Кои храни съдържат повече витамин C?

Нашият  организъм се нуждае от определени вещества, за да функционира правилно. Това означава, че трябва да подбираме правилните храни, в които се съдържат те, за да сме здрави и енергични. 

Освен храните разбира се, за да се чувстваме добре трябват и да практикуваме дейности, които обичаме. Спортът определено е от голяма полза за общото ни състояние – психическо и физическо. 

Все пак е изключително важно е да приемаме храни, които имат високо съдържание на витамини и минерали. Такива например са тези, от които можем да си набавим прочутия витамин С.

Какво представлява той и за какво ни е така необходим? 

Витамин C, наричан още аскорбинова киселина е водоразтворим витамин, който има много благоприятен ефект върху човешкия организъм. Взема участие в растежа и поддръжката на тъканите и кръвоносните съдове, в синтеза на ензими, хормони и невротрансмитери. 

Освен това спомага за бързото заздравяване на раните, подсилва имунната система, има мощно антиоксидантно действие и помага за по-доброто усвояване на желязото от организма.

В интерес на истината нашият организъм се нуждаят изключително много от него, но не могат да го синтезират и съхраняват. Дневният прием е различен за всяка група според възрастта. Зрелите хора се нуждаят се от около 90 милиграма от него на ден и трябва да си го набавят от консумацията на плодове и зеленчуци. 

Ако не се успеем да покриваме дневната доза в продължителен период от време, това ще доведе до неблагоприятно състояние на организма – имунната система ще започне да отслабва, може венците да започнат да кървят, да възникнат инфекции, често да се образуват синини, поява на анемия, бавно заздравяване на раните и други. 

Витамин С има много функции. Той участва във формирането и поддръжката на колагена, кожата, зъбите, хрущяла, сухожилията и кръвоносните съдове. Също така има роля и в синтеза на много хормони, ензими и невротрансмитери като допамин, тирозин, пептидни хормони и аденозинтрифосват. 

Подсилва имунната ни система и ни предпазва от различни болести като сърдечно-съдови заболявания, инфекции и дори рак. Този витамин е мощен антиоксидант

Предпазва организма от развитието на скорбут. Спомага за по-доброто усвояване на минерала желязо. И последно, но не по важност – предпазва тялото от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

За всеобщо облекчение този витамин и широко разпространен и можем да си го набавим от всякакви храни. Важно е да се има предвид обаче, че той е нетраен, когато бъде подложен на топлинна обработка. 

Така че, освен да консумираме храни, в чието съдържание знаем, че присъства витамин С, то трябва да ги приемаме в сурово състояние. Допуска се и да има лека обработка. 

Кои са храните с високо съдържание на Витамин С?

Сливата какаду

На първо място застава един много интересен плод, който в интерес на истината не е от най-популярните. Това е именно Сливата какаду, която вирее в континента Австралия

Тя е в жълто-зелен цвят и е изключително малка. Противно на размерите си обаче е страхотен източник на витамин С, защото едва на 100 грама тя съдържа 5300 мг витамин С. Това се в процентно отношение е около 500% от дневната препоръчителна доза, която трябва да приемаме от витамина.  

Каму Каму

Плодовете на храста Каму Каму, произхождащ от амазонската джунгла са друг източник на витамин С. Те са дребни и са боядисани в жълто-червен цвят. На 100 грама съдържат около 2800 мг витамин С, което ги прави добър избор. 

Освен това плодът Каму Каму е изключително богат и на други витамини, минерали и антиоксиданти. Този страхотен плод е изключително полезен, което предизвиква голямо търсене на пазара. Това е довело до застрашаване на вида. 

Кои храни съдържат повече витамин C?

Ацеролата

Ацеролата е дърво, чиито дребни червени плодове също са отличен източник на важния витамин и се славят с това. На 100 грама съдържат 1650 мг. 

За тяхна родина се приемат Южна и Централна Америка. Средното тегло на този плод е само 5 грама, но е напълно достатъчно да задоволи нуждите от аскорбинова киселина за цял ден. 

Освен това Ацеролата съдържа и големи количества фибри, други витамини и минерали. Известна е още като плода с най-мощни антиоксидантни свойства. Съдържа толкова много аскорбинова киселина, че се използва за направата на концентрат на витамин С.

Морският зърнастец

Друго растение, което попада в този списък от храни, е Морският зърнастец. Той е храстовидно дърво, което расте в Източна Азия. Плодовете му са малки и имат особен оранжев цвят. 

Морският зърнастец също е много богат на различни полезни вещества, от които идват и полезните му качества, които наподобяват тези на плода годжи бери. Приема на само 15 грама е достатъчен, за да се усвои нужното за деня количество витамин С, а на 100 грама съдържат 700 мг от витамина.

Амла

Амла, или наричана още индийско грозде, е дървесен плод с произход Индия. Той също е един от плодовете с най-високо съдържание на витамин С. На 100 грама съдържа 445 мг витамин С. Освен това има други благоприятни свойства за организма – антиоксидантни и противовъзпалителни. 

Бори се с болестта рак. Консумацията на плода амла помага за подсилването имунната система на човека. Също подобрява симптомите при диабетици и дори може да помогне забавянето на стареенето. Приемът само на няколко плодчета на ден е достатъчен, за да осигури нужните на човек дози витамин С.

Кои храни съдържат повече витамин C?

Шипка

Може да заложите и на шипката. За малко е известно, че тя е диворастяща роза, но пък е добре позната у нас. Оказва се, че е страхотен източник на аскорбинова киселина дори и след преработка за направа на сладко или мармалад. 

На 100 грама има 425 мг витамин С. Тя е и отличен антиоксидант. Използва се много при болести и именно заради това получава наименованието ”Царица на билките”. 

Шипката е много полезен плод, който помага за стимулирането на имунната система. Също така намалява риска от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система, подпомага образуването на червените кръвни клетки и повишава енергичността на човека. Носи много ползи на консуматорите си. 

Кои храни съдържат повече витамин C?

Люти чушки

Ако обичате пикантния вкус то заложете на лютите чушки, но внимавайте. От лютото има ползи, но и вреди. Чушките могат да са в различни нюанси на цветовете жълто, червено, зелено, лилаво и черно и в различни големини. Широко разпространени са по целия свят заради лютия си вкус и високото съдържание на аскорбинова киселина. 

Най-много от този витамин се намира в зелените на цвят чушки, но жълтите и червените не отстъпват. На 100 грама те съдържат около 240 мг. Приемът на дори само една чушка е достатъчен да се набави необходимото дневно количество витамин С.

Гуава

Един интересен плод също има голяма роля стане ли дума за високо съдържание на витамин С. Това е тропичния плод гуава. Той произхожда от Централна Америка, по-точно – Мексико

Този плод е изключително полезен, защото е богат на фибри и много витамини. С един среден по големина плод на гуавата, можем да си набавим 4 пъти повече витамин С, отколкото от един портокал.  

На 100 грама съдържа 230 мг от аскорбиновата киселина. Също така гуавата е богата на вещества като каротеноиди и фитохимикали, които спомагат за мощността на антиоксидантните ѝ свойства.

Кои храни съдържат повече витамин C?

Касис – един страхотен и много вкусен плод 

Неговите плодове без да преминават през обработка са изключително богати на витамин С и полифеноли. На 100 грама съдържат 200 мг от витамина. 

Поради химичния си състав, касисът има силни антиоксидантни свойства. Освен в сурово състояние, може да се консумира като сладко, нектар и в сокове.

Пиперът

Може да го срещнем във всякакви форми и цветове – червен, зелен, оранжев или жълт. В зависимост от цвета се определя съдържанието на аскорбинова киселина, защото при всеки вид нейното количество е различно. 

За най-богати на този витамин се считат плодовете в жълт цвят. Съдържанието на витамин С в тях може да достигне 185 мг за 100 грама. 

Киви

Кивито може да не е по вкуса на всеки, заради натрапчивия си кисел вкус, но определено почитателите му си набавят достатъчни дози витамин С. То има и много полезни свойства, защото е богато и на полезни вещества.

Ягоди

Ягодите също дават на организмите ни големи количества от витамина, което ги прави не само вкусни, но и много полезни. Освен заради съдържанието си на витамина, а и заради това, че са богати и на витамин А, витамин Е и В-комплекс, както и на йод и флуор. 

Те са източник на фибри. Тези малки плодчета неслучайно са любими на всички хора. 

Кои храни съдържат повече витамин C?

Броколи

Броколите са изключителни, много вкусни и съдържат сравнително голямо количество витамин С. В една порция от тях има около 90 милиграма от витамина. 

Те са много полезни, защото са едни от най-добрите храни за детокс, които можем да консумираме. При приготвяне не бива да се подлагат на дълга топлинна обработка, защото ще загубят полезните си и ценни вещества. 

Има още безброй много храни, които са вкусни и много полезни, заради високото си съдържание на витамин С и други витамини и минерали. Това са и плодове и зеленчуци, така че можете спокойно да редувате източниците си на така важните за организма вещества. 

Приготвяйте любимите си храни с тяхна помощ и бъдете сигурни, че давате най-доброто на тялото и душата си. 

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar