Childhood obesity

Проблемът с наднорменото тегло е сериозен не само за съвременните възрастни, но и за техните деца. Предпоставките за затлъстяване при децата са много: заседнал начин на живот, бързо хранене, вредни храни, постоянно използване на технологични джаджи.

И така, вместо да се движат, да играят и да общуват, децата седят, гледат и … ядат. В същото време детето расте и се развива, така че не можете да го поставяте на твърди диети и да го оставите да стои гладно. 

Затлъстяването на подрастващите не трябва да се подценява и взетите навреме мерки спестяват много проблеми на децата в бъдеще.

Затлъстяването при децата

Кога най-често настъпва затлъстяването при децата?

Важен въпрос, който задават родителите, е на каква възраст на детето трябва да се обърне специално внимание на теглото му. В процеса на развитие на малчугана, мазнините в тялото му се натрупват неравномерно. 

Той се формира активно през първите 9 месеца от живота си, след това процесът се стабилизира, а на възраст 5-7 години има малки повишения и интензивно се натрупват през пубертета

Рискът от трупане на мазнини и затлъстяване при деца и подрастващи има три критични периода:

  • В ранна детска възраст (0-3 години)
  • Предучилищна възраст (5-7 години)
  • Юношеска възраст или пубертет (12 до 17 години)

Как да следите за наднормено тегло при децата?

При възрастните, нормалният начин за констатиране на риск от затлъстяване и вече натрупано тегло извън нормата е изчисляване на индекса на телесната маса. За калкулацията са нужни само ръст и тегло, а резултатите са лесно измерими и до голяма степен еднозначни. 

При децата, нещата са малко по-сложни. Поради големите разлики в телосложението в различните възрасти, рискът от затлъстяване минава през две стъпки. Първата е стандартно изчисление на индекса на телесната маса, а втората – сравнение със стандарта за нормално тегло на деца на същата възраст и от същия пол. 

Получените резултати могат да се тълкуват по следния начин:

  • Ако ИТМ на детето е по-висок от този на 85% от другите деца на неговата възраст и от неговия пол, то се счита за изложено на по-висок риск от развитие на наднормено тегло и затлъстяване.
  • Ако ИТМ на детето е по-висок от този на 95% от другите деца на неговата възраст и от неговия пол, то се счита за дете с наднормено тегло и затлъстяване.

И в двата случая, родителите трябва да фокусират вниманието си върху правилното хранене и физическата активност, за да помогнат на детето да расте здраво.

От какво се причинява наднорменото тегло при децата?

Има няколко основни фактора, които влияят върху появата на наднормено тегло при децата:

  • Грешно отношение към храната. Често майките сами хранят децата си обилно, вярвайки, че добрият апетит е знак за здраве. Често може да чуете: хапни си добре, има и допълнително.
  • Заседнал начин на живот. Съвременните деца, вместо игри на открито, седят близо до компютъра, играят електронни игри, а много родители насърчават това. Липсата на движение и обездвиженият начин на живот, съвсем естествено, водят до напълняване.
  • Наследственост. Предразположените към лесно повишаване на теглото родители от първите дни трябва да се грижат за теглото на бебето, като обръщат специално внимание на това.

Затлъстяването при децата

Често се съчетават по няколко причини за появата на наднормено тегло наведнъж. Тогава рискът от затлъстяване е по-голям и колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-щастливо ще е детето. Можете да определите наднорменото тегло по външен вид, телесен индекс или просто като покажете детето на лекаря.

Защо наднорменото тегло е вредно в детството?

Ако има наднормено тегло, детето се сблъсква с редица проблеми. Затлъстяването в детска възраст е основният рисков фактор за развитие на затлъстяване в бъдеще. 

На второ място, наличието на наднормено тегло при деца и юноши несъмнено е причина за съпътстващи здравословни проблеми, понякога сериозни. Един от възможните резултати е деформация на крехкия гръбначен стълб.

Затлъстяването при децата

При затлъстяване в детска възраст могат да се получат ранни сърдечни проблеми. Възможни са също метаболитни нарушения, панкреасът не може да се справи с работата, има и риск от диабет. Децата с наднормено тегло и затлъстяване често се учат по-зле и се развиват психически по-зле.

Не можем да не вземем предвид и факта, че наднорменото тегло пречи на социалната адаптация в детски колективи. Такива деца често стават обект на подигравки, което води до формиране на емоционални разстройства, особено на възраст, близка до юношеската.

Затлъстяването в тийнейджърска възраст

При съвременните тийнейджъри с пълна сила важат елементите на рисково поведение като вредни хранителни навици и застоял начин на живот. Излишното тегло може да възникне също поради хормонални смущения на организма, които се случват по време на юношеството. Рискът от затлъстяване е особено висок при момичетата, тъй като тялото им преминава през много промени.

Децата често получават комплекси заради визията си. Това се случва особено често в тийнейджърската възраст. Често със затлъстяването се развива и комплекс за малоценност, който може да остане и в зряла възраст.

Най-добрият начин за лечение на затлъстяването е да се яде здравословно и да се тренира редовно.

Затлъстяването при децата

Фактор, който оказва огромно влияние върху хранителното поведение, особено при тийнейджърите, са модерните стандарти за красота, ориентирани по принцип към възрастните. Моделите и други звезди от шоубизнеса със слаби тела стават пример за подражание за децата. Това може да прати подрастващия в другата крайност.

След системно преяждане да премине към нездравословно гладуване. За някои тийнейджърки, това формира основата за развитието на анорексия. За преобладаващото мнозинство това означава началото на диетично поведение, което поради естествената устойчивост на организма да е на диета, води до постоянни колебания в теглото –  така наречения „йо-йо ефект“. 

Какво трябва да направят родителите, ако установят, че детето им надвишава нормата за възрастта му?

Преди всичко – не се паникьосвайте преждевременно. Наднорменото тегло и затлъстяването могат да се възприемат като сериозен проблем от 10-годишна възраст, защото до тази възраст са възможни всякакви колебания в теглото на активно растящия човек.

Ако детето е преминало 10-годишна възраст и все още е с наднормено тегло, струва си да го покажете на ендокринолог за преглед. Ако значителното наднормено тегло се запази и след 15 години, рискът, че като възрастен детето ще има наднормено тегло, е доста голям.

Не всички деца с наднормено тегло се нуждаят от незабавна диетична терапия. При умерено наднормено тегло и дори в ранните стадии на затлъстяването е достатъчно да се увеличи физическата активност и да се изключат високо калоричните храни от диетата – особено тези, съдържащи много бързи въглехидрати и мазнини.

Но, разбира се, само лекар може да оцени развитието на детето, неговата наследственост, динамиката на промените в съотношението на телесното тегло към височината. 

Ако детето е с наднормено тегло, тогава диетичната терапия е важен момент в цялостния подход за лечение на затлъстяването. При всички степени на затлъстяване, детето на всяка възраст на първо място се нуждае от хранене, което отговаря на неговите физиологични норми.

Как да променим хранителните навици на детето си?

Различни методи за отслабване и контрол на теглото са разработени за деца на различна възраст. Важно е родителите да следват препоръките на специалистите, за да не се задълбочава проблемът.

При децата под три години е необходима консултация с педиатър. Най-често причината се крие в ендокринни нарушения или в преяждане. Достатъчно е да се балансира диетата, за да проверите работата на ендокринната система.

В предучилищната и началната училищна възраст е трудно да се контролира храненето, тъй като детето често яде извън дома. Вкъщи все по-често „независимият“ малчуган започва да дърпа храната от чиниите на родителите си към устата си. 

Необходимо е цялото семейство да премине към здравословна диета и да се контролира яденето на детето, особено когато затлъстяването е в напреднала фаза.

За да не чувства непреодолим глад, детето може да премине на ядене по три пъти на ден с две междинни закуски, но в умерени количества на приеманата храна и акцент върху здравословните продукти. 

Препоръчва се консумирането на повече плодове и зеленчуци и ограничаване на пиенето на подсладени напитки. С този хранителен ритъм, храната се усвоява по-лесно и резултатите бързо ще станат видими.

Затлъстяването при децата

Правилното разпределение на храните по калорично съдържание през деня също е много важен момент. По-висококалоричните храни (месо, риба, яйца) се включват в диетата през първата половина на деня, а през втората – лесно смилаеми: млечни и зеленчукови. 

Калоричното съдържание на диетата е намалено поради въглехидратите и животинските мазнини, а количеството протеини трябва да съответства на физиологичната норма.

В менюто трябва да има източници на протеини: постно месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти с намалено съдържание на мазнини. Сметана, високомаслени сирена и тлъсти меса са ограничени или напълно изключени.

Количеството въглехидрати в ежедневната диета намалява пропорционално на степента на затлъстяване. Изключени са бързите въглехидрати: сладкарски изделия, бяла захар и др. Не са за препоръчване и грис, картофи, бял пшеничен хляб, тестени изделия. Детето ще получава въглехидрати от плодовете и зеленчуците.

Може да се консумират натурални неподсладени сокове и сушени плодове. За да намалите апетита, трябва да изключите подправките, готовите бульони, пържените храни, солените и пушени меса. Най-добре е храната да се приготвя на пара, варена или задушена. Бързото хранене трябва да се елиминира напълно.

Затлъстяването при децата

Диетата много зависи от хранителната култура в семейството, защото тя включва не само правилата за поведение на масата, но и понятието за полезността или вредата на определени продукти. Също така е важно как се провеждат храненията в семействата.

По време на вечеря пред телевизор или таблет, храната се поглъща автоматично, понякога в неограничени количества. В този случай, детето без да забелязва колко е изяло, постоянно преяжда. Специалистите съветват родителите да не използват храната като награда или наказание.

Детето не бива да се утешава с нещо „вкусно“, ако е разстроено. По този начин то се научава да смесва комфорта и храната и това е пътят към емоционално преяждане в зряла възраст. Не е добре и да се въвеждат категорични и пълни забрани за определени храни. Това може да усили интереса на малчугана към тях.

Трябва да се стимулира физическата активност на детето, а не апетитът му. Спортът е много важен за децата, защото ще помогне да се изразходват получените калории и ще бъде добра профилактика на други заболявания, свързани с физическо бездействие. 

Може би е добре и майката или бащата да започнат да тренират заедно с детето си, за да са по-убедителни в съветите си.

Затлъстяването при децата

Една от трудностите, с които се сблъскват родителите, е нежеланието на детето да се подлага на диета. Малките пациенти могат просто да откажат да ядат безинтересни за тях храни. 

За справянето с този проблем би помогнал диетолог, който компетентно ще състави диетата на детето. В нея могат да бъдат включени много вкусни ястия и любимите му храни, но в същото време храненето ще бъде напълно балансирано.

Срещата с психолог пък ще му помогне да разбере какво е наднорменото тегло и защо е необходимо да се раздели с него. Без да травмира психиката на детето, специалистът мотивира пациента. 

Психологът може да помогне детето да погледне адекватно и положително на теглото си и свързаните с него проблеми и би дал стимул за борба с наднорменото тегло и затлъстяването в дългосрочен план.

И още един съвет към родителите: Приемете детето си с всякакво тегло. Критиката и отхвърлянето на дете с наднормено тегло, както и съжалението и недоволството от такъв „аутсайдер“ ще доведат само до формиране на депресивни или тревожни разстройства у детето, разрушаване на контакта ви с него и влошаване на съществуващите хранителни разстройства.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar