Нездравословно сваляне на килограми

Отслабването невинаги е здравословно

Безспорно, свалянето на излишни килограми е полезно за външния вид, за общото здраве, за по-добрата физическа активност, за вдигане на самочувствието, за по-пълноценно участие в обществения живот.

Нездравословно сваляне на килограми

Ако обаче отслабването не се проведе правилно, могат да се нарушат редица биохимични процеси в организма, което да доведе до проблеми както с отделни органи, така и дейността на цели системи.

При необмислена диета може например да се увредят стомахът, червата, черният дроб. Това пряко се отразява в непълноценното разграждане и обработка на храната, съответно се нарушава метаболизмът. Освен това има и много болести, които водят до неестествена загуба на тегло. И възниква въпросът: Кога отслабването е притеснително?

Тялото така е устроено, че спазва тенденциите на последователност. Всяка рязка промяна сочи, че се развиват нездравословни процеси. Така ако човек за кратко време видимо загуби част от теглото си без да е променял нещо от своето всекидневие /място и условия на работа и живот, видове храни, начин на хранене, физическа активност/, би трябвало да се обезпокои.  

При това положение дори няколко килограма може да сочат здравен проблем, а ако става дума за 10 и повече килограма, свалени за няколко седмици,  значи е настъпила патология – било във физическо, било в психическо отношение, и нарушения в обмяната на веществата. Факторите, предизвикващи бърза нездравословна загуба на тегло, са различни – прекален стрес, остри инфекции или хронични огнища, тумори, операции, наранявания.

Болести, от които човек може да слабее

Отговорът на въпроса Кога отслабването е притеснително? включва и информация за болестите, които могат да причинят слабеене. Те са различни и може да са както заради физиологична патология, така и на психична основа.

Болести при нездравословно отслабване

Без тези заболявания да се степенуват по тежест, защото всички са опасни, може да се започне от чревните възпаления като улцерозният колит. Това е заболяване на дебелото черво, което в определени случаи може да доведе и до операция.

Възпаленията и язвите по лигавицата могат да засегнат различни части на дебелото черво – ректума, сигмовидната зона или се разпространят по цялото черво. При това заболяване имунната система се активира анормално за „прочистване“, без да има вредни вируси, гъбички, бактерии и т.н.

Може да се прояви в различни етапи на живота, но обикновено се регистрира преди 30-годишна възраст, засяга поравно и жени, и мъже. Подобно състояние е и болестта на Crohn, но тук обхватът е много по-голям – може да засегне човека от устата през стомаха и червата до ануса.

Силно повишената активност на щитовидната жлеза – хипертиреоидизъм, също може да доведе до слабеене и също е на автоимунна основа. Хормоните, произвеждани от тази жлеза, влияят на обмяната на веществата и могат да забързат метаболизма. Така човек по-бързо „топи“ енергията си и отслабва без да е променил нещо в режимите си.

ХИВ инфекцията също може да доведе до слабеене, защото организмът не усвоява правилно хранителните вещества. Освен това в устата често се появяват язви, които пречат на човек да се храни нормално.

В основата на болестното отслабване може да са и психични разстройства. При анорексията човек има превратни визуални възприятия за себе си и се смята за дебел, макар че може да е със съвсем нормално тегло или дори слаб.  При това състояние се получава дори страх и отвращение от храната, а умишленият глад води до слабеене. Загубата на апетит при депресията пък е част от загубата на интерес към всичко.

Друго психично заболяване със загуба на тегло е шизофренията, при която се променят възприятията за вкус и мирис. Освен това човек е затруднен при пазаруването, готвенето и т.н.

Слабеенето може да бъде причинено и от рак. Много голяма част от диагностицираните с рак пациенти преди това са отслабнали значително и необяснимо. Към споменатите досега заболявания могат да се прибавят диабет, туберкулоза, зъбни проблеми и др.

Симптоми на болестното отслабване

Всяко заболяване, предизвикващо слабеене, има определени симптоми.

Симптоми на нездравословно отслабване

При улцерозния колит и болестта на Крон е характерна диарията, която може да е примесена с кръв, може да се появят коремни болки, гадене, чревни спазми, коремни болки, чести напъни за изхождане. Общото състояние може да предизвика липса на апетит и даже  отвращение от храната.

Поради автоимунната основа и широкия обхват на болестта на Крон, може има и извънчревни симптоми – очни и кожни възпаления, ставни болки и др.

При хипертиреоидизма могат да се нарушат функциите на различни органи и системи, съответно симптомите са разнообразни. Може да се получат треперения или неволни бързи спазми на различни мускули, безпокойство, ускорен или неритмичен пулс, безсъние, нервност, диария, повръщане и др.

При ХИВ са поразени имунни клетки, защитните сили отслабват и организмът не успява да се бори с болестите. Затова тук болестното отслабване, особено при преминаване в СПИН, може да е съпроводено с широк кръг разнородни симптоми. В началната фаза /скорошно инфектиране/ симптомите приличат на настинка – вдигане на температурата, втрисане, обриви, нощно изпотяване и др.

При анорексията основният симптом е отказът от храна, защото човекът се страхува да не напълнее, което приема като нещо ужасно – че няма да бъде харесван, ще бъде подиграван и отхвърлен от другите и т.н. Показателно е също и превратната им представа за себе си, включително и визуална – те са далеч под здравословното тегло и напълняването даже ще им се отрази добре.

Освен това са твърде самокритични, недооценяват постиженията си, смятат се едва ли не за „провал“. Другите симптоми са забавен пулс, спадане на кръвното, умора, дори изтощение от глада, разсеяност, бледа съсухрена кожа, чупливи нокти, изтънял емайл на зъбите и др.

Депресията се разпознава лесно по подтиснатото настроение, понижените интереси, неспособността за изживяване на радост  и удоволствия, постоянната умора, самообвинения, песимизъм, ниска концентрация и др.

При шизофренията болният има нарушени възприятия, които го отдалечават от реалността – халюцинации /зрителни и слухови/, необоснована и силна подозрителност, и т.н. Настроението често се сменя, като преобладават депресивните състояния, проявяват безразличие, понякога нежелание да говорят и др.

Разбира се, изброеното до тук не изчерпва симптоматиката на болестното слабеене, защото организмът е единна система, в която подсистемите са свързани и взаимно си влияят. Така до неестествено отслабване може да се стигне поради различни други болести, като симптомите са според конкретното заболяване.

Как да се предпазим от нездравословно отслабване

Ако сме в режим на отслабване, трябва да внимаваме да не допуснем грешки, които да доведат до вреждане на органи и нарушения на метаболизма. Което значи да се обърнем към специалисти, които след медицинските прегледи да съставят план за  хранителната диета и  физическите активности, съобразно индивидуалното ни състояние и възможности.

Предпазване от нездравословно отслабване

Те ще подберат разнообразна и вкусна храна, която да не предизвиква у нас вътрешна съпротива, ще доставя на организма всички необходими му вещества, но ще е без излишни, ненужни на тялото калории. Съчетанието с комплекса от физически активности ще доведе до по-голям разход на енергия спрямо приема, а оттам – и до здравословно отслабване.

За да се избегнат болестните фактори, водещи до слабеене, трябва да се придържаме към рационално хранене и движение. Което значи, че колкото и да е забързано всекидневието ни, трябва да намерим време и начин да сме здрави, а всичко останало да е съобразено с тази цел.

Стресът например можем да намалим сами чрез промяна в отношението към ставащото наоколо – късаме страшно много нерви за несъществени неща, които после даже не помним. Освен това има специализирани тренировъчни техники и консултации. Особено важни са почивката и сънят – човек не бива да се лишава от тях.

Препоръчителният сън нощем е от 6 до 8 часа. От само себе си се разбира отпадането на алкохола и цигарите.  Акцент също така са храненето и активното движение. Менюто трябва да съдържа в правилно съотношение белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали. Изразходвайки енергия, премерените тренировки способстват за правилната обмяна на веществата.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar