Как се прави захранване след детокс?
Захранване след детокс

Напитки след детокс | LuckyFit

Какво би станало, ако няма захранване след интензивния детокс 

Пълният детокс изисква три седмици – една за подготовка, една за същинската детоксикация и една за захранване. Захранването e необходим и важен преходен период за организма. По време на интензивния детокс храната основно е от смутита от плодове или зеленчуци, или смес; зеленчукови бульони, задушени зеленчуци, зеленчукови суфлета и супи; пресни зеленчуци, кафяв ориз, елда, киноа, просо, леща, грах. 

От тези леки храни, храносмилателната система трябва постепенно да се адаптира  към разграждането и на по-тежки, като например месо и месни изделия. 

Това разбира се не значи, че захранването след детоксикация е подготовка за нездравословно хранене с тлъсти меса, много солено, мазно, пържено, полуфабрикати, консервирани храни, преяждане и т.н. Напротив, за да запази ефекта от детоксикацията, след адаптивния период човек трябва трайно да си установи целесъобразен начин на хранене – с всички храни, които не са противопоказни за здравето му, но в умерени количества, без излишъци, съобразно физическата му активност. Това включва нетлъсти меса, риба, яйца, кисело мляко, пресни зеленчуци и плодове, бобови и зърнени култури, и т.н. 

Целта е да получава всички необходими вещества за развитието на организма, но разграждането на храната да е равномерно, да няма задържане в червата на гниещи остатъци, отделящи отрови, усвояването на полезните вещества да е пълноценно, а тялото да отделя вредните и ненужните. Естествено, трябва да се изключат храните, обработвани с химикали, с голямо съдържание на овкусители, транс-мазнини, рафинирани въглехидрати,  консерванти.

Ако няма адаптивен период на захранване и от интензивен детокс се премине прибързано към нормален хранителен режим /даже той да е здравословен/, могат да се получат редица здравни проблеми. Тялото ще бъде подложено на силен органичен стрес, което може да доведе до стомашно-чревни проблеми заради претоварването на храносмилателната система. Могат да се появят стомашни киселини, хълцания, оригвания, болки, спазми, повръщане, задух. 

Тук естествено възниква въпросът:  Как се прави захранване след детокс? Пълната детоксикация се извършва под ръководството и медицинския контрол на специалисти. Както за детокса, така и за захранването те съставят индивидуална програма за всеки участник в курса. Прави се списък с полезни храни и такива, които да се избягват. 

В седмичното меню в определена последователност се включват и месни храни, като храненето има особености според това какъв вид детоксикация е проведен – на цяло тяло или на орган, или органи, кои са те. От това зависи и какви детокс чайове и билки ще се включат. Има и по-кратки програми за детокс – например двуседмични, за които също е необходим лекарски консулт както за провеждането на детоксикацията, така и за излизането от нея.

Захранване след детокс

Какво се прави по време на захранването

Отговорът на въпроса Как се прави захранване след детокс включва обяснение какво се прави по време на захранването. 

През седмицата на захранване е абсолютно забранен алкохолът, особено концентрираният  – той ще е стресово натоварване на черния дроб, който трябва да го преработи, освен това предизвиква и стомашни проблеми – образуване на газове, разстройство или запек. Не бива да се консумира и кафе, даже и безкофеиново, както и зелен чай. През 7-те дни захранване човек трябва да се въздържа от всички видове захар, мая, зърнени храни, наситени мазнини, тютюнопушене, защото те значително снижават ефекта от интензивния детокс. 

Детоксикацията не е диета, тя е активатор на процеси за самопречистване на тялото, като е своеобразен „рестарт“. Основно правило за излизане от детокса е постепенност, без резки движения. Адаптирането продължава толкова време, колкото и самия детокс.

В началото на захранването се продължава със смутита от детокса, но акцентът се измества към варените зеленчуци, които се увеличават. Постепенно се прибавят пресни плодове и зеленчуци, протеинови храни, чиято масленост е ниска, здравословно количество въглехидрати също и подправки. 

Месото и месните продукти се включват най-рано след третия ден на захранването, но обикновено на петия. Препоръчват се по-леки меса и то не пържени. Подходящо е в менюто да се включи печена риба или бяло пилешко месо на скара или варено. Храненето да е по-често – по пет или шест пъти на ден, но на малки порции.

Ориентировъчно меню за седмицата след детокса

Хранителният план за захранването, както беше споменато, е индивидуален – според телесните особености, общото здравно състояние, възраст, пол, потребности на организма. Така че, не може „по принцип“ да се дава някакво „универсално“ примерно меню. Но моделите могат да се онагледят, за да се види колко постепенно трябва да става всичко.

Първите два дни закуската е еднотипна – от плодов или зеленчуков сок, може да се добави и пресен мек плод. Ако се огладнее преди обяд, закуската може да се повтори. 

През първия ден на обяд се продължава със соковете, като се добавя лека салата. През втория ден обядът включва по-богата салата, за която може да се използват кълнове, краставица, домат, зеле, лук, маруля, със зехтин, ябълков оцет, мед, босилек, чесън. Тази салата по желание може да се съчетае или да се смени със зеленчукова супа.

Вечерята през първия ден е зелена супа или задушени зеленчуци. През втория ден вечерята „се разширява“ – тя е от задушени зеленчуци с прибавен по избор сос и кафяв ориз, който се консумира задушен.

През третия ден се преминава към повече сурови плодове, зеленчуци, може козе сирене, пълнозърнест хляб, орехови ядки, кашу. На четвъртия ден се включват бобови растения – фасул, грах, нахут и др. 

На петия ден в менюто се включват млечни продукти, а също и месо, като рибата е най-лесна за усвояване. Следващите два дни асортиментът се разширява с нови храни от нормалния хранителен режим, като разбира се количествата са съобразени да не се стигне до преяждане. Пие се най-малко два литра вода дневно, промишлено преработените храни се изключват по време на захранването.

Упражнения след детокс

Психологически аспекти на детокса и захранването

Подготовката за провеждане на детокс, самата детоксикация и захранването след нея, са цялостен процес от три свързани, произтичащи един от друг етапа. Те имат както физически аспект – промяна във видовете храни и начина на хранене, дейност на органите, физиологични промени в тялото – така и психологическа страна.  

Както беше споменато, пълната детоксикация изисква 21 дни с равни етапи за преход към детокса, провеждането му и постепенното излизане от него. Седмицата на интензивния детокс протича в специализирани клиники под лекарски контрол, като специалистите имат методи за оказване на психологическа помощ.  А тя е необходима, тъй като участниците чувстват дискомфорт – нарушени са техните навици, усещането им за удобство, психиката им се съпротивлява на това „излизане от релсите“. 

Дори когато започват да се усещат първите подобрения, борбата със себе си продължава да е тежка. Тези състояния и проявленията им са добре познати и в клиниките имат техники за преодоляването им. При захранването е по-различно: допуска се то да се извърши вкъщи по съвети и индивидуален план, съставен от специалистите. 

Много хора се възползват от тази възможност точно заради подсъзнателния стремеж да си възвърнат усещането за комфорт, да се приберат „у дома“.  Там обаче са сами срещу предизвикателствата и борбата със себе си става дори по-трудна. В етапа на захранването участниците в програмата се чувстват уморени, равнодушни,  струва им се, че това, което правят, е безсмислено, те са силно изкушени и са „на ръба“ да се върнат към старите навици и предишния начин на живот. 

Макар вече ясно личат положителни резултати, в това състояние те пасивно, подсъзнателно, ги отхвърлят. Тук е особено важно съсредоточването върху постигнатото и рисковете то да бъде провалено; човек да акцентира на мотивите си защо е пристъпил към детоксикация, да анализира резултатите и да поддържа вярата в себе си, че може да се справи с предизвикателствата. 

„Хитринки“ за по-дългото задържане на ефекта от детокса

Запазването на ефекта от детоксикацията зависи най-вече от изграждането на полезни хранителни навици. Това не е лесно, особено ако се има предвид напрегнатия начин на живот в съвремието ни – изискванията на работното място, честото пренебрегване на почивката и храненето, общото напрежение и стрес във всекидневието. 

Практиката показва, че изграждането на полезни хранителни навици може да отнеме месеци. Затова човек трябва да е упорит, но в стремежа да спазва съветите на специалистите, може да използва и малки „хитринки“. Например може „да сключи договор със себе си“ за ненарушаване на правилата, като предвиди система за награди и наказания при нарушаването им. Това включва и анализ кои ситуации го провокират да се отклони от плана и каква да е реакцията му в тези ситуации.

Важно е да се обърне внимание на физическата активност – тя е свързана с метаболизма и клетъчния имунитет. Научните  изследвания са доказали, че активно ходене от 180 минути седмично увеличават няколко пъти устойчивостта на инфекции.

Добре е вечерите да са ранни и леки – например коктейл от протеинов прах с инулин и пиле или риба, съчетано със зеленчуци. Впрочем зеленчуците са важна част от целесъобразното хранене срещу натрупване на токсини в тялото. Зеленчуците трябва да са над 60 на сто от храната, а бялото зеле и броколито усилват способността на организма да се самопречиства.

Периодично може да се прави мини-детоксикация – сауни, парни бани, упражнения, които са полезни за отделяне на токсини с потта през порите на кожата. Ако няма противопоказания, през петнадесетина дни може да се прилага еднодневен глад, което активира организма, стимулира имунитета и спомага за очистване на токсини. Вместо еднодневния глад, може да се използва лека зеленчукова или плодова диета.