифосфат молекула.

Убихинонът е изолиран за първи път през 1957 г. от говеждо сърце и веднага попада под щателно изследване. През 1978 г. е присъдена Нобелова награда за научна обосновка на действието  на coq10 като незаменим елемент, участващ в синтеза на АТФ.

Коензим Q10 е обект на много изследвания по света. По-долу е описано едно  от тях, извършено в САЩ. Целта на изследването било да се установи връзката между коензим Q10 и продължителността на живота.

За експеримента са избрани мишки, тъй като те са най-характерните обекти за тестване на ефекта от терапевтичните лекарства. И така, за наблюдение са били избрани 100 възрастни индивида  на  възраст 18 месеца, което съответства на около 70 години от възрастта на човека. 

Всички жизнени функции при тези мишки вече са били значително намалени и имунната им система почти не е произвеждала антитела. Мишките са разделени на две групи от по 50, като и двете групи са  държани при едни и същи условия. В същото време едната група е получила доза Q10 с храната, а втората не.

Коензим Q10 и отслабването

След известно време изследователите забелязали, че при индивидите от групата, получавала убихинон, козината  започва да расте по-бързо и жизнената им активност се увеличава. В същото време във втората (контролна) група белезите на стареене се влошават. 

След 36 седмици всички животни от контролната група умират, а в експерименталната група 40% от индивидите продължават да се държат доста активно. Последната мишка от тази група умира  82 седмици след началото на експеримента. Нейната възраст по това време съответства на възрастта на 150-годишен мъж. Този експеримент е бил  повторен два пъти и резултатът е бил същият.

Резултатите от това изследване потвърждават мнението на учените, че coq10 може да се използва за поддържане и укрепване на функциите на стареещия организъм на живите същества. 

По-късно различни независими проучвания за употребата на убихинон в практиката за предотвратяване на заболявания, свързани с възрастта, показват, че коензим Q10 засяга и хората по същия начин. 

С какво е полезен?

Днес лекарите уверено твърдят, че Ubiquinone е полезен за цялостното функциониране на човешкото тяло: той е в състояние не само да поддържа енергията на тялото и да го предпазва от различни заболявания, но и да намали проявите на съществуващи заболявания. 

А най-важното е, че при редовна употреба на коензим Q10 действително може да се удължи живота на човек. СоQ10 помага при лечението на много болести, някои от които са следните.

Хипертония

Американски учени са установили, че Коензим Q10 притежава способността да въздейства положително на  кръвното налягане, като го понижава. Причината за това са  антиоксидантните му свойства, както и качеството му да се бори със свободните радикали в организма, като ги елиминира. Благодарение  на СоQ10 циркулирането на кръвта в кръвоносните съдове  става по-свободно, защото той я прави по-течна.

Диабет

Проучване е показало, че определени дози коензим Q10 регулират нивата на кръвната захар при диабетно болни пациенти. Други изследвания  обаче не са показали очаквания  значителен ефект. Затова, ако сте диабетик, задължително се консултирайте с Вашия лекар, преди да прибегнете до прием на  тази субстанция.

Мигрена 

Тъй като е установено, че при хора, страдащи от хронично главоболие, нивата на  коензимът Q10 са доста ниски, лекарят Ви  може да предпише допълнителен прием на това вещество, за да противодейства на пристъпите на мигрена.

Коензим Q10 и отслабването

Сърдечно-съдови проблеми

Доказано е, че Коензим Q10 помага и на хора, които имат сърдечно-съдови проблеми. И тук важи задължителното правило да се консултирайте с лекар, преди да пристъпите към какъвто и да бил прием на хранителни добавки или капсули СоQ10.

Затлъстяване

Ако трябва да се обобщи  кой има нужда от допълнителен коензим Q10, може да се каже следното.

Въз основа на всички горепосочени свойства на това вещество, приемът му се препоръчва за хора със заболявания като:

 • синдром на хроничната умора 
 • множествена склероза 
 • атеросклероза
 • хипертония 
 • сърдечно-съдови заболявания
 • захарен диабет 
 • хипогликемия 
 • пародонтоза 
 • затлъстяване 

Тъй като човешкият организъм в напреднала възраст не може да се справи с производството на достатъчно количество Коензим Q10, се препоръчва на всички възрастни хора да го приемат. Като геропротектор Убихинон предпазва от проявите на процеса на стареене и развитието на заболявания, характерни за старостта.

Препаратите с убихинон се препоръчват и на спортисти за борба с умората. Показани са при интензивни спортове, при имунодефицит, като превантивна мярка и в комплексната терапия на онкологични заболявания. 

Тъй като сърцето постоянно се нуждае от енергия, липсата на коензим Q10 се отразява предимно на сърдечно-съдовата система. Неслучайно почти всички хора със сърдечни проблеми имат хроничен дефицит на Коензим Q10, същата ситуация се наблюдава и при пациенти с рак. Това означава, че Убихинон е показан и на такива хора. 

Признаци на дефицит на CoQ10

Как човек да разбере, че може да има недостиг на този жизненоважен коензим в тялото си?

Напоследък се чувствате физически и умствено уморени

Изморявате се при няколкоминутно ходене, сутрин още след ставането се чувствате изчерпани, а денят Ви едва сега започва. 

Трудно се концентрирате в работата, липсва Ви ентусиазъм и настроение и пр. Всичко това могат да бъдат първите симптоми на недостиг на коензим Q10. При хора с този проблем може да се появи и лека към средна депресия.

Изпитвате хронична болка

Ниското  ниво   на Коензим Q10  е предпоставка за засилващо се усещане на болката. Мъчи Ви често главоболие, имате болки в ставите и мускулите, дори в челюстта,  мигрена също. Може да стигнете дори до състояние на фибромиалгия. Това е, когато човек усеща болката навсякъде по тялото си, както и свръхчувствителност на допир.

Отслабване на имунната система

Слабата имунна система също е свързана с ниски нива на Коензим Q10 . Хората с този дефицит са по-податливи към настинка и грипни вируси и те често страдат от хронични инфекции на венците. 

Без достатъчно енергия тялото не може да произвежда достатъчно защитни антитела и Т-клетките и макрофагите не могат да изпълняват своите функции в борбата с микробите правилно.

Повишен риск от сърдечни заболявания и затлъстяване

Ниският Коензим Q10  причинява възпаление, което води до високо кръвно налягане и висок холестерол, повишаване на риска от заболяване на сърцето. CoQ10 дефицит също намалява енергията в сърдечните клетки, което води до  увеличаване на  риска от сърдечна недостатъчност. Коензим Q10 е един от най-силните антиоксиданти.

Неврологични заболявания

Недостигът на  Коензим Q10  може да бъде свързан с невродегенеративни заболявания като  болестта на Паркинсон, амиотрофичната латерална склероза и болестта на Хънтингтън. 

Симптоми при предозиране с Коензим Q10

Страничните ефекти от CoQ10 не са много, но след предозиране  може да причини някои неприятни и дори опасни за организма реакции: 

 • безапетитие, 
 • разстройство,  
 • гадене и пр. 

Алергиите, макар и  много рядко срещани, могат да причинят кожни обриви,  подуване, затруднение в  дишането и др. Своевременно потърсете лекарска помощ, ако се проявят при Вас.

Ролята на Коензим Q10 при процесите на отслабване в тялото

Коензим Q10 и отслабването

Учените са установили, че има тясна връзка между Коензим Q10 и отслабването, тъй като СоQ10 е ефективен антиоксидант. Ролята му в борбата с наднорменото тегло  е голяма. Какво означава това и какви са ползите за организма? 

Когато изпитва негативно влияние на околната среда под въздействието на външни фактори, в човешкия организма се формират свободни радикали. Отвън човек се влияе от слънчевата активност, радиацията, химическото замърсяване на въздуха и водата. Поради своята свободна форма, радикалите се характеризират с необичайно висока химическа агресивност. 

В резултат на това те са в състояние да разрушат жизненоважни вещества и структури на тялото, включително протеини и клетки. Това води до различни нарушения на функциите на човешките органи и системи. Коензим Q10 има способността да неутрализира свободните радикали, като по този начин спомага за запазване целостта на клетките и клетъчните структури. 

Така Коензим Q10 допринася за нормализирането на всички биохимични процеси в организма, в това число и подобряване на метаболизма.

Метаболитните нарушения често причиняват различни заболявания, включително захарен диабет и нарушения на ендокринните жлези. В допълнение, лошият метаболизъм често причинява високи нива на холестерол и води до образуване на мастни натрупвания по тялото, което причинява наднормено телесно тегло. 

Не е изненадващо, че употребата на коензим Q10 се препоръчва в най добрите  програми за отслабване. В този случай те работят най-ефективно и дават по-дългосрочен резултат. 

Така коензим Q10 подобрява ефекта от програмите, целящи загуба на тегло. Освен това, за да отслабнете, вие трябва редовно да спортувате, а именно този коензим съдейства за подобряване на издръжливостта при спортуване.

В подкрепа на тези аргументи можем да цитираме резултатите от следния научен експеримент. Група от хора с наднормено тегло на ограничителна диета получава 100 mg коензим Q10 на ден, докато втората, контролната група, не получава това вещество. 

Резултатите са обобщени след 9 седмици. Средната загуба на тегло на хората от експерименталната група е 13,5 кг, а на хората от контролната – само 5,8 кг. Това се дължи на факта, че Ubiquinone активира метаболизма на тялото, докато телесните мазнини се консумират като изходен продукт за образуването на АТФ.

Употребата на Коензим Q10 оказва благоприятен терапевтичен ефект на организма като цяло.  Отбелязани са подобрения във функционирането на сърдечно-съдовата и имунната система, ускоряване на възстановяването по време на рехабилитационния период след различни здравословни проблеми и операции. 

Енергийното ниво също се повишава значително. Тъй като Ubiquinone е естествено вещество без странични ефекти, той се продава в магазините за здравословни храни по целия свят. Използването на Ubiquinone в различни програми за отслабване е доста разпространено.

Ползите от Q10 са очевидни, но все пак той не е мигновено лекарство. Резултатите от употребата му стават забележими през втората или четвъртата седмица след началото на приема – когато се достигне необходимото ниво на концентрацията му в организма.

Кой се нуждае от коензим Q10?

Коензим Q10 и отслабването

Коензим Q10 се използва широко днес, а свойствата му са добре проучени. Този антиоксидант предотвратява различни възрастови нарушения, развитието на рак, ефективен е при неврологични проблеми, има съдосвиващо и антидиабетно действие. 

Въпреки че липсата на лоши навици, спортът и активният начин на живот донякъде забавят процеса на стареене, все пак не можете да минете без допълнителен прием на  коензим Q10. 

Приемането на допълнително количество Убихинон зависи от възрастта и състоянието на човека. Значениета и нуждата от  Q10 за човешкото здраве са толкова по-големи, колкото колкото по-крехко е то.

Коензим Q10 действа  изразено антиоксидантно, антиатеросклеротично, антиаритмично, хипотензивно, антиалергично и хепатопротективно. Той нормализира липидния състав на кръвта, подобрява нейните свойства, притока на кръв в миокарда и регулира нивото на глюкозата в кръвта. Влияе благоприятно и върху репродуктивната функция при мъжете и жените.

Коензим Q10 намира приложение и в козметичната индустрия. Той е отлично активно вещество за препарати за подмладяване на кожата. Козметиката с това вещество ефективно овлажнява кожата, повишава нейната еластичност, прави я копринена, изглажда фините бръчки. Дори простото ежедневно добавяне на малко количество от това вещество към обикновен крем за лице може да даде забележим резултат.

Коензим Q10 против бръчки

Активното вещество Коензим Q10 (Убихинон) е открито преди няколко десетилетия. Това откритие се превръща във важно събитие на века и е удостоено с Нобелова награда – но не в областта на козметологията, а в областта на медицината. 

Отначало с помощта на Ubiquinone се лекуват сърдечни заболявания, възстановява се метаболизмът и се стимулира укрепването на имунната система. Свойствата на в козметичните препарати са открити малко по-късно. Днес това вещество е в основата на антиейдж козметиката. В производството на почти всички качествени козметични препарати против стареене се включва се  и тази съставка.

Нещо повече, коензим Q10 е най-мощният антиоксидант против стареене в козметологията. Благодарение на него клетките на кожата получават енергия за постоянно обновяване. Запасите от собствен коензим намаляват след 30-35 години. Това не минава без следа за кожата – тя губи еластичност, избледнява, по нея се появяват малки бръчки.

Намаляването на производството на убихинон е свързано не само с възрастта, но и с излишъка от ултравиолетова радиация и лошите навици, особено тютюнопушенето. Слънчевата светлина и никотинът допринасят за образуването на свободни радикали, които инхибират производството на колаген, еластин и хиалуронова киселина. 

Агресивните обедни ултравиолетови лъчи и никотинът, попадайки в кожата, променят нейната молекулярна структура, създавайки молекули с липса на електрони и протони. 

Коензим Q10 и отслабването

Колкото повече такива дефектни клетки има в тялото, толкова по-бързо старее кожата. Губи еластичност, започва да се лющи и мимическите бръчки стават по-забележими. Антиоксидантите, включително коензим Q10, са способни да се борят със свободните радикали и последствията от тяхната разрушителна дейност.

По правило коензим Q10 е посочен като съставка в кремове, серуми, лосиони и тоници против стареене. Какво се случва, когато това вещество попадне върху кожата? Благодарение на енергия, получена допълнително, клетките интензивно се делят и своевременно се ексфолират – така се постига активна регенерация на кожата. 

Убихинонът също така предпазва кожата от загубата на хиалуронова киселина, която задържа влагата. Освен това се повишава местният имунитет на кожата, предпазвайки я от вредните въздействия на околната среда.

Средствата с Ubiquinone не действат мигновено – за да се насити кожата и да се получи осезаем ефект, кремът трябва да се прилага редовно в продължение на поне два месеца. Търпението ще бъде възнаградено с подмладяване, гладкост, свежест и еластичност на кожата. Ще се постигне и намаляване на броя на бръчките. 

Важно е да запомните, че дългосрочният контакт с кислород е противопоказан за лекарства с коензим, тъй като в този случай активното вещество има тенденция да се изпарява.

Можете да подобрите ефекта против стареене на крем с Q10, като използвате хранителни добавки на базата на това вещество. Козметолозите смятат, че кремът изглажда повърхностните бръчки, а приемането на Q10 през устата засяга по-дълбоките слоеве на епидермиса.

Най-добрите форми на коензима

Убихинонът се синтезира в черния дроб на човека и навлиза в тялото екзогенно, тоест с храната – предимно от животински произход.  Съдържа се в месото, рибата, яйцата и спанака, кафевия ориз, соевите зърна, пресните зеленчуци и плодове. Има го и в броколите, картофите и фъстъците.

Най-добрите източници на СоQ10 обаче са пшеничните зародиши, студено пресованите органични натурални растителни масла, маслените плодове. Концентрацията на това ценно вещество в храната обаче е много по-ниска от нивото, необходимо за нормалното функциониране на организма. 

С нормална храна можете да получите 10 – 15 mg Q10 на ден. В същото време нормата за човек след 30 години е от 40 до 140 mg на ден.  Само допълнителен прием на лекарства с коензим Q10 може да помогне за укрепване на на организма. 

Злоупотребата с алкохол и тютюн, нередовното хранене с цел отслабване, липсата на сън и  дори прекаленото натоварване със спорт  също води до загубата на CoQ10 в организма, а от там до неговото преждевременно стареене. Затова много лекари съветват Коензим Q10 да се приема допълнително, под формата на хранителна добавка. 

Хранителни добавки се предлагат под различни форми – на прах или във вид на гел капсули. Известно е, че в прахообразните активното вещество е само 1 процент, докато в капсулите активната био субстанция е в пъти по-голяма. 

Коензим Q10 може да се приема при нужда и като лекарствен препарат, но това трябва да става под изключителен лекарски контрол.

Често задавани въпроси

Какво представлява Коензим Q10 и с какво е важен за човешкия организъм?

Коензим Q10 е изключително важно за човешкия организъм вещество, което действа и като антиоксидант. Като част от клетките на тялото, той е източникът на енергията, от която човекът се нуждае, за да изпълнява пълноценно ежедневните си функции. 

Недостигът му в човешкото тяло води до редица  неблагоприятни усещания и заболявания: 

 • чувство на отпадналост 
 • главоболие 
 • депресия 
 • сърдечно-съдови проблеми
 • забавен метаболизъм

Как организмът си набавя CoQ10?

Организмът ни си набавя така нужния му Коензим Q10 посредством храната. 

Най-богати на CoQ10 са:

 • броколите 
 • фъстъците 
 • покълналите зърнени храни и редица други, които присъстват на трапезата ни

Приемането на допълнителни количества обаче трябва да става само под лекарски контрол, за да се избегнат страничните ефекти от предозирането му.

Как  Коензим Q10 влияе на нашето тегло?

Обикновено хората с наднормено тегло, при изследване, показват ниски нива на CoQ10. Този факт е накарал учените да изследват задълбочено влиянието му за човешкия метаболизъм. 

В много програми, с които се лекува както болестното затлъстяване, така  и при корекции на теглото от естетическо естество, задължително присъства съставката  CoQ10. Именно тя помага на организма да се справи по-лесно с излишните килограми.

Снимки: Pixabay 

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar