Захранване след детокс

Напитки след детокс | LuckyFit

Токсини, токсично претоварване и здравословни проблеми: защо се налага детоксикацията?

Токсините са вещества с растителен, животински или химичен произход, които се натрупват и действат като антигени в тялото. Всички тези замърсители, синтетични химикали, тежки метали и преработени храни рано или късно започват да влияят негативно върху здравето, физическата форма, теглото и благосъстоянието на целия организъм. 

Състоянието, познато като “токсично претоварване” има много проявления. Част от тях можем да сметнем за инцидентни или предизвикани от друг дразнител, поради което за неопитното око отнема време да разпознае и осъзнае реалния проблем. 

Част от симптомите на токсично претоварване включват:

 • Храносмилателни проблеми – подуване, констипация, газове и др. 
 • Хормонален дисбаланс – смущения в тонуса, поведението и настроението.
 • Отслабване на имунната система – често боледуване, развитие или обостряне на автоимунни заболявания. 
 • Липса на енергия – постоянна умора, тежест, непродуктивност и неработоспособност.
 • Проблеми с кожата и ноктите – чупене, падане, накъсване и др.
 • И други – мигрени, гадене, мускулна слабост, рязко покачване на тегло, депресивни състояния и т.н.

Добрата новина е, че една правилно изпълнена програма за детоксикация може да даде нов старт на тялото ви, като го освободи от зловредните натрупвания. 

Днес обръщаме внимание на една често пренебрегвана фаза на правилния детокс, а именно – захранването след приключване на съответния режим. Защо то е важно, как следва да протече и какво да очаквате на физическо и психическо ниво – ще откриете в следващите редове. 

Хранене преди, по време и след детокс: основни принципи

Пълният детокс изисква три седмици – една за подготовка, една за същинската детоксикация и една за захранване. Захранването е необходим и важен преходен период за организма. По време на интензивния детокс, храната е основно от смутита плодове, зеленчуци, или смес. 

Обичайните съставки във вашия план могат да включват:

 • Зеленчукови бульони
 • Задушени зеленчуци
 • Зеленчукови суфлета и супи
 • Пресни зеленчуци
 • Кафяв ориз
 • Елда
 • Киноа
 • Просо
 • Леща
 • Грах и др. 

От тези леки храни, храносмилателната система трябва постепенно да се адаптира  към разграждането и на по-тежки, като например месо и месни изделия. 

Това разбира се не значи, че захранването след детоксикация е подготовка за нездравословно хранене с тлъсти меса, много солено, мазно, пържено, полуфабрикати, консервирани храни, преяждане и т.н. 

Напротив – за да запази ефекта от детоксикацията, след адаптивния период, човек трябва трайно да си установи целесъобразен начин на хранене. Да приема всички храни, които не са противопоказни за здравето му – в умерени количества, без излишъци, съобразно физическата активност. 

Това включва :

 • нетлъсти меса 
 • риба 
 • яйца 
 • кисело мляко 
 • пресни зеленчуци и плодове 
 • бобови и зърнени култури
 • достатъчно вода и т.н. 

Целта е да получава всички необходими вещества за развитието на организма, но разграждането на храната да е равномерно. Да няма задържане в червата на гниещи остатъци, отделящи отрови, усвояването на полезните вещества да е пълноценно, а тялото да отделя вредните и ненужните. 

Естествено, трябва да се изключат храните, обработвани с химикали, с голямо съдържание на овкусители, транс-мазнини, рафинирани въглехидрати, консерванти.

Какво би станало, ако няма захранване след интензивния детокс?

Ако няма адаптивен период на захранване и от интензивен детокс се премине прибързано към нормален хранителен режим – даже той да е здравословен – могат да се провокират редица здравословни проблеми. 

Тялото ще бъде подложено на силен органичен стрес, което може да доведе до стомашно-чревни проблеми заради претоварването на храносмилателната система. Могат да се появят стомашни киселини, хълцания, оригвания, болки, спазми, повръщане или задух. 

Тук естествено възниква въпросът: Как се прави захранване след детокс? 

В най-добрия вариант, пълната детоксикация се извършва под ръководството и медицинския контрол на специалисти. Както за детокса, така и за захранването, те съставят индивидуална програма за всеки участник в курса. Прави се списък с полезни храни и такива, които да се избягват. 

В седмичното меню в определена последователност се включват и месни храни, като храненето има особености според това какъв вид детоксикация е проведен – на цяло тяло или на орган, или органи, кои са те. От това зависи и какви детокс чайове и билки ще се включат. 

Има и по-кратки програми за детокс – например двуседмични, за които също е необходим лекарски консулт както за провеждането на детоксикацията, така и за излизането от нея с правилно хранене.

Захранване след детокс

Какво се прави по време на захранването?

Макар и да води до отслабване, детоксикацията не е диета. Тя е активатор на процеси за самопречистване на тялото, като е и своеобразен „рестарт“. Ето защо, основно правило за излизане от детокса е постепенност във въвеждането на групите храни, без резки движения и прибързване. 

Адаптирането продължава толкова време, колкото и самия детокс.

Как се прави захранване след детокс?

В началото на захранването се продължава със смутита от плодове и зеленчуци, използвани по време на самия детокс, но акцентът се измества към варените зеленчуци, които се увеличават. 

Постепенно се прибавят :

 • допълнителни пресни плодове и зеленчуци
 • протеинови храни с ниска масленост 
 • здравословно количество въглехидрати и подправки 

Месото и месните продукти се включват най-рано след третия ден на захранването, но обикновено препоръките са това да се случи на петия ден. Препоръчват се по-леки меса, и то не пържени. Подходящо е в менюто да се включи печена риба или бяло пилешко месо – на скара или варено. 

В периода на захранване, храненето е по-често и в по-малки количества. Можете да приемате по пет до шест малки порции храна на ден – без гладуване, без хранителни добавки и с възможно най-висок самоконтрол по отношение както на количеството, така и на качеството. 

Какво да избягвате по време на захранването?

През седмицата на захранване е абсолютно забранен алкохолът, особено концентрираният. Той ще е стресово натоварване на черния дроб, който трябва да го преработи, освен това предизвиква и стомашни проблеми – образуване на газове, разстройство или запек. 

Не бива да се консумира и кафе, даже и безкофеиново, както и зелен чай. 

През 7-те дни захранване, човек трябва да се въздържа от всички видове захар, мая, зърнени храни, наситени мазнини и тютюнопушене, защото те значително снижават ефекта от интензивната детокс диета. 

Ориентировъчно меню за седмицата след детокса

Хранителният план за захранването, както беше споменато, е индивидуален – според телесните особености, общото здравно състояние, възрастта, пола и потребностите на организма. Така че, не може „по принцип“ да се дава някакво „универсално“ примерно меню. Но моделите могат да се онагледят, за да се види колко постепенно трябва да става всичко.

Първи и втори ден на захранването 

Първите два дни закуската е еднотипна – от плодов или зеленчуков сок, към който може да се добави и пресен мек плод. Ако се огладнее преди обяд, закуската може да се повтори. 

През първия ден, на обяд се продължава със соковете, като се добавя лека салата. Вечерята е зелена супа или задушени зеленчуци. 

През втория ден, обядът включва по-богата салата, за която може да се използват кълнове, краставица, домат, зеле, лук, маруля, зехтин, ябълков оцет, мед, босилек, или чесън. Тази салата по желание може да се съчетае или да се смени със зеленчукова супа.

През втория ден вечерята „се разширява“ – тя е от задушени зеленчуци с прибавен по избор сос и кафяв ориз, който се консумира задушен.

Трети и четвърти ден на захранването

През третия ден се преминава към повече сурови плодове, зеленчуци, както и към повече източници на протеин – козе сирене, пълнозърнест хляб, орехови ядки, кашу. 

На четвъртия ден се включват бобови растения – фасул, грах, нахут и др. 

Пети, шести и седми ден на захранването

На петия ден, в менюто се включват млечни продукти, а също и месо, като рибата е най-лесна за усвояване. 

Следващите два дни, асортиментът се разширява с нови храни от нормалния хранителен режим, като – разбира се – количествата са съобразени така, че да не се стигне до преяждане. 

Пие се най-малко по два литра вода дневно, а промишлено преработените храни се изключват изцяло като опция по време на захранването.

Упражнения след детокс

Психологически аспекти на детокса и захранването

Подготовката за провеждане на детокс, самата детоксикация и захранването след нея, са цялостен процес от три свързани, произтичащи един от друг етапа. Те имат както физически аспект – промяна във видовете храни и начина на хранене, дейност на органите, физиологични промени в тялото – така и психологическа страна.  

Както беше споменато, пълната детоксикация изисква 21 дни с равни етапи за преход към детокса, провеждането му и постепенното излизане от него. Седмицата на интензивния детокс протича в специализирани клиники под лекарски контрол, като специалистите имат методи за оказване на психологическа помощ.  

А тя е необходима, тъй като участниците чувстват дискомфорт – нарушени са техните навици, усещането им за удобство, психиката им се съпротивлява на това „излизане от релсите“. 

Дори когато започват да се усещат първите подобрения, борбата със себе си продължава да е тежка. Тези състояния и проявленията им са добре познати и в клиниките имат техники за преодоляването им. При захранването е по-различно – допуска се то да се извърши вкъщи по съвети и индивидуален план и метод, съставен от специалистите. 

Много хора се възползват от тази възможност точно заради подсъзнателния стремеж да си възвърнат усещането за комфорт, да се приберат „у дома“.  Там обаче са сами срещу предизвикателствата и борбата със себе си става дори по-трудна. 

В етапа на захранването, участниците в програмата се чувстват уморени, равнодушни, струва им се, че това, което правят, е безсмислено, те са силно изкушени и са „на ръба“ да се върнат към старите навици и предишния начин на живот. 

Макар вече ясно личат положителни резултати, в това състояние те пасивно, подсъзнателно, ги отхвърлят. Тук е особено важно съсредоточаването върху постигнатото и рисковете то да бъде провалено – човек да акцентира на мотивите си защо е пристъпил към детоксикация, да анализира резултатите и да поддържа вярата в себе си, че може да се справи с предизвикателствата. 

„Хитринки“ за по-дългото задържане на ефекта от детокса

Запазването на ефекта от детоксикацията зависи най-вече от изграждането на полезни хранителни навици. Това не е лесно, особено ако се има предвид напрегнатия начин на живот в съвремието ни – изискванията на работното място, честото пренебрегване на почивката и храненето, общото напрежение и стрес във всекидневието. 

Практиката показва, че изграждането на полезни хранителни навици може да отнеме месеци. Затова човек трябва да е упорит, но в стремежа да спазва съветите на специалистите, може да използва и малки „хитринки“. 

Например може „да сключи договор със себе си“ за ненарушаване на правилата, като предвиди система за награди и наказания при нарушаването им. Това включва и анализ кои ситуации го провокират да се отклони от плана и каква да е реакцията му в тези ситуации.

Важно е да се обърне внимание на физическата активност – тя е свързана с метаболизма и клетъчния имунитет. Научните  изследвания са доказали, че активно ходене от 180 минути седмично увеличават няколко пъти устойчивостта на инфекции.

Добре е вечерите да са ранни и леки – например коктейл от протеинов прах с инулин и пиле или риба, съчетано със зеленчуци. Впрочем зеленчуците са важна част от целесъобразното хранене срещу натрупване на токсини в тялото. 

Зеленчуците трябва да са над 60 на сто от храната, а бялото зеле и броколито усилват способността на организма да се самопречиства.

Периодично може да се прави мини-детоксикация – сауни, парни бани, упражнения, които са полезни за отделяне на токсини с потта през порите на кожата. 

Ако няма противопоказания, през петнадесетина дни може да се прилага еднодневен глад, което активира организма, стимулира имунитета и спомага за очистване на токсини. Вместо еднодневния глад, може да се използва лека зеленчукова или плодова диета.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar